Irán odmieta obvinenia Britov, že zaútočil na loď vo vodách neďaleko SAE
04 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Neustále správy o bezpečnostných incidentoch v Perzskom zálive a Arabskom mori považuje Irán za „veľmi podozrivé“. Reagoval tak na informácie britskej námornej obchodnej agentúry o novom „potenciálnom únose“ pri pobreží SAE. O téme informuje portál RT.




"Incident v súčasnosti prebieha" asi 113 kilometrov východne od Spojených arabských emirátov, uviedla britská námorná obchodná agentúra v utorok. Agentúra, ktorá zamestnáva záložníkov kráľovského námorníctva a monitoruje námornú dopravu v tejto oblasti, označila incident za „útok alebo únos“.
Asfaltová princezná pod útokom

Noviny Times s odvolaním sa na „ zdroje britskej vlády“ uviedli, že loď s názvom „Asfaltová princezná“ údajne zadržala pri pobreží Fujairah „čata“ asi ôsmich alebo deviatich ozbrojených útočníkov.

Podľa webovej stránky MarineTraffic, ktorá monitoruje pohyby rôznych oceánskych plavidiel, je „Asfaltová princezná“ tanker s panamskou vlajkou postavená v roku 1976. Stránka tiež ukázala, že v čase správy loď skutočne plávala Ománskym zálivom.

Revolúcia vo vesmírnom inžinierstve: Najnovší materiál má odolať všetkým vplyvom z vonku
Vesmírne inžinierstvo zrejme čaká revolúcia. Britskí vedci testujú unikátny materiál, ktorý má na nízkej obežnej dráhe Zeme odolať prakticky všetkým škodlivým vplyvom. A ak sa osvedčí, mohli by sa z neho už čoskoro stavať satelity a vesmírne... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Irán odmieta účasť na incidente

Podľa denníka Times britskí predstavitelia, opäť s odvolaním sa na vládny zdroj, „pracujú na predpoklade“, že za zjavným útokom je údajne Irán. Teherán odmietol akúkoľvek účasť a označil samotné správy za „veľmi podozrivé“.

Irán je pripravený poskytnúť akúkoľvek pomoc lodiam plaviacim sa cez Perzský záliv a Ománske more, uviedol v utorok hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh. Dodal, že islamská republika je pripravená spolupracovať v tejto oblasti s inými regionálnymi štátmi a "dôkladne" vyšetriť akýkoľvek problém súvisiaci s obchodnými plavidlami.

To sa dalo čakať: Pfizer a Moderna nekompromisne zdražujú vakcíny, údajne nie naposledy
Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražujú vakcíny proti COVID-19, informuje server týždenníka Focus s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej vlády. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Problémy majú aj ďalšie plavidlá

Najmenej štyri ďalšie plavidlá plávajúce blízko pobrežia SAE v utorok oznámili, že podľa agentúry AP "stratili kontrolu" nad riadením. Ako informovali médiá, plavidlami boli ropné tankery s názvom Queen Ematha, Golden Brilliant, Jag Pooja a Abyss. Presné okolnosti týchto incidentov zostávajú nejasné.

Khatibzadeh tiež uviedol, že ministerstvo zahraničia považuje správy o „bezpečnostných incidentoch“ v tejto oblasti za veľmi podozrivé. Ministerstvo varovalo ostatné národy pred vytváraním „falošnej atmosféry“ v regióne s cieľom presadzovať niektoré „politické ciele“.

Iránske revolučné gardy tiež odmietli, že by boli iránske sily v utorok zapojené do akýchkoľvek akcií proti plavidlám pri pobreží Spojených arabských emirátov.

Muž, ktorý nechal tajné spisy na zastávke, mal byť britským vyslancom pri NATO
Úradníkom britského ministerstva obrany, ktorý stratil 50 strán tajných dokumentov nájdených neskôr v blízkosti autobusovej zastávky v anglickom grófstve Kent, je 51-ročný Angus Lapsley, bývalý dlhoročný zamestnanec ministerstva zahraničných vecí.... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Útočil dron?

Vývoj nastal len niekoľko dní potom, čo sa na loď vlastnenú Izraelom zamerali USA. Tie označili incident za útok „samovražedného drona“, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia na palube. USA, Spojené kráľovstvo a Izrael potom jednomyseľne obvinili z útoku Irán a sľúbili „reakciu“.

Teherán odmietol akúkoľvek zodpovednosť za útok a varoval tri národy pred „akýmkoľvek možným dobrodružstvom“ a dodal, že by neváhal chrániť svoju bezpečnosť.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek