Orbán: "Som čierna ovca Európskej únie, ale nemilovaný, stabilný partner je lepší než nový a neistý“
08 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová
Maďarský premiér Orbán to povedal bez obalu, jasne a pravdivo. Je čierna ovca Európskej únie. Bruselské elity ho nemilujú, no napriek tomu je a vždy bol stabilným partnerom Európy. 

Rozhovor maďarského premiéra Viktora Orbána a vplyvného, konzervatívneho moderátora televízie Fox News Tuckera Carlsona spracoval denník Postoj. Moderátor je aktuálne na týždňovej návšteve v Budapešti. Rozhovor prebiehal v Orbánovej knižnici, v bývalom karmelitánskom kláštore na budínskom hradnom vrchu, konkretizuje Postoj.


Moderátor Carlson predstavil Viktora Orbána ako lídra, ktorý sám seba považuje za konzervatívneho politika a tak sa prezentuje aj na verejnosti. Maďarsko, podľa denníka Postoj opísal v úvode rozhovoru ako malú krajinu v strede strednej Európy, ktorá nemá žiadne námorníctvo, nukleárne zbrane. Ale má HDP menšie, ako štát New York. Moderátor podľa denníka Postoj spomenul aj prezidenta Joea Bidena, ktorý podľa neho naznačil, že Orbánova vláda je totalitná.

Carlson opísal aj Orbána. Uviedol ho ako politika, ktorý je za svoje postoje hanobený. Ako príklad uviedol jeden, kvôli ktorému na západe naráža. "Že rodiny sú dôležitejšie ako banky, alebo že krajiny potrebujú hranice," píše Postoj. Carlson tvrdí, že pokiaľ by v Spojených štátoch amerických opakovane nesúhlasili s liberálnou agendou, najskôr by boli umlčaní veľkými technologickými spoločnosťami zo Silicon Valley. A potom by si museli „najať ozbrojených strážcov“, píše Postoj.

Američania sa ozbrojujú. Pre zbrane si chodia slobodné matky s kočíkmi a babičky kupujú brokovnice
Strelné zbrane ani strelivo v Amerike nezoženiete. Po nástupe pandémie najprv Američania vykúpili práve strelné zbrane, teraz sa vrhli aj na strelivo. Munícia dokonca nie je ani pre políciu, informuje portál Parlamentní listy.cz. Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Migračná kríza

Maďarsko v minulosti migračnú krízu riešilo inak, ako ostatné krajiny vo svete. Orbán v rozhovore povedal, že nemá výhrady voči legálnej migrácii. Za problém považuje nelegálnu migráciu, ktorá sa podľa neho deje z dôvodu vidiny krajšieho života. "Ak ste v nebezpečenstve a nikto iný ako Maďari vám nemôžu pomôcť, musíme sa správať nápomocne, ale toto je naša krajina, komunita, rodina, história, tradície a jazyk,“ hovorí Orbán a odmieta sa spolupodieľať s inými štátmi na novej kapitole histórie národov, ktorá má byť zbavená kresťanstva a národných spoločenstiev.
Horšie vzťahy Maďarska s USA

Orbán bol v minulosti vnímaný na západe ako hrdina, jeho vládu dnes americký prezident Biden nepriamo označil za „totalitný režim“ a Orbána za „totalitárskeho darebáka," povedal podľa Postoja Carlson. Podľa Orbána má Joe Biden veľmi obmedzenú predstavu o dianí v Maďarsku a nerozumie mu. Jeho narážky vníma ako „urážku všetkých Maďarov“, ale je zdržanlivý, pretože ide o prezidenta Spojených štátov a maďarská vláda pri vzťahoch s ním sa musí správať opatrne a zdržanlivo. "Podporu opozičných „antisemitov," pričom naráža na Jobbik považuje za prekvapivú a v minulosti by ju pokladal za nemožnú," píše Postoj.

Európa sme my, máme inú históriu, ako je za veľkou mlákou a Boh nie je "trans," píše Zsolt Bayer
Komentár Zsolta Bayera (Magyar Nemzet) Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Je predpoklad, že liberálnu ľavicu na západe nahradia konzervatívci

Podľa Orbána sú v Európe a na západe milióny ľudí, ktorí rovnako myslia a cítia, ako konzervatívni Maďari. Budapešť považuje za jedno z centier konzervatívneho zmýšľania a chce, aby všetky rovnako založené komunity v Európe spolupracovali. Európska únia podľa neho už nie je pre konzervatívnych občanov dostatočne bezpečná, ale myslí si, že skôr či neskôr si Američania uvedomia, že o vývoji v Maďarsku musia rozhodovať Maďari, píše Postoj.

„Nemilovaný, ale stabilný partner je lepší než nový a neistý,“ uzavrel Orbán rozhovor a pripomenul, že pracuje na novom dokumentárnom filme o Maďarsku, píše Postoj.

Americký senátor označil vládu USA za pokryteckú: "Ak chcete Covid pasy, prečo hneď nežiadať aj voličský preukaz?"
05 | 08 | 2021 | Diana Zaťková