Čo zaznelo z úst R. Fica na súde s Kováčikom? Redaktorka Denníka N ostala ako obarená.
13 | 08 | 2021 I Petra Demková

Redaktorka Denníka N sa snažila vo štvrtok Roberta Fica „zaklincovať“ na chodbe bratislavského súdu svojimi otázkami. Namiesto toho ale dostala odpovede, ktoré "Lipšicov gang“ určite nepotešili. Protificovská propaganda sa začína novinárskej obci rozpadať. Robert Fico je vo forme a jeho odpovede, na smolu niektorých, dávajú zmysel. 



Robert Fico na súde s Dušanom Kováčikom

Robert Fico vo štvrtok prekvapil. Dostavil sa na súdny proces s Dušanom Kováčikom. Namiesto plastového štítu sa obrnil klasickým rúškom a v slušivom obleku zaujal miesto na lavici pre verejnosť.

Už predtým samozrejme neunikol pozornosti novinárov. Denníku N sa podarilo ho vyspovedať. Čo zaznelo z jeho úst? Svoju účasť zdôvodnil jednoducho: „Mám na to právo ako ktorýkoľvek občan. Ako ste tu vy, tak som sem došiel aj ja.“ Na otázku novinárky Denníka N, aký výsledok procesu očakáva odpovedal, že to nebude komentovať.

Šéf polície sa tvári ako muzikant, pritom sa mu to rozpadáva pod jeho nohami
Aj keď sa šéf polície plukovník Kovařík tvári, že všetko je v najlepšom poriadku, tak napriek tomu, svoju funkciu nielen nezvláda, ale pravdepodobne aj zneužíva svoje postavenie kriminogénnym spôsobom. De facto o tom Píše online portál Plus jeden... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Kudličku prepustil Kliment a Hrubala

„Tento prípad komunikujem pomerne dlho. Celý tento proces považujem za jednu frašku, pretože sa potrebovali zbaviť Dušana Kováčika ako špeciálneho prokurátora, tak si naňho vymysleli celý príbeh, a verím, že pravda sa ukáže. Toto je fraška, to nie je proces,“ povedal následne.

Novinárka sa ho opýtala, prečo to považuje za frašku. Fico odpovedá: „Je to môj názor, ak dovolíte. Vy si myslíte, že je to dobré a správne, ja mám na to iný názor. Myslím si, že ak niekto prepustil Ľubomíra Kudličku (šéf mafiánskej skupiny takáčovcov – pozn. red.), tak to bol sudca Najvyššieho súdu Kliment a sudca Špecializovaného trestného súdu Hrubala. Nechápem, prečo by mal za to ísť sedieť niekto iný.“
Potrebovali tam dostať Lipšica

Na otázku, či neverí, že Kováčik zobral úplatok, líder Smeru zdupľoval: „Tvrdím ešte raz, že sa potrebovali zbaviť Dušana Kováčika. Pretože tam potrebovali dostať právoplatného páchateľa odsúdeného Lipšica, ktorý robí všetku špinavú robotu, aká sa dá jednoducho urobiť. Neverím tomuto prípadu z toho titulu, že špeciálna prokuratúra iba akceptovala právny názor, ktorý vyslovil Najvyšší súd a potom Špecializovaný trestný súd. A tí dvaja páni sa vysmievajú na kamerách a Dušan Kováčik chodí s putami na rukách.“

„Prečo tu nevypovedali páni Kliment a Hrubala? Prečo oni neboli vypočutí? Vysvetlite mi to. Oni pustili Kudličku na slobodu,“ kladie otázky novinárke Fico. K vysokej hotovosti, ktorá sa našla u Kováčika, sa predseda strany Smer vyjadriť nevedel. „Nie som obhajca ani prokurátor. Došiel som ako verejnosť, ako politik, ktorý od začiatku tvrdil a bude tvrdiť, že je to fraška, politický proces. Navyše dobre viete, že proti Dušanovi Kováčikovi svedčí iba Makó (bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy – pozn. red. Denníka N), najslávnejší slovenský udavač, ktorého si vy dnes všetci pozývate do médií a robíte z neho celebritu. Verím, že spravodlivosť vyjde na povrch, ale potom neviem, čo Dušanovi Kováčikovi povedia, keď ho budú prepúšťať. Lebo jeho budú musieť pustiť. Toto je fraška, žiaden proces,“ povedal.
Fico k Petrovi Kažimírovi

Následne sa redaktorka prepracovala k téme žiadosti časti koalície, aby sa vyvodila zodpovednosť voči Petrovi Kažimírovi. „Viete, že mám politicky ťažké srdce na ľudí, ako je Kažimír, Pellegrini a ďalší, ale opäť vymyslené. Kajúcnici, dookola tie isté útoky na Petra Pellegriniho, ako aj na ďalších a ďalších. Vy ste buď slepí, alebo tomu nerozumiete, ale to je váš problém,“ odpovedá R. Fico.
K listu vyšetrovateľky Santusovej

„Nerozumiete tomu, čo sa tu v tejto krajine deje, pretože keby za mojej vlády vyšetrovateľka inšpekcie úradu ministerstva vnútra napísala taký list, ako napísala a zverejnila ho, tak mi rozbijete kancelárie. Vynesiete ma v zuboch z úradu vlády. Ak by bol podozrivý minister vnútra, ako je podozrivý z korupcie tento, že bral úplatky, a hovoria to dôveryhodní svedkovia, tak neviem, čo by ste robili s ministrom vnútra za mojej vlády. Ale toto tu všetko rešpektujete a tolerujete a nič na to nehovoríte. A sú to špinavé veci,“ vysvetlil redaktorke Robert Fico ďalej.

Erik Kaliňák: Bude Čaputová opäť kryť kriminálnu činnosť Matoviča?
Podpredseda Smeru -SD Erik Kaliňák vydal na svojom Facebooku video-blog, v ktorom pojednáva o nekalých okolnostiach prípadu šikany policajnej vyšetrovateľky Santusovej ministrom Mikulcom a prezidentom PZ Kovaříkom. Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Dva metre novinárov

„Čo hovoríte vy na to, že sa priznávajú, že zobrali úplatok 100-tisíc, 150-tisíc eur?“ pýta sa redaktorka následne. „Neviem o tom, že by sa Dušan Kováčik priznal,“ odpovedal jej Fico. „Ja len hovorím, že ak dvaja svedkovia vypovedajú o Mikulcovi (minister vnútra za OĽaNO), že pýtal úplatok a zobral úplatok, a boli to svedkovia, ktorí nesedia ani vo väzbe a neboli ani obvinení, tak to vás ani netrkne. A ako o tom píšete? Akurát tak, že ste o tom niečo počuli a že to nie je pravda. Stačí vám, že Mikulec povie, že to celé nie je pravda, a tým to vybaví,“ dodal bývalý premiér.

To už redaktorka otáča reč na inú tému, radšej. Redaktorka sa dožaduje odpovedí na to, ako fungoval ten systém, o ktorom Ľudovít Makó hovoril. Že do funkcií sa dostávali len lojálni ľudia. To už Ficovi dochádza trpezlivosť. „Viete čo, ja tu nie som na vašom školení či cvičení. Chcem len zopakovať, že je obrovský rozdiel, keď svedčia dvaja svedkovia, ktorí sú na slobode a ktorí hovoria ako dôveryhodní. A tí o Mikulcovi hovoria, že bral úplatky. A potom máte udavačov, ktorí sedia vo väzbe a rozhodli sa vypovedať čokoľvek, a to sa berie vážne. Preto to považujem za frašku a politické procesy,“ vysvetľuje.
Táto vláda manipuluje trestné konania

Pri otázke, či sa za jeho éry brali úplatky, odpovedá Fico takto: „Viete, čo je dnes pravda? Že táto vládna koalícia manipuluje trestné konania. Táto vládna koalícia si nachádza rôznych kriminálnikov, kriminálne živly, ktoré sú pripravené vypovedať v mene svojej slobody čokoľvek. Sú pripravení klamať a vymýšľať si. Máte tu priznanie konkrétneho udavača, kajúcnika, profesionálneho svedka Csabu Dömötöra, ktorý povedal to, čo povedal. Ak by sa to dialo s inými vecami v minulosti, tak by ste to neakceptovali, ale teraz to akceptujete, lebo sa to týka súčasnej opozície a Smeru,“ poučuje redaktorku Robert Fico ďalej a redaktorke dodáva, že sa žiadneho trestného stíhania voči sebe nebojí.
Fico k oligarchovi Výbohovi

Následne prišla reč samozrejme na podnikateľa Miroslava Výboha. Ohľadom obvinení voči jeho osobe Fico odpovedá: „Všetko sú to výmysly, pretože, ako som už povedal, v prípade P. Pellegriniho niekto tvrdí, že malo ísť o peniaze, ktoré sa týkali širšej politickej podpory. O akej širšej politickej podpore, preboha, hovoríte? Veď Smer mal vtedy v parlamente 83 poslancov. Akú širšiu politickú podporu potreboval? Sú to všetko výmysly.“

„Obvinenia, ktoré sa dnes vznášajú voči predstaviteľom súčasnej opozície, sú vymyslené. A toto je učebnicový príklad, ako sa dá zneužiť trestné právo proti opozícii. Som absolútne presvedčený, že všetko, čo sa deje okolo Dušana Kováčika, je výmysel a komplot proti jeho osobe. Verím, že spravodlivosť vyjde na povrch,“ dodal Robert Fico.
Fico podržal Pellegriniho

