Vo Francúzsku protestovali proti covidovým pasom, zasahovala polícia
31 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Tisíce ľudí pochodovali v sobotu francúzskou metropolou Paríž na protest proti zavedeniu tzv. covidových pasov. Polícia proti niektorým zasahovala, pričom použila aj slzotvorný plyn, informovala agentúra AP.


Pochody, už tretí víkend po sebe, sa konali vo viacerých mestách po celom Francúzsku. V samotnom Paríži sa konali štyri samostatné protesty. Úrady rozmiestnili v meste približne 3000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Napätie panovalo pred známym nočným klubom Moulin Rouge v severnej časti Paríža, kde bola najväčšia demonštrácia. Polícia niekoľkokrát zasahovala. Keď demonštranti zamierili na východ, polícia vystrelila do davu slzotvorný plyn. V následnom chaose bolo vidieť demonštrujúceho muža s krvácajúcou hlavou, uviedla AP.

Nespokojní občania v sobotu blokovali opäť hraničný priechod v Štúrove. Tvorili sa kolóny
V sobotu sa konal ďalší protest na hraničnom priechode v Štúrove. Podľa informácií Hospodárskych novín, sa zišlo na hraničnom priechode niekoľko desiatok protestujúcich, ktorí zablokovali most medzi Štúrovom a Ostrihomom. Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Petra Demková


Podľa agentúry bol pre demonštrantov slogan dňa "Sloboda". Hager Ameurová, 37-ročná zdravotná sestra, pre AP uviedla, že dala výpoveď zo zamestnania, a obvinila vládu z "vydierania". "Myslím si, že nám nemôžu hovoriť, čo máme robiť," povedala s tým, že so zdravotníkmi bolo počas prvej vlny koronavírusového ochorenia COVID-19 zle zaobchádzané. "A teraz nám zrazu oznámili, že ak sa nedáme očkovať, tak je to naša chyba, že ľudia sú infikovaní. Myslím si, že je to odporné," dodala.

Vo Francúzsku budú od 9. augusta očkovacie preukazy povinné pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, cestovaní v medzimestských vlakoch či v leteckej doprave. Uviedol to v stredu hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. Poznamenal, že stúpajúci počet prípadov nákazy - v priemere 19.000 prípadov denne - znamená, že situácia "sa naďalej zhoršuje a je znepokojujúca". Vplýva na to najmä šírenie variantu delta, dodal.

Oklamali vás, lebo ste sa nechali oklamať! Čomu ste neverili, sa už stáva pravdou, hlása advokát Weis
"OKLAMALI VÁS. Lebo ste sa nechali. Ako by povedal Američan: HERO to ZERO. Vaša „fajzer vitonka“ je fejk, vážení. Nechránite seba a ešte ohrozujete iných. Veríme, že toto ste nechceli. Možno ste chceli iba ísť na dovolenku alebo vás vydierali vaše... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


Koronavírusový pas je vo Francúzsku od 21. júla povinný pre návštevníkov múzeí, kín a kultúrnych centier s kapacitou nad 50 osôb.

Nový zákon prijatý minulý víkend oboma komorami parlamentu zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami alebo prekonaní nákazy koronavírusom či negatívny výsledok testu.

Zákon týkajúci sa zavedenia covidových pasov vyvolal v krajine masové protesty. Prezident Emmanuel Macron minulý víkend uviedol, že odmietanie očkovania sa rovná "nezodpovednosti a egoizmu".

Čo polícia označí za hoax, sa často ukáže ako pravda. Komu slúži polícia SR? Čo pomáhajú ututlať?
Na Facebooku operuje stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorú zriadil rezort vnútra. Táto stránka je známa najmä na politickej alternatívnej scéne. Často totiž doslova lovia a prenasledujú alternatívne názory na sociálnej sieti Facebook.... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK