Nord Stream 2 ohrozuje americký biznis s EÚ, niet divu, že ho chcel Washington zablokovať
27 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

USA a Nemecko minulý týždeň dospeli k historickej dohode o kontroverznom plynovode Nord Stream 2. Ako kompromis medzi jastrabmi, ktorí sa snažili tento projekt potopiť, a tými, ktorí chcú obchodovať s Ruskom, informuje portál RT.


Snahy urobiť bodku v rámci debaty o takmer hotovom energetickom prepojení však zjavne neupokojili ukrajinského ministra zahraničných vecí. Dmytro Kuleba v stredu na túto správu pohotovo odpovedal  a v spoločnom vyhlásení s poľským ministrom zahraničných vecí uviedol, že návrhy predložené na zmiernenie „bezpečnostného deficitu“ spôsobeného Nord Stream 2 „nemožno považovať za dostatočné“.





Potrubie, ktoré sa tiahne pod Baltským morom a spája plynové polia Sibíri priamo s Nemeckom, je už z 98% dokončené, pričom posledné úseky sa majú položiť v auguste. Aj keď sa Biely dom amerického prezidenta Joe Bidena snažil vykresliť novú dohodu s Berlínom ako posledné slovo v tejto veci, niektorí americkí zákonodarcovia sa stále snažia dosiahnuť, aby USA na projekt Nord Stream 2 uvalili sankcie.

Rusko zablokovalo 49 webstránok spojených s Navaľným
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala 49 internetových stránok, ktoré majú spojitosť s väzneným kritikom Kremľa Alexejom Navaľným. V pondelok to oznámil Navaľného... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Vlastný záujem USA na európskej energii

V „Spoločnom vyhlásení Spojených štátov a Nemecka o podpore Ukrajiny, Európskej energetickej bezpečnosti a našich klimatických cieľoch“ sa uvádza, že „USA a Nemecko sú jednotné vo viere, že je v záujme Ukrajiny a Európy a tranzit plynu cez Ukrajinu bude pokračovať aj po roku 2024“.

Kyjev napriek ruským popieraniam neustále tvrdí, že Moskva sa bude usilovať o prerušenie dodávok prúdiacich cez sovietsku nadzemnú plynovú sieť, keď bude podvodné spojenie úplné.
Platiť za niečo nepotrebné

Ďalej ide o to, že „Nemecko sa zaväzuje využiť všetky dostupné prostriedky na uľahčenie extenzie dohody s Ukrajinou o tranzite plynu s Ruskom až na 10 rokov.“  Toto znenie predstavuje iba niečo viac ako prísľub zo strany Nemecka, že sa bude snažiť presvedčiť Rusko, aby naďalej využívalo Ukrajinu ako uzol na tranzit plynu a platilo za toto privilégium.

Prečo Rusko stavia nové „lietadlo súdneho dňa“
„Všeobecné napätie vo svete neustále rastie. Preto je čas vylepšiť ruské vzdušné riadiace centrum pre prípad jadrového konfliktu,“ vraví vojenský expert Konštantín Sivkov. Uviedol Politexpert.net. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič


Nech je to akokoľvek, americkí a nemeckí úradníci establišmentu si pravdepodobne predstavujú dva primárne výstupy z donútenia Ruska smerovať svoje dodávky plynu cez Ukrajinu.
Ukrajina nechce prísť o miliardy

Na jednej strane by Ukrajina naďalej využívala príjmy plynúce z účtovania poplatkov za tranzit za tok ruského zemného plynu cez jej územie. V roku 2020 ruský Gazprom zaplatil spoločnosti Naftogaz, ukrajinskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti, 2,11 miliárd dolárov za služby tranzitu plynu.

Kyjev sa, samozrejme, snaží udržať tento lukratívny tok príjmov a Washington je viac než ochotný pomôcť, pretože bude naďalej ťahať krajinu do svojej sféry vplyvu.

Putin ukázal tajné zbrane: Prehliadka v Petrohrade šokovala svet (VIDEO)
26 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Zvýšené ceny zasiahnu spotrebiteľa

Po druhé, bolo by spravodlivé očakávať, že náklady, ktoré vzniknú z týchto poplatkov, sa prenesú na spotrebiteľa prostredníctvom inflácie cien ruského plynu v porovnaní s cenami, ktoré by boli iné, keby sa dodávali výlučne prostredníctvom spoločnosti Nord Stream 2.

Toto by zase zvýšilo konkurencieschopnosť americky vyvážaného skvapalneného zemného plynu (LNG) v porovnaní s ruskou alternatívou.

Nový plynovod má však kapacitu na prepravu podstatne väčšieho množstva zemného plynu, aby adekvátne uspokojil európske energetické potreby.

Torpédoborec Defender sa stal prvým "cieľom" novej ruskej stíhačky (FOTO)
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos