Na svetové moria sa chystá vyplávať ruská fregata vyzbrojená raketami Zirkon (video)
14 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS sa Admiral Golovko, tretia fregata triedy admirála Gorškova (Projekt 22350), stane prvým nosičom nadzvukových rakiet Zirkon. Oznámil to zdroj  z prostredia ruského zbrojárskeho priemyslu.


"Stavba fregaty Admiral Golovko sa začala 1. februára 2012 a na vodu bol trup lode spustený 22. mája 2020." Informuje portál špecializujúci sa na vojenské technológie - navyrecognition com.
Tretí admirál z projektovej série

Admiral Golovko je tretia fregata projektu 22350. Admiral Gorškov a fregata Admiral Kasatonov sú už v činnej službe. Vo výstavbe je ďalších šesť sesterských fregát.

Fregaty projektu 22350 sú určené na boj proti ponorkám a vojnovým lodiam na oceánoch a moriach. Taktiež na odrážanie leteckých útokov nezávisle alebo v rámci formácií. Trup fregát má nadstavbu s tromi hniezdami, jednu vežu sťažňa a jeden oceľový lievik.


Lode z kategórie stealth

Pri konštrukcii boli použité tajné technológie, vďaka ktorým bola vojnová loď pre radary potenciálneho protivníka prakticky neviditeľná. Plný výtlak je 5 000 ton, dĺžka je 135 metrov. Rýchlosť je 29 uzlov. Posádku tvorí viac ako 170 mužov. Motory na dieselové plynové turbíny majú výkon 65 000 koní. Loď môže niesť vrtuľník Ka-27 alebo jeho varianty.
Vyzbrojenie Zirkonmi

Hlavné zbrane starších lodí projektu tvoria dva 16-článkové univerzálne vertikálne odpaľovače 3S-14 striel Kalibr. Admiral Gorškov, vedúca loď projektu, už testovala Zirkony.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým uviedol, že rakety Zirkon, schopné vyvinúť rýchlosť okolo 9 Mach a s doletom viac ako 1 000 km, čoskoro vstúpia do bojovej služby v Rusku.

(Medzititulky red. HD.)

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík