Chmelár: Politici chcú fotečku s pápežom Františkom. Kto z nich berie vážne jeho výzvy proti zbrojeniu?
12 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva pápeža Františka je pre Slovákov veľkou vecou. Žiaľ, priživiť sa na nej chcú aj naši politici, ktorí by si u ľudí radi prinavrátili nejaké stratené bodíky. Toto sa však nepáči nášmu historikovi, publicistovi, politickému analytikovi a aj neúspešnému prezidentskému kandidátovi Eduardovi Chmelárovi.


Už skutočnosť, že na miesta, kde bude aj Svätý Otec, môžu ísť iba zaočkovaní, je škandalózna. Vo svojom statuse však Eduard Chmelár kritizuje aj iné veci, ktoré síce nie sú až tak bezprostredne späté s pápežom Františkom, ale majú s ním pomerne veľký súvis. Najmä čo sa týka jeho vyjadrení, ktoré sú v príkrom rozpore s tým, čo činia naši súčasní politici.
Miliardy použité na zbrojenie by sa dali využiť ináč, oveľa osožnejšie

Chmelár hneď na úvod priznáva, že niekedy má pocit, že ako sekulárny humanista berie pápeža Františka vážnejšie ako mnohí katolíci. „Všetci slovenskí politici chcú fotečku s pápežom, ale kto z nich vypočul jeho rázne výzvy proti zvyšovaniu zbrojenia? On nehovorí, že 2 percentá HDP na vojenské výdavky sú v poriadku. On zvýšeným hlasom buráca, že utrácať toľko peňazí na zbrojenie v čase, keď sa zvyšuje chudoba a zhoršuje klimatická kríza, je škandál!“ píše v statuse politický analytik.

Podľa neho je neobyčajne perfídne, keď liberálne strany moralizujú nad neekologickým správaním obyvateľstva, no zároveň podporujú zvyšovanie zbrojenia, hoci za tie miliardy navyše by mohli byť napríklad solárne panely a tepelné čerpadlá v každom dome.



„Ako sa môžu pretvarovať, že im ide o environmentálne otázky, keď ich prioritou je nákup nových zbraní? Čomu vlastne veria ľudia, ktorí sa pohoršujú nad tým, že najväčšia autorita kresťanského sveta navštívi Luník IX - teda ide medzi chudobných?“ kladie Chmelár vážne otázky.

A pridáva aj ďalšiu: „Počujú politici Františkove slová, že keď sa kapitál stane modlou, zotročuje človeka, rozoštváva ľudí, vylučuje chudobných a ohrozuje planétu, ktorá je spoločná pre všetkých?“ Na záver statusu ešte Eduard Chmelár dodáva: „Každý rozpráva o tom, čo očakáva od návštevy hlavy katolíckej cirkvi. Mali by sme konečne začať hovoriť o tom, čo očakávame od slovenských politikov a konfrontovať ich s postojmi pápeža Františka.“

Na prípravu návštevy pápeža vyčlenila vláda viac než 5,4 milióna eur
Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža Františka vyčlenil vládny kabinet viac než 5,4 milióna eur. Ministri odobrili aj denné vyčlenenie do 1300 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z materiálov, ktoré v utorok počas podvečerného online... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | TASR/ Ivan Mihale