Na prípravu návštevy pápeža vyčlenila vláda viac než 5,4 milióna eur
10 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža Františka vyčlenil vládny kabinet viac než 5,4 milióna eur. Ministri odobrili aj denné vyčlenenie do 1300 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z materiálov, ktoré v utorok počas podvečerného online rokovania odobrila vláda.


Z vyše piatich miliónov eur majú byť financované dotácie rôznym subjektom, napríklad Konferencia biskupov Slovenska dostane 72.000 eur na zabezpečenie registrácie účastníkov či okolo 41.000 eur na logisticko-administratívne zabezpečenie návštevy pápeža. Jednu z najvyšších dotácií (takmer 487.000 eur) dostane Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov, a to predovšetkým na zabezpečenie liturgie pred Mestskou halou v Prešove.

Najviac peňazí (cez 780.000 eur) vláda vyčlenila pre Rímskokatolícku cirkev a Bratislavskú arcidiecézu na návštevu pápeža a zabezpečenie liturgie v Šaštíne. Druhá najvyššia suma pôjde pre Košickú arcidiecézu (viac než 640.000 eur), a to na služby technického zabezpečenia pre liturgie na štadióne Lokomotíva a na Luníku IX.

Pápež na Luníku IX: Mesto Košice zatiaľ spí. Rómsky kráľ Robert I. Botoš už pripravuje darček
Kým mesto Košice zatiaľ akosi s prípravami na vzácnu návštevu zaspalo, rómsky kráľ sa už na pápeža Františka teší. Už má dokonca premyslené aj to, aký darček mu dá. Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Petra Demková


Od 6. do 15. septembra tiež vláda odobrila denné vyčlenenie do 1300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, špeciálnej techniky k výkonu radiačného, chemického a biologického prieskumu a tri vrtuľníky.

Pápež František navštívi Slovensko 12. až 15 septembra. Okrem Bratislavy zavíta aj do Prešova a Košíc, kde sa zastaví aj na rómskom sídlisku Luník IX. V posledný deň sa zúčastní na národnej púti v Šaštíne. Informáciu o pápežovej ceste na Slovensko potvrdili na začiatku júla.

V Maďarsku nezaočkovaní na pápežovu omšu ísť môžu, u nás to majú zakázané!
Slovenskí politici sa opäť prezentovali že sú pápežskejší ako sám pápež. Pred jeho návštevou totiž „zavelili“, že ísť na jeho akcie môžu iba zaočkovaní. Vraj si to tak želal Vatikán. Ten istý Vatikán však nemal námietky, že v Maďarsku môžu ísť na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik