Pfizer očakáva astronomické tržby 33 miliárd dolárov vďaka posilňovacím vakcínam a vakcínam pre deti (Megan Redshawová)
01 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Megan Redshawovej (Uncut-News)


Spoločnosť Pfizer zvýšila svoje prognózy príjmov z vakcíny proti COVIDu.  Tento týždeň investorom oznámila, že očakáva prudký nárast príjmov vďaka posilňovaciemu očkovaniu, teda vakcínam zacieleným na Delta variant, ako aj schváleniu jej vakcíny pre deti od 6 mesiacov.



Prekonanie prognóz Wall Street

Vysoký predaj vakcíny proti COVIDu pomohol spoločnosti Pfizer takmer zdvojnásobiť tržby v druhom štvrťroku a zvýšiť zisk o 59 percent. Spoločnosť tak prekonala prognózy Wall Street a farmaceutický gigant výrazne zvýšil svoje prognózy tržieb a zisku na rok 2021.

Počas konferenčného rozhovoru k výsledkom za druhý štvrťrok 28. júla spoločnosť Pfizer investorom oznámila, že zvýšila svoju prognózu príjmov a teraz očakáva 78 až 80 miliárd dolárov.
Pfizer očakáva tržby 33,5 miliardy dolárov

Spoločnosť očakáva, že samotná vakcína proti COVIDu prinesie tržby vo výške 33,5 miliardy dolárov, čo je nárast o 29 percent oproti pôvodne odhadovaným 26 miliardám dolárov. Pfizer dosiahol v druhom štvrťroku vďaka vakcíne proti COVIDu obrat na úrovni 7,8 miliardy dolárov, čím sa celkový celosvetový predaj v tomto roku vyšplhal na 11,3 miliardy dolárov.

Mimoparlamentná vyšetrovacia komisia v Holandsku chce žalovať vládu kvôli očkovaniu proti COVIDu
01 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Nová prognóza zisku nezahŕňa dohodu uzavretú minulý týždeň s Bidenovou administratívou o dodávke ďalších 200 miliónov dávok vakcíny do USA.

Predstaviteľ Bieleho domu minulý týždeň pre CNN povedal:

"Federálna vláda využíva opciu v zmluve so spoločnosťou Pfizer na nákup 200 miliónov dávok vakcíny Pfizer, ktoré sa majú dodať v období jeseň 2021 až jar 2022, aby sa pokryl dopyt po vakcínach vrátane vakcín pre deti do 12 rokov a prípadného posilňovacieho očkovania, ak štúdie ukážu, že je potrebné."

Farmaceutický gigant plánuje tento rok dodať 2,1 miliardy dávok a na budúci rok má kapacitu na výrobu 4 miliárd dávok, uviedol počas konferenčného rozhovoru generálny riaditeľ Albert Bourla.
Vyššia cena

USA doposiaľ platili za vakcínu konzorcia Pfizer-BioNTech 19,50 dolára za dávku, ale Pfizer nedávno pre americkú vládu zvýšil cenu na 24 dolárov.

Mladí ľudia na ochranu pred COVIDom nepotrebujú očkovanie (Urs P. Gasche)
Komentár Ursa P. Gascheho (InfoSperber) Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Hovorca spoločnosti Pfizer minulý týždeň vo svojom vyhlásení uviedol:

"V cene tejto objednávky sú zohľadnené dodatočné investície potrebné na výrobu, balenie a expedíciu nových formulácií vakcíny, ako aj zvýšené náklady spojené s dodávaním vakcíny v menších baleniach, aby sa uľahčilo dodávanie jednotlivým odberateľom vrátane pediatrov."

Pfizer zdôvodnil počiatočnú cenu vakcíny tým, že vlády museli nevyhnutne zabezpečiť dávky, aby dostali vírus pod kontrolu. Ekonomický riaditeľ Frank D'Amelio ale ešte v marci avizoval, že sa plánuje "vyššia cena", keď pandémia ustúpi a spoločnosť sa už nebude nachádzať v "pandemickom cenovom prostredí".
Pfizer ubezpečuje investorov, že prídu posilňovacie vakcíny

Vakcína proti COVIDu spoločnosti Pfizer je v súčasnosti na najlepšej ceste stať sa vôbec najpredávanejším liekom na svete, uvádza Axios. Pfizer teraz tlačí na to, aby ľudia dostali tretiu posilňovaciu dávku v boji proti Delta variantu.

„Vďaka“ zavádzajúcej reklame nával záujemcov o očkovanie (Stephan Witte)
Komentár Stephana Witta (The Epoch Times) Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Pfizer v súčasnosti rokuje so schvaľovacími úradmi o možnej tretej posilňovacej dávke súčasnej vakcíny a v prípade pozitívnych výsledkov už v auguste počíta s povolením na mimoriadne použitie.

Podľa Bourlu je „pravdepodobné, že po úplnom zaočkovaní bude po 6 až 12 mesiacoch potrebná ďalšia posilňovacia dávka na udržanie najvyššej úrovne ochrany. V plnom prúde sú štúdie na zaistenie bezpečnosti a imunogénnosti tretej dávky.“
Vyššia hladina protilátok neznamená automaticky aj vyššiu ochranu

Najnovšie údaje Pfizeru ukazujú, že tretia dávka jeho vakcíny významne zvyšuje hladinu protilátok proti variantu Delta.

Epidemiológovia však upozorňujú, že vyššia hladina protilátok neznamená automaticky aj vyššiu ochranu.

Podľa Davida Dowdyho, epidemiológa a odborníka na infekčné choroby z Univerzity Johnsa Hopkinsa, je dvojdávková schéma spoločnosti Pfizer účinná proti COVIDu vrátane variantu Delta. To, že tretia dávka znamená viac protilátok, ešte neznamená, že ju potrebujeme, povedal Dowdy.

Päťkrát viac samovrážd než obetí koronavírusu spomedzi detí a tínedžerov v Británii (Tim Sumpf)
Komentár Tima Sumpfa (The Epoch Times) Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Posilňovacie očkovanie nemusí byť nevyhnutné

Americké zdravotnícke úrady ešte začiatkom júla vyhlásili, že posilňovacie očkovanie nie je nevyhnutné. V budúcnosti však môže byť vhodné najmä pre rizikové skupiny, vrátane starších ľudí a príjemcov transplantátov. Situácia sa preto bude ďalej monitorovať.

Vedenie spoločnosti Pfizer sa 12. júla stretlo s významnými americkými vedcami a zástupcami schvaľovacích úradov a nástojilo na rýchlom schválení posilňovacích vakcín proti COVIDu napriek nesúhlasu federálnych zdravotníckych úradníkov.

Účastníci stretnutia uviedli, že bude treba viac údajov a možno aj niekoľko mesiacov, kým úrady pre dohľad rozhodnú, či sú posilňovacie vakcíny potrebné. Negatívny verdikt ohrozí multimiliardový tok príjmov farmaceutického gigantu.

Počas konferenčného rozhovoru Pfizer tiež oznámil, že v auguste plánuje spustiť štúdiu imunogenicity a bezpečnosti s cieľom otestovať aktualizovanú verziu svojej súčasnej vakcíny. Nová verzia je zacielená špeciálne na variant Delta, chýba už len schválenie.

Mutácie SARS-CoV-2 sledujú predvídateľný vzorec – dajú sa predpovedať (Tim Sumpf)
Komentár Tima Sumpfa (The Epoch Times) Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ešte vo februári Bourla v konverenčonom rozhovore s analytikmi povedal, že spoločnosť by mohla dosiahnuť významné zisky z vyšších cien a zavedenia rutinného posilňovacieho očkovania proti novým variantom vírusu.  Ubezpečil investorov, že spoločnosť to nepovažuje za jednorazovú udalosť, ale za niečo, čo bude pokračovať aj v dohľadnej budúcnosti.
Vakcíny pre deti by mohli byť ďalším zdrojom príjmov

Bourla očakáva, že do konca septembra testovanie na dobrovoľníkoch vo veku 5 až 11 rokov poskytne údaje o bezpečnosti a účinnosti, potrebné na podanie žiadosti na schválenie v tejto vekovej skupine, a že čoskoro potom by mali nasledovať údaje o testovaní na deťoch vo veku 6 mesiacov až 5 rokov.

Spoločnosti Pfizer a Moderna oznámili, že rozšíria klinické skúšky svojich mRNA vakcín. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) totiž avizoval výrobcom vakcín, že pôvodný rozsah ich pediatrických skúšok nepostačuje na odhalenie zriedkavých vedľajších účinkov.

Medzi zriedkavé vedľajšie účinky, ktoré FDA uvádza, patrí myokarditída (zápal srdcového svalu) a perikarditída (zápal obalu srdcového svalu), čo pre The New York Times potvrdili aj odborníci oboznámení so štúdiami.

Vírus sa vracia! Majster sveta v očkovaní – Izrael bojuje s raketovým nárastom nových prípadov (Peter Münch)
Komentár Petra Müncha (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Rozšírenie pediatrických štúdií znamená, že do štúdií s vakcínou proti COVIDu budú čoskoro zapojené tisíce detí vo veku od 6 mesiacov.

Vakcína spoločnosti Moderna má licenciu na núdzové použitie u osôb vo veku od 18 rokov, zatiaľ čo vakcína spoločnosti Pfizer má licenciu pre deti vo veku od 12 rokov. Doposiaľ nebola schválená vakcína proti COVIDu pre deti do 12 rokov, uzatvára komentár Megan Redshawová v Uncut-News.

Aj vakcína Biontechu končí „v koši“ (Carolin Friesová, Laura Höringová)
Komentár Caroliny Friesovej a Laury Höringovej (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová