Lengvarský sa vyhráža zdravotníkom: Bez očkovania sa do práce nedostanete!
14 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Iba pred niekoľkými dňami sa francúzski zdravotníci dozvedeli, že budú musieť byť povinne zaočkovaní a prakticky ihneď sa vzbúrili. Odhadzujú lekárske plášte a dávajú výpovede. Ako sa k rovnakému kroku, ktorý chystá minister Lengvarský, postavia naši zdravotníci?


Slovenské zdravotníctvo trpí nedostatkom personálu. Chýbajú nielen lekári, ale i zdravotné sestry. Nariadenie povinného očkovanie by ich rady mohlo ešte viac preriediť, čo by zdravotníctvo položilo na kolená. Mnohí zdravotníci s tým totiž nesúhlasia. Podľa portálu aktuality24.sk minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský varoval Slovákov, že podľa nových pandemických opatrení ich v prípade nezaočkovania nemusia vôbec pustiť do práce!
Pri povinnom očkovaní zdravotníkov je problematická vymáhateľnosť aj sankcionovanie

Podľa šéf rezortu zdravotníctva budú od pondelka dokonca aj návštevy v nemocniciach len pre zaočkovaných. Vytvára to tlak na to, že zaočkovaní budú musieť byť aj všetci lekári a zdravotnícky personál. „Toto budem riešiť s riaditeľmi nemocníc. Táto otázka je dosť ošemetná. Zdravotníci používajú ochranné pomôcky, ale budeme na tom pracovať. Tu je otázkou aj povinné očkovanie,“ povedal Lengvarský.

Takže téma povinného očkovania zdravotníkov aj u nás je stále otvorená. Minister okrem iného prezradil, že bude platiť aj to, že ak sa rozhodne nejaká prevádzka púšťať bez obmedzení len zaočkovaných, mimoriadne to ovplyvní aj zamestnancov. „Všetci, ktorí budú v danej chvíli na danom mieste, musia byť zaočkovaní,“ skonštatoval rázne Lengvarský.

Povinné očkovanie je stále v hre. Odporúčajú ho analytici od Matoviča. Ide vraj o peniaze
04 | 08 | 2021 | Peter Sulek


Znamená to teda, že sa zdravotníci bez očkovania do práce vlastne vôbec nedostanú. Tak ako to teda vlastne bude s povinným očkovaním niektorých skupín ľudí? „Veľká diskusia k tomu síce neprebehla, ale pripravujeme k tomu materiál. Riešilo sa to na viacerých ústredných krízových štáboch a máme analýzy, že je to právne v poriadku. Uvedomujem si však problematickú vymáhateľnosť a sankcionovanie, nedajbože prepúšťanie z práce alebo neplatené voľno, ako to robia v iných krajinách. Pri dnešnom nedostatku personálu v zariadeniach alebo školách to vidím ako problematické. Z právnej stránky však nie je problém nariadiť to,“ pohrozil Vladimír Lengvarský. Zrejme aj on si však uvedomuje, že nariadením povinného očkovanie zdravotníkov by spustil lavínu výpovedí.

Slovenská lekárska komora odmieta povinné očkovanie zdravotníkov. Bežných ľudí sa však nezastala
Predseda slovenskej lekárskej komory Marian Kollár v statuse odmietol povinné očkovanie zdravotníkov, aké zaviedli napríklad vo Francúzsku. Lekári sa však bežných ľudí nezastali. Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik