Američania sa ozbrojujú. Pre zbrane si chodia slobodné matky s kočíkmi a babičky kupujú brokovnice
07 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Strelné zbrane ani strelivo v Amerike nezoženiete. Po nástupe pandémie najprv Američania vykúpili práve strelné zbrane, teraz sa vrhli aj na strelivo. Munícia dokonca nie je ani pre políciu, informuje portál Parlamentní listy.cz.


Podľa expertov ide o obavy zo sociálnych nepokojov, narastajúcu kriminalitu či strach zo zvýšenia daní. "To sme ešte nezažili, predávame aj babičkám alebo matkám s deťmi," hovoria predajcovia, ktorí nestíhajú uspokojiť svoj dopyt.

Svoju vôbec prvú zbraň si vlani kúpilo viac ako osem miliónov Američanov. Mark Oliva z Národnej streleckej športovej nadácie v tejto súvislosti poukázal na drvivý dopyt po zbraniach a nábojoch. Celkovo bolo v USA vlani predaných asi 20 miliónov zbraní.

Medzi najžiadanejšie strelivo patrí podľa obchodníka Arden Frazina brokové náboje kalibru dvanásť, deväťmilimetrové náboje vhodné do pištolí a tiež náboje kalibru 5,56 mm určené pre armádne automatické pušky. "Je to masová panika. Vidíme veci, ktoré sme predtým nezažili. Pre zbrane si chodia slobodné matky s kočíkmi a babičky tu kupujú brokovnice," opisuje ďalší obchodník.

Americký senátor označil vládu USA za pokryteckú: "Ak chcete Covid pasy, prečo hneď nežiadať aj voličský preukaz?"
05 | 08 | 2021 | Diana Zaťková