Vo svete podľa Friedmana sa bude dariť USA a jeho kamošovi Japonsku. EÚ zažije knokaut
09 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Podľa známeho autora viacerých kníh a experta na predikcie Georgeho Friedmana bude Slovensko na tom v budúcnosti veľmi dobre. HNonline priniesol výňatok jeho strategickej prognózy, podľa ktorej budeme hrať prím v závese za Poľskom v rámci nášho kontinentu.


Friedman si myslí, že Nemecko už nebude najvplyvnejšie v rámci Európy. Podľa neho sa stane druhoradou mocnosťou a stredná Európa na čele s Poľskom bude aktívnou hybnou silou v rámci starého kontinentu.
EU zažije knokaut, biznis však pôjde ďalej

Podľa experta Európska únia ako inštitúcia skolabuje a jej líder Nemecko už nebude jej veľmocou. Dôvod pádu spolkovej republiky z tejto pozície má byť prílišná závislosť na exporte. Zraniteľné miesto únie, ale najmä Nemecka, vidí v malej stabilite zahraničného dopytu. Je toho názoru, že exportný trh bude sprevádzať veľké výkyvy v dopyte a ponuke, čím dôjde k hospodárskemu poklesu Nemecka. Nadštandardné obchodné väzby v Európe majú zostať do veľkej miery samozrejme zachované.

Kysel nebude zástupcom Lipšica. Rozhodol sa Žilinka
Pozitívne hodnotený ešte stále nový generálny prokurátor (GP) Maroš Žilinka, robí v rámci svojich kompetencií poriadky aj na špeciálnej prokuratúre. Zjavne sa mu nepáčia novodobé praktiky, ktoré prišli s novou vládou a to zneužívaním väzby na... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Júesej má byť stále superveľmoc

Friedman si myslí, že USA zostane ako jediná superveľmoc na zemeguli. Porazí v prvenstve Čínu a aj Rusko. Podľa neho zmení svoju stratégiu hegemóna a to tak, že už nebude zasahovať do cudzích záležitostí a do istej miery sa vojensky izoluje. Miešanie sa do cudzích záležitostí vojenskou intervenciou bude realizované len v obmedzenej forme.

Podľa Friedmana má podporovať aj naďalej logisticky svojich spojencov, pričom leteckú silu má použiť len vo výnimočných prípadoch. Miestne problémy v EU a inde vo svete má riešiť na diaľku. To by malo udržať podľa neho dominanciu USA.
Spíker Globsecu nepočíta do budúcnosti s Ruskom a ani s Čínou ako so superveľmocou

Rusko aj Čína majú byť vyčerpané a unavené. Friedman si myslí, že Rusko sa rozpadne v dôsledku poklesu cien ropy. Zisky z ropy mali byť podľa neho využívané na udržanie krajiny pokope. Z toho plynie otázka, čo sa stane s ruským jadrovým a vojenským arzenálom?

Čína má, podobne ako Nemecko, zažívať prepad na exportných trhoch. Podľa Friedmana to povedie k vysokej nezamestnanosti. Z jeho uhla pohľadu povedie vnútropolitický vývoj v Číne k zavedeniu diktatúry. Myslí si tiež, že tú nebudú vedieť udržať a preto sa Čína podľa neho rozdrobí podobne ako Rusko na menšie regióny. Politický a vojenský vplyv na východe Ázie má po Číne prebrať Japonsko.
Na blízkom východe má dominovať islamistické Turecko

Podľa neho islamizmus má naďalej na blízkom východe zohrávať dôležitú geopolitickú a geovojenskú úlohu. Krajiny Turecko a Irán označil za krajiny, ktoré majú byť schopné čeliť islamskému extrémizmu.  Vedúcu úlohu v tomto boji zohrá podľa neho Turecko. Myslí si, že Turecko zavedie opätovne akúsi Osmanskú ríšu, lebo sa bude musieť presadzovať v regióne vojensky a ekonomicky, aby udržalo svoju pozíciu voči islamským extrémistom.

 

MV: Občianske preukazy by mohli po novom povinne obsahovať aj odtlačky prstov
Novelou zákona bude občan povinný podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | TASR