MUDr. Piják: V médiách sa nespomína, čo je dôvod vzniku tak veľkého množstva mutácií
29 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Očkovacia kampaň je založená na slepej viere, je nezmyselná a nepochopiteľná. Podľa oficiálnych dát na Delta variant zomrelo v Anglicku viac zaočkovaných ako nezaočkovaných, hovorí lekár Piják.

MUDr. Michal Piják pravidelne prináša pohľad skúseného imunológa prostredníctvom svojej facebookovej stránky. Tentokrát poskytol rozhovor portálu 40plus.sk
Slepá viera v očkovanie

Piják si myslí, že celá očkovacia kampaň je založená na slepej viere, že doterajšie poznatky o novom koronavíruse a jeho variantoch sú dostačujúce na to, aby sa dalo suverénne prehlásiť, že vakcinácia môže človeka ochrániť pred infekciou, zabrániť jej šíreniu a prispeje k navodeniu kolektívnej imunity. Upozorňuje však, že nič z toho nie je pravda a všetky takéto tvrdenia možno považovať zatiaľ len za hypotézu.

"Preto si myslím, že celá očkovacia kampaň a neustále debaty politikov a rôznych expertov okolo nej, je z racionálneho hľadiska nezmyselná a nepochopiteľná," hovorí.

Podľa neho sú vyslovene zavádzajúce argumenty, ktoré sa odvolávajú na veľké úspechy očkovania proti iným vírusom. Nie je totiž možné v súčasnom stave poznatkov o tomto víruse tvrdiť, že efektívnosť očkovania proti nemu bude rovnaká ako pri iných vírusoch, proti ktorým sa úspešne očkuje už dlhé roky. Pričom sa má absolútne ignorovať skutočnosť, že mutagénne schopnosti SARS-CoV-2 sú pomerne vysoké, hoci o niečo menej ako pri iných koronavírusoch alebo víruse chrípky, čo môže byť veľkou prekážkou vo vývoji účinných vakcín.

Internista upozorňuje na chyby v preklade o rizikách vakcíny
Lekár Michal Pijak prostredníctvom svojho facebookového profilu upozornil na nepresné informácie o možných rizikách podávania vakcíny proti koronavírusu, ktoré sú uvedené v príbalovom letáku. Obsiahnuté látky môžu byť nebezpečné pre tehotné ženy,... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Michal Filek

Neznáme následky covid vakcín

Piják pochybnosti o výsledkoch doterajších klinických štúdií nemá, ale nepáči sa mu, akým spôsobom sa tieto výsledky prezentujú verejnosti. Ako hovorí, vôbec sa nepoukazuje na skutočnosť, že doterajšie informácie o efektívnosti vakcín sú založené na výsledkoch tretej fázy klinického skúšania, v ktorých sa účinnosť hodnotila prostredníctvom dvojito zaslepených randomizovaných štúdií (RCT), ktorých trvanie bolo v priemere len 3 mesiace. Má ísť o príliš krátke obdobie, aby sa na základe takýchto informácií mohli robiť spoľahlivé závery o účinnosti a riziku vakcinácie v dlhodobom horizonte.

"Ešte problematickejšie je hodnotenie efektívnosti vakcinácie proti novým variantom, z ktorých momentálne najväčšie znepokojenie vyvoláva Delta variant, vedecky známy ako rodová línia B.1.617.2, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v decembri 2020 v Indii," dodáva.

Nikto podľa neho nemôže s istotou vedieť, aká bude účinnosť vakcín po tak krátkom období a či sa neobjavia doteraz neznáme dlhodobé alebo oneskorené následky a aký to bude mať vplyv na vývoj nových variantov. Toto má byť možné zistiť až po sledovaní ďalšieho priebehu.
Odborníci a médiá skresľujú informácie

Upozorňuje aj na ďalší problém, kedy sa rýchly pokles prípadov v posledných mesiacoch jednoznačne pripisuje účinku vakcín a praktický vôbec sa neberie do úvahy vplyv klimatických zmien a predošlých lockdownov. Na tieto faktory orgány verejného zdravia ani verejnoprávne médiá zámerne neupozorňujú a namiesto toho podávajú veľmi skreslené alebo neúplné informácie o rizikách a skutočnej účinnosti vakcín, ktoré sa zistili v RCT, s cieľom zveličovať ich údajnú účinnosť a bagatelizovať riziká.

Tento problém má byť celosvetový a dostal sa do popredia vďaka pandémii COVID-19. Piják: "Dnes už málokto môže pochybovať o tom, že hlavnou motiváciou farmaceutických firiem je zisk a za týmto účelom používajú rôzne spôsoby vrátane manipulácie s výsledkami klinických štúdií."

