Rusko vypustilo do vesmíru multifunkčné vedecké laboratórium Nauka (Video)
23 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Rusko vypustilo raketu s multifunkčným laboratórnym modulom, ktorá má doraziť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu budúci týždeň. Pod názvom „Nauka“ bude pripojený k satelitu a stane sa hlavným ruským vedeckým segmentom, informuje portál RT.


Model Nauka



Štart, ktorý sa uskutočnil na kozmodrome Bajkonur v stredu popoludní, vystrelil na oblohu raketu Proton-M, ktorá niesla laboratórium. Necelých desať minút po štarte sa Proton-M odpojil od modulu a umiestnil ho na obežnú dráhu. Ukotvený má byť v ruskej časti ISS 29. júla.

Nauka, ktorá sa použije na experimenty, môže tiež generovať kyslík pre šesť ľudí a regenerovať vodu z moču. Bude mať aj druhú toaletu pre ruských kozmonautov a bude môcť ubytovať tretieho člena posádky.

K modulu je pripojené Európske robotické rameno (ERA), ktoré môže pomôcť s inštaláciou a výmenou komponentov stanice bez nutnosti absolvovania vesmírneho výstupu.

Mars: Robotické vozidlo Perseverance sa pripravuje na zber vzoriek hornín
Robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť) sa pripravuje na zozbieranie prvých vzoriek skál z povrchu planéty Mars. Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | tasr


"Modul Nauka sa bude nachádzať v dolnom prístave servisného modulu Zvezda a je určený na implementáciu ruského programu vedeckého a aplikovaného výskumu a experimentov," uviedol vo vyhlásení Roscosmos.

Nauka, ktorá je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, hliníkovej zliatiny a kevlaru, nahradí modul Pirs, ktorý bol pôvodne uvedený na trh v roku 2001. Pirs sa v piatok odpojí a kozmická loď Progress s ním pristane v Tichom oceáne.

V Poľsku začne od nového školského roku "morálna výučba" dievčat. Poliaci protestujú
Od nového školského roka začnú v poľských školách povinne vychovávať dievčatá k morálnej čistote a cnosti. Kvôli bizarnému nariadeniu ministra školstva Przemyslawa Czarneka sa v pondelok konali protesty v rôznych poľských mestách, informujú... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Moskva odstúpi od projektu ISS

Začiatkom tohto roka šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin prezradil, že ak budú USA pokračovať v uvaľovaní sankcií na ruský vesmírny sektor, Moskva odstúpi od projektu ISS v roku 2025 a vytvorí vlastnú vesmírnu stanicu.

Prezident Vladimír Putin už podpísal projekt orbitálnej stanice určenej iba pre Rusko, ktorý bude pozostávať z troch až siedmich modulov.



Viktor Orbán: Nech rozhodnú ľudia v referende! Tlak na Maďarsko z Bruselu, ohľadom zákona na ochranu detí silnie
Premiér Maďarska Viktor Orbán zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom vyhlásil, že maďarská vláda bude iniciovať referendum. "Presne tak, ako to bolo pred piatimi rokmi, keď Brusel nútil imigrantov. Aj vtedy ich zastavila vôľa ľudu," povedal... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová