Miliardári bohatnú, zato chudoby a hladu je čoraz viac (Vladimír Malyšev)
23 | 07 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


270 miliónov ľudí je v dôsledku obmedzení hospodárskej činnosti na pokraji vyhladovania 


Počet ludí, ktorí zomreli od hladu sa vo svete za posledných 12 „pandemických“ mesiacov zvýšil šesťnásobne.  Informovala o tom medzinárodná organizácia na boj proti chudobe Oxfam. Viac ako 155 miliónov ľudí na svete teraz nemá prístup k dostatočnému množstvu potravín (o 20 miliónov viac ako v roku 2020).

Podľa Oxfamu úroveň podvýživy vo svete naďalej rastie. Počet ľudí, ktorí umreli od hladu za posledných 12 mesiacov, výrazne prevyšuje počet úmrtí na vírus COVID-19.

David Beasley


Šéf Svetového potravinového programu OSN David Beasley (USA) vlani informoval, že 270 miliónov ľudí je v dôsledku obmedzení hospodárskej činnosti na pokraji vyhladovania. "Budúci rok môže vo svete vypuknúť humanitárna katastrofa bezprecedentných rozmerov’’, vyhlásil Beasley na Valnom zhromaždení OSN. - 2021 rok bude pravdepodobne rokom najhoršej humanitárnej krízy od založenia OSN pred 75 rokmi. Nemôžeme pomôcť každému, preto si musíme nastaviť priority. <...> Desiatkam krajín klope hladomor na dvere“.

A v rozhovore pre TASS (august 2020) to Američan povedal priamo:  svetu hrozí hladomor „biblických rozmerov“.

Mentálny alebo skutočný vírus? Vlády sa nemôžu správať protiústavne donekonečna (Helen Buyniski)
Názor Helen Buyniski Rodičia si môžu myslieť, že robia svojim deťom láskavosť tým, že ich nechajú uzavreté v bubline. Oblievajú ich hektolitrami dezinfekčného prostriedku s rúškami na tvárach. No ľudia potrebujú aj patogény, aby sme fungovali.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Ceny potravín po celom svete rýchlo rastú. Dosiahli už desaťročné maximum, uvádza Oxfam. „Krajiny s najvyššou mierou podvýživy“, hovorí Abby Maxman, prezidentka a výkonná riaditeľka spoločnosti Oxfam America, sú Afganistan, Etiópia, Južný Sudán, Sýria a Jemen. Problémy so zabezpečením potravín začali mať aj v takých krajinách ako India, Južná Afrika a Brazília...“

Od marca 2020 do júna 2021 sa index cien potravín FAO zvýšil o 31 percentuálnych bodov. Nárast cien základných potravín je badateľný v supermarketoch aj na trhoviskách na celom svete: napríklad Juhoafričania musia teraz minúť asi o 30% viac na paradajky, rastlinné oleje a strukoviny ako pred rokom. V Brazílii sa ľudia sťažujú na rast cien hovädzieho a kuracieho mäsa a ryže. Podstatne zdražela aj tradičná indická fazuľová polievka dal.

Aj nemecký Spiegel straší„Ceny potravín prudko vzrástli... Jeden z najdôležitejších cieľov OSN v oblasti udržateľného rozvoja - ukončit hlad do roku 2030 - sa oddialil ešte viac.“ To isté tvrdí aj ekonomický analytik MMF Erwin Prifty: „Podľa analýzy by sa na celom svete v roku 2020 mohol počet ľudí trpiacich podvýživou alebo hladom zvýšiť o 60 miliónov Podľa iných odhadov - o 130 miliónov.“

V USA hladujú tiež. Podľa tvrdenia kanálu ABC News bolo v dôsledku paniky a všetkých perturbácií v minulom roku bez jedla asi 50 miliónov Američanov. 778 000 pracovníkov si podalo nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti; celkový počet poberateľov takýchto dávok presahuje v USA 20 miliónov. Potravinové banky v celej krajine zaznamenávajú prudký nárast dopytu po svojich službách. Rady na bezplatné jedlo sa k výdajným miestam niekedy tiahnu aj kilometre. Organizácia Feeding America predpovedá, že počet hladujúcich v Spojených štátoch sa v blízkej budúcnosti zvýši o ďalších 35 miliónov.

A na tomto absolútne škandalóznom pozadi uvediem ešte dve čísla: 1) celkové vojenské výdavky všetkých krajín sveta v roku 2020 naďalej rástli  a dosiahli 1,93 bilióna dolárov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2019 nárast o 130 miliárd; 2) majetok 10 najbohatších ľudí sveta v „pandemickom“ 2020 roku vzrástol o 413 miliárd dolárov. Títo ľudia žijú ešte lepšie. Prírastok ich bohatstva za rok prevyšuje odhad OSN, ktorý sa týka nákladov na všetku humanitárnu pomoc potrebnú na prevenciu podvýživy a hladu na planéte, až 11-násobne.

Rockefellerova nadácia a výzva na univerzálne očkovanie (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Iveta Machová