Šéf imunológov šokuje. Tretia dávka nie je nutná! Ľudia majú protilátky aj 17 rokov po SARS
06 | 08 | 2021 I Peter Sulek
A. Radbruch, šéf európskych imunológov, tvrdí, že tretia dávka vakcíny nie je nutná a časté očkovanie je rizikové. Rok po prekonanom covide majú uzdravení stabilnú imunitu, uviedol.

Nemecko sa chystá od septembra aplikovať tretiu dávku vybraným skupinám. V prípade ostatných je však očkovanie treťou dávkou zbytočné. Tvrdí to profesor Andreas Radbruch, prezident Európskej asociácie imunológov (EFIS).
Stabilná imunita po prekonaní covidu

"Je nepravdepodobné, že by sa v prípade covidu muselo preočkovávať každý rok," povedal Radbruch pre denník Bild. Podľa jeho slov zatiaľ nie je dostatok dát na rozsiahlejší výskum, ale údaje, ktoré sú k dispozícii od ľudí, ktorí sa uzdravili z nákazy, sú jasné. "Po roku naznačujú stabilný imunitu," dodal.

Svoje tvrdenie opiera o na niekoľko štúdií uverejnených v časopise Nature.

"V štúdii naši kolegovia napríklad ukázali, že takzvané pamäťové bunky tvoria protilátky u tých, ktorí sa z ochorenia Covid-19 zotavili, 6 až 11 mesiacov po nákaze," uviedol. Je to podobná situácia ako u ľudí, ktorí boli očkovaní proti tetanu či záškrtu. "To ukazuje, že imunitná ochrana je stabilná dlhšie časové obdobie," dodal.

Je načase stanoviť podmienky ukončenia tejto pandémie. Protilátky podľa českých vedcov už fungujú
Dočkali sme sa? Českí vedci oznámili svetu, že je načase stanoviť podmienky ukončenia pandémie. Ich nová štúdia dokazuje, že protilátky po prekonaní ochorenia fungujú, ľudia s protilátkami sú dlhodobo chránení a riziko opakovanej infekcie je u nich... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Po prekonaní SARS vydržali protilátky dlhé roky

Pripomína aj minuloročnú štúdiu pacientov, ktorí v roku 2003 prekonali pôvodné ochorenie SARS, predchodcu SARS-CoV-2. Analýzy ukázali, že o 17 rokov neskôr mala väčšina z nich v krvi toľko protilátok ako rok po tom, čo sa z nákazy zotavili.

Podľa Radbrucha by to mohlo znamenať, že ľudia, ktorí dostali dve vakcíny, sú adekvátne chránení a nemusia nutne potrebovať tretie očkovanie.

Tretia dávka by mala byť podľa názoru imunológa určená len tým, ktorí nereagovali dobre na prvé očkovanie alebo je ich imunitný systém oslabený.

"U väčšiny ostatných sa po šiestich mesiacoch koncentrácia protilátok síce zníži, ale zostáva viac-menej konštantná na približne 10 až 20 percentách maximálnej hodnoty vakcinačnej reakcie alebo infekcie," uviedol Radbruch. Je to však úroveň, ktorá človeka stále chráni. "Imunitný systém je šikovný a robí len toľko, koľko musí," povedal imunológ.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Časté očkovanie predstavuje riziko

Ak by sme mali v tele akútnu imunitnú reakciu, mohlo by to podľa neho dokonca dlhodobo predstavovať určité riziko. Napríklad pre rozvoj autoimunitných chorôb. Preto Radbruch neodporúča zbytočne časté očkovanie.

"Ako imunológ som za očkovanie, ale zbytočne časté môže tiež viesť k vedľajším účinkom, ktoré v súčasnosti nie sú vzhľadom na relatívne krátky čas po začatí proticovidovej vakcinácie známe," dodal.

Vysvetľuje, že očkovanie je indukovaná imunitná reakcia, ktorá v tele spúšťa zápalovú reakciu. "Kým nebudeme mať údaje o tom, ako hladiny protilátok vyzerajú u konkrétnych populačných skupín šesť a 12 mesiacov po očkovaní, nemožno urobiť úsudok, či je preočkovanie vôbec nutné," uzavrel Radbruch.

Imunológ: Namiesto očkovania môžu stačiť protilátky po koronavíruse
Nie každý, kto prekonal covid, by sa mal nevyhnutne zaočkovať. A keď už, tak by mala stačiť jedna dávka. Tvrdí to český imunológ Vojtěch Thon z výskumného centra Recetox Masarykovej univerzity v Brne. Podľa neho je potrebné postupovať u každého... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos