Viac ako štvrť milióna Francúzov protestovalo proti covid pasom. Demonštrácie trvajú už štyri týždne
08 | 08 | 2021 I Aneta Leitmanová
Viac ako štvrť milióna Francúzov protestovalo v mnohých  mestách proti plánom vlády na sprísnenie epidemiologických opatrení a proti covid pasom. Protesty sa konali už štvrtý víkend po sebe a sobotňajšie boli doposiaľ najväčšie.

Informáciu prináša TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Podľa odhadov francúzskeho ministerstva vnútra v sobotu po celej krajine protestovalo približne 237 000 ľudí. V Paríži vyšlo v rámci viacerých protestných akcií do ulíc približne 17 000 demonštrantov.

Najviac sa v sobotu protestovalo v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur na juhovýchode krajiny, hlavne v mestách Nice, Toulon a Marseille. Nespokojnosť tam prišlo prejaviť najmenej 37.000 ľudí.cSobotňajšia účasť bola vyššia než pred týždňom, keď podľa oficiálnych odhadov protestovalo proti epidemiologickým reštrikciám približne 204 000 ľudí.

Väčšina sobotňajších protestov mala pokojný charakter. V Lyone však bolo zatknutých sedem osôb, ktoré hádzali kamene na policajtov. V Dijone zase demonštranti zablokovali električkovú trať. Ministerstvo vnútra zaznamenalo v rámci celej krajiny 35 zadržaných a sedem zranených príslušníkov bezpečnostných síl.

Francúzska Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine, schválila vo štvrtok používanie covid pasov, ktorými sa Francúzi budú musieť preukázať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel, aby dokázali, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo majú negatívny výsledok testu.

Nový zákon, ktorý nariaďuje používanie covid pasov, prijali koncom júla obe komory francúzskeho parlamentu. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie.

Tieto opatrenia, ktoré v polovici júla ohlásil prezident  Emmanuel Macron majú do platnosti vstúpiť na budúci týždeň.