Rusko plánuje na august skúšobné odpálenie rakety Zirkon z jadrovej ponorky
25 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prvé skúšobné odpálenie hypersonickej rakety Zirkon z ponorkového nosiča, ktorou bude jadrová ponorka Severodvinsk, by sa mohlo uskutočniť už v auguste. S odvolaním sa na zdroj na ruskom ministerstve obrany o tom v nedeľu informovala agentúra TASS.


Rusko tento týždeň oznámilo, že vykonalo ďalší test svojej hypersonickej riadenej strely Zirkon, ktorá patrí medzi najmodernejšie Ruskom vyvíjané zbrane. Strela bola skúšobne odpálená z fregaty Admiral Gorškov, pričom zasiahla určený cieľ na pobreží Barentsovho mora pri severozápadnom pobreží Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát priznal existenciu tejto novovyvíjanej hypersonickej zbrane vo februári 2019.

Strela 3M22 Zirkon by podľa neho mala byť po ukončení vývoja a testovania schopná zasiahnuť ciele na zemi aj na mori až do vzdialenosti 1000 kilometrov, a to až s nadzvukovou rýchlosťou mach 9.

Prvý test tejto protilodnej strely sa uskutočnil v januári 2020 a odvtedy bolo uskutočnených už niekoľko ďalších. V budúcnosti by touto hypersonickou zbraňou mali byť vybavené vybrané ruské vojnové lode aj ponorky.

Na svetové moria sa chystá vyplávať ruská fregata vyzbrojená raketami Zirkon (video)
Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS sa Admiral Golovko, tretia fregata triedy admirála Gorškova (Projekt 22350), stane prvým nosičom nadzvukových rakiet Zirkon. Oznámil to zdroj z prostredia ruského zbrojárskeho priemyslu. Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Ivan Brožík