Ako sa protestuje vo Francúzsku? A ako o tom informujú francúzske médiá?
09 | 08 | 2021 I Zuzana Koscová

Zatiaľ čo na Slovensku sú protesty len symbolické a k tomu aj zosmiešňované, vo Francúzsku silnejú každým týždňom. Francúzsky denník L´Express prináša článok, v ktorom poukazuje na protesty nespokojných Francúzov. Obrovské protesty sa konajú naprieč celým Francúzskom už v poradí štvrtú sobotu. V uliciach sa v poslednú sobotu stretlo približne 237 tisíc nespokojných obyvateľov krajiny galského kohúta. 



Mobilizácia na vzostupe

Podľa francúzskeho Ministerstva vnútra ide o doteraz najsilnejšiu mobilizáciu nespokojných občanov. Protesty proti zavedeniu covid pasu a povinnému očkovaniu zdravotníkov sa konali túto sobotu naprieč celou krajinou, v 150 mestách, od Toulonu až po Lille. Ministerstvo vnútra udáva 237 tisíc štrajkujúcich, z toho 17 tisíc v Paríži, oproti 204 tisícom z protestov, ktoré sa konali 31.júla. Ide tak o doteraz najvýraznejšiu mobilizáciu nespokojných občanov.

Protesty sa konali už štvrtú sobotu v poradí, deň po tom, čo francúzsky prezident znovu vyzval obyvateľov krajiny: "dajte sa zaočkovať". Pritom už 66% obyvateľstva je zaočkovaná minimálne jednou dávkou vakcíny. Zdá sa však, že elitám to nestačí.

Mladí Francúzi sa chcú zámerne nakaziť koronavírusom, aby sa vyhli očkovaniu
Vo Francúzsku sa údajne ľudia chcú úmyselne nakaziť koronavírusom, aby sa vyhli očkovaniu ako vyliečení ľudia. Dôvod: Len tí, ktorí prekonali COVID-19, alebo boli očkovaní, môžu získať vytúžené povolenie ("Pass Sanitaire"), ktoré je povinné... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


A ľud odpovedá. Na transparentoch prvých stoviek protestantov, ktorí sa zhromaždili ráno v silnom daždi, sa objavovali heslá ako "Nie covid pasu", či "sloboda". Od stanice parížskeho metra Pont de Neuilly sa vybrali smerom k centru hlavného mesta. Jedným z argumentov jedného z protestujúcich, je, že je len ťažko uveriť, že zavedenie covid pasu bude len dočasné.
Štvrtá vlna v plnej sile

Mnohí z protestujúcich odmietajú byť len pokusnými králikmi novej vakcíny. Ako napríklad 74 ročná Martine Rodriguez, učiteľka jogy na dôchodku. Ako vraví (majúc na sebe textilné rúško) , "zbavujú nás slobody, nemôžeme ísť slobodne ani len do reštaurácie." Je presvedčená, že covid bol vynájdený úmyselne, na zníženie počtu ľudskej populácie a aby sa farmaceutické spoločnosti "nabalili".

Zákon, ktorý rozširuje povinnosť covid pasu na ďalšie verejné miesta a nastoľuje povinné očkovanie pre zdravotnícky personál bol zverejnený v piatok. Od pondelka (9.8.) sa bude potrebné preukázať očkovacím preukazom alebo negatívnym PCR testom; alebo potvrdením o prekonaní choroby pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, do kina, kaderníctiev či pri nástupe do lietadla, vlaku či autobusu (nie MHD). Odborníci argumentujú stúpajúcou tendenciou hospitalizácií a taktiež nárastom úmrtí.

V regióne na severozápade Francúzska - Bretónsku, úrady vyčíslili počet protestujúcich na zhruba 15 tisíc, čo je v porovnaní s predchádzajúcou sobotou o 3 tisíc viac. Jeden z protestujúcich v Lille si myslí, že obmedzenie slobody je vzhľadom na prípadné riziká prehnané: "Nemám chuť sa "pípať", aby som mohol niekde vstúpiť!"

Viac ako štvrť milióna Francúzov protestovalo proti covid pasom. Demonštrácie trvajú už štyri týždne
08 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Juh Francúzska tiež "v plnej zbroji"

Taktiež juh Francúzska a región Provensálsko-Alpy-Azúrové pobrežie zaznamenal v sobotu množstvo protestujúcich. Minimálne 37 tisíc ľudí pochodovalo v uliciach Nice či Marseille. Išlo pritom o rôznorodé sprievody zoskupujúce "žlté vesty", zaočkovaných, ktorí sú proti zavedeniu covid pasu a antivaxerov. Podľa polície sa v meste Toulon zišlo 19 tisíc protestujúcich, v Nice takmer 10 tisíc a minimálne 6 tisíc v Marseille.

Ulicami sa niesli heslá ako "nie zdravotníckej diktatúre", "covid pas - smrť slobody jednotlivca", "zdravotnícka maškaráda - bezpečnostná tyrania" či "odpor".

Na ostrove Réunion, kde je čiastočný lockdown a večer prísny zákaz vychádzania od 31.júla, sa protestovalo tiež. Podľa organizátorov sa stretlo približne 5 tisíc nespokojných ľudí, ktorých neodradili ani obmedzujúce vládne nariadenia.
Obmedzenia protestov v Lyone

Policajné riaditeľstvo mesta Lyon obmedzilo možnosť postaviť sa na odpor. Vzhľadom na nedávne udalosti z posledných týždňov, ktoré priniesli aj násilnosti a nutnosť policajných zásahov, sa mesto rozhodlo zakázať protesty v samom centre mesta. Aj napriek tomu sa v Lyone stretlo približne dva a pol tisíc demonštrantov. Za všetky heslá nesúce sa určite nielen mestom Toulouse: "Nechcú kontrolovať vírus, chcú kontrolovať nás".

Zdá sa, že na Slovensku čakáme na podobný zákon, aký vchádza vo Francúzsku do platnosti už zajtra. Možno snáď potom sa konečne prebudíme a pochopíme, že kým nás nebude v uliciach počuť, je malá šanca na akúkoľvek zmenu.