Na informácie o tom, že Imrecze vypovedal, že Peter Pellegrini dostal úplatok za podporu eKasy Fico odpovedá: „Ak niekto tvrdí, že to malo byť za širšiu politickú podporu, tak je to nezmysel.“
Jedna veľká fraška

K výpovedi Csabu Dömötöra líder Smeru hovorí: „Sama vidíte, že je to jedna veľká politická fraška. Ospravedlniť svedka, ktorému polícia umožnila ujsť, teraz hovorím o Zemanovi (člen takáčovcov), to chce veľkú odvahu. To, čo povedal Csaba Dömötör, len potvrdzuje, že policajti manipulujú konkrétne výpovede. Je tu spolupráca vyšetrovateľov, operatívcov s predstaviteľmi organizovaného zločinu s cieľom obviniť za každú cenu vopred vybrané osoby. Úplne sa potvrdzuje správa Slovenskej informačnej služby.“

Ostrihoňová, Hanzelová, Vincze a Tódová sa chystajú do škôl oblbovať deti. Pôvodne pod záštitou ministerstva
Čo na to rodičia, vedia o tom, súhlasia? Na stredných školách sa totiž od septembra chystá liberálna indoktrinácia študentov. A to všetko pôvodne pod záštitou ministerstva školstva. Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Peter Sulek


„Svedok jasne povedal, že klamal v zásadných veciach. Nevidel ani Böhma, ani Makóa (svedkovia v kauze úplatku pre Dušana Kováčika – pozn. red. Denník N), nevidel ani peniaze. Nemohol nič vidieť, lebo my sme to už dávno uvádzali, že v tejto reštaurácii nemali šancu nič vidieť cez sklá… Čo je však veľmi nebezpečné, viete, že existuje esemeska, ktorú posielal vyšetrovateľ Čurilla niekomu a je v nej presne to, čo mal Kaľavský vypovedať,“ vysvetľuje Fico.
Ospravedlnený svedok Zeman

„Je to celé fraška. Pozrite sa, ak sudkyňa povie, že je ospravedlnený svedok Zeman, tak to je výsmech. Zeman sa predsa skrýva, pretože polícia prerušila zásah voči nemu. Umožnila mu ujsť. Nemôže preto niekto tvrdiť, že tento svedok je na tomto pojednávaní ospravedlnený.

Svedok Dömötör na tomto pojednávaní jednoznačne potvrdil, že existujú prepojenia na vyšetrovateľov, operatívcov NAKA, ktorí spolupracujú s predstaviteľmi organizovaného zločinu. Navádzajú týchto ľudí na výpovede, aby klamali, s cieľom za každú cenu obviniť nejakú osobu,“ vysvetľuje bývalý premiér.
Výpovede sa manipulovali

Na ďalšiu otázku redaktorky už reaguje podráždene: „Vy ste prokurátorka alebo čo? Hovorím to presne. Úplne preukázateľne bol kontakt operatívcov s ľuďmi, ktorí manipulovali tieto výpovede. Takže, prosím, vy už konečne nemanipulujte verejnú mienku. Prečo sa nepýtate, prečo nebol vypočutý sudca Najvyššieho súdu Kliment ani predseda Špecializovaného trestného súdu Hrubala, ktorí prepustili Kudličku z väzby?

Ako je možné, že akceptujete to, že sa tu preruší policajný zásah na pokyn ministra vnútra a dvaja dôležití svedkovia ujdú a nie sú na pojednávaní, hoci by mohli potvrdzovať manipulácie s výpoveďami. Ako je možné, že vyšetrovateľke, ktorá mala na inšpekcii na starosti vyšetrovanie manipulácie, niekto namontuje kameru? Že jej robia všetky prekážky, aby to nemohla vyšetrovať. Už otvorte oči, ľudia!“ dodal.
Všetko sa robí pre Lipšica

Na záver opäť zopakoval svoje slová o Lipšicovi. „Len tvrdím, že celý prípad je vymyslený preto, aby zločinca Lipšica mohli urobiť špeciálnym prokurátorom, pretože on je právoplatne odsúdeným páchateľom. Otvorte si oči a prestaňte písať tie nezmysly. Je to pohon na vybraných ľudí a v tomto prípade je Dušan Kováčik typický príklad obete politických represálií. Stačilo mi, čo som videl. Ak takíto ľudia ako Dömötör a jemu podobní majú rozhodovať o osude slušných ľudí, tak to je koniec tohto štát,“ dodal Fico.

Na záver už musel len zodpovedať" doternú" otázku redaktorky ohľadom jeho návratu zo zahraničia. „Do toho, kde som bol, vás absolútne nič nie je. Ak dovolíte, nemám žiadne zákonné povinnosti informovať vás, kde a na aké účely som vycestoval alebo nevycestoval.“

Lipšicovo komando vydalo na Výboha zatykač. Bude nasledovať inkvizičný lynč lídra opozície Fica?
12 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová