"Kombinácie vakcín sa iba skúmajú. Nemali by sa využívať pre celú populáciu," upozorňujú slovenskí vedci
23 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

WHO nebude odporúčať kombinovanie vakcín, kým nebudú dostupné overené dáta.


Konzorcium spoločností Pfizer a BioNTech podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Pfizer Hungary Kft. tiež nepodporuje zámenu a kombináciu očkovacích látok. Stanovisko ku kombinácii očkovacích látok poskytli aj vedci zo Slovenska. Radoslav Janoštiak, vedec v oblasti výskumu rakoviny a tiež konzultant pre biotechnologické firmy a imunológ MUDr. Michal Piják.

Martina Valachová je šéfredaktorka online magazínu 40plus.sk. V magazíne dlhodobo dáva priestor odborníkom, ktorých názory mainstream neberie do úvahy. Vníma, že názory odborníkov z praxe sa rôznia. Naposledy spracovala tému kombinovania vakcín. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí opatrnosť, čo sa týka kombinácie vakcín. Konzorcium spoločností Pfizer a BioNTech podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Pfizer Hungary Kft. tiež nepodporuje zámenu a kombináciu očkovacích látok. Valachová z toho dôvodu oslovila vedcov na Slovensku a poprosila ich o názor.

"Stanovisko ku kombinácii očkovacích látok poskytli Radoslav Janoštiak, vedec v oblasti výskumu rakoviny a tiež konzultant pre biotechnologické firmy a imunológ MUDr. Michal Piják," píše Valachová.

Pfizer nepodporuje kombináciu očkovacích látok, chýbajú relevantné dáta!
19 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

WHO nebude odporúčať kombinovanie vakcín, kým nebudú dostupné overené dáta

"Avšak, toto odporúčanie neznamená, že takéto kombinácie sú nebezpečné. Znamená to len, že sa WHO riadi vedeckými princípmi a nebude tvrdiť niečo, k čomu nie sú dostatočne silné dôkazy. WHO chce, aby odborníci nastavili konkrétnu stratégiu, za akých podmienok by sa vakcíny mohli kombinovať. A nie, aby si laická verejnosť mohla vyberať a kombinovať vakcíny, ako chcú.," odpovedal vedec Radoslav Janoštiak.
Vedci chcú odpovede na skutočnú účinnosť vakcín, ale aj na zriedkavé vedľajšie účinky

"Nemáme dostatočné informácie o tom, čo sa stane, keď sa tieto vakcíny použijú v kombinácii s očkovacími látkami na báze adenovírusového vektora. To je dôvod, prečo výskumníci vyzývajú na starostlivé štúdie na testovanie rôznych kombinácií vakcín. A tiež, aby sa venovala osobitná pozornosť nielen ich schopnosti zvýšiť imunitnú odpoveď, ale aj akýmkoľvek ďalším potenciálnym vedľajším účinkom. Podľa môjho názoru, doterajšie poznatky sú zatiaľ len na úrovni pilotných štúdií a plánovania výskumných programov. A nie niečo, čo by bolo treba ihneď implementovať do vakcinačnej praxe pre celú populáciu," vysvetlil Michal Piják.

Celý rozhovovor si môžete prečítať TU.

MUDr. Piják: V médiách sa nespomína, čo je dôvod vzniku tak veľkého množstva mutácií
29 | 06 | 2021 | Peter Sulek