Uisťuje, že nejde o žiadne hoaxy, ale realitu, na ktorú upozorňujú renomované časopisy, ako napr. v článku, publikovanom v British Medical Journal, ktorý mal výstižný názov COVID-19: POLITIZÁCIA, „KORUPCIA“ A POTLAČENIE VEDY, KEĎ LEKÁRSKO-POLITICKÝ KOMPLEX POTLAČÍ DOBRÚ VEDU, ĽUDIA ZOMIERAJÚ, o ktorom už dávnejšie informoval v jednom zo svojich statusov.
Zveličovanie závažnosti choroby

Jednou z najčastejších metód zavádzania verejnosti je podľa presvedčenia Pijáka selektívne používanie niektorých epidemiologických a biometrických parametrov, s cieľom zveličovať závažnosť danej choroby vrátane mortality, a na druhej strane tendencia bagatelizovania nežiaducich účinkov spojených s vakcináciou a zveličovanie jej účinnosti, čo sa zvykne označovať termínom „skreslenie vykazovania výsledkov“ (Outcome Reporting Bias).

Z verejne dostupných dát podľa neho vyplýva, že nenahlásené údaje o znížení absolútneho rizika pre vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna sú oveľa nižšie ako verejne uvádzané údaje o znížení relatívneho rizika. Uvedený rozdiel má byť ešte vypuklejší pri uvedení parametra NNV, ktorého hodnota pre vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna poukazuje na ich veľmi nízku účinnosť.

Podľa odborníkov z The Global Virus Network (GVN) celkovo možno konštatovať, že súčasné poznatky o účinnosti očkovania proti Delta variantu sú veľmi slabé.

Vakcinácia vôbec nemusí pomôcť. Nové mutácie vírusu spôsobia katastrofu, tvrdí MUDr. Piják
Sme príliš ponorení do vakcín COVID-19 a zanedbávame naliehavejšiu potrebu terapeutických liekov, najmä antivirotík. Budeme za to draho platiť v nadchádzajúcej katastrofickej tretej vlne, tvrdí MUDr. Piják Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Gabriel Matta

Alarmujúce zistenia

Ďalej uvádza, že podľa oficiálnych dát na Delta variant zomrelo v Anglicku k 14. júnu 2021 viac zaočkovaných ako nezaočkovaných, v pomere 37 ku 34. Z údajov dostupných v priloženej tabuľke sa dá vypočítať, že u nezaočkovaných bola úmrtnosť len 0,09 %, kým celková úmrtnosť očkovaných bola 0,21 %, a u osôb, ktoré dostali druhú dávku, bola úmrtnosť (14 dní po podaní druhej dávky) až 0,63 %.

K 25. júnu celkový počet úmrtí stúpol na 117, z toho 8 u mladších ako 50 rokov a 109 starších ako 50 rokov. Celkový počet úmrtí u očkovaných, v porovnaní s neočkovanými, sa takmer zdvojnásobil (77 vs. 44).

Ide o alarmujúce zistenia, ktoré naznačujú, že počet úmrtí po očkovaní by sa mal úmerne zvyšovať exponenciálnemu nárastu infikovaných týmto novým variantom.
Zatajovanie informácií

Je pozoruhodné, že v médiách sa prakticky vôbec nespomína, čo je príčinou vzniku takého veľkého množstva variantov nového koronavírusu. Je všeobecne známe, že vírusy neustále mutujú a vplyvom imunitnej odpovede, vyvolanej buď prirodzenou infekciou, alebo indukovanou vakcínou, sa selektujú rezistentné varianty v duchu Darwinovej teórie prirodzenej selekcie. Všetky mutácie vznikajú náhodne. Vakcína, podobne ako prirodzená infekcia, môže spôsobiť to, že z množstva vytvorených mutácií sa selektujú tie varianty, ktoré unikajú imunitnej odpovedi a ktoré sa zväčša rýchlejšie šíria v populácii.

Čím dlhšie cirkuluje vírus SARS-CoV-2, tým viac má príležitostí na zmenu prirodzeným vývojom. Existujú dôkazy, že na vzniku variantov sa môže významnou mierou podieľať znížená imunitná odpoveď, aká sa pozoruje u rôznych primárnych alebo sekundárnych imunodeficientných stavov. U takýchto osôb vírus pretrváva v tele omnoho dlhšie ako u osôb s normálnou imunitou, čo zvyšuje riziko mutácií, podobne ako to býva v prípade chronických vírusových infekcií.
"Experti"

Niektorí "experti" podľa Pijáka majú v prípade očkovanie a jeho rizík úplne jasno. Napr. jeden z nich (Sabaka), v súvislosti s nedávnym náhlym úmrtím 39-ročnej právničky, ku ktorému došlo v tesnej nadväznosti na podanie druhej dávky, bohorovne prehlásil, že v žiadnom prípade nie je možné toto úmrtie spájať s podaním vakcíny.

V uvedenom prípade malo ísť z jeho strany o vyslovene zavádzajúcu informáciu, ktorá je v rozpore s doterajšími poznatkami.

Napr. analýza údajov z Vaccine Safety Datalink v USA totiž zistila mieru 16 prípadov zápalu srdcového svalu na milión druhých dávok u ľudí vo veku 16-39 rokov. Celkovo bolo podľa údajov, ktoré predložil Tom Shimabukuro, odborník na bezpečnosť imunizácie v CDC, hlásených 573 prípadov myokarditídy a perikarditídy po tom, čo ľudia dostali druhú dávku ktorejkoľvek z mRNA vakcín, v porovnaní s 216 po prvej dávke.

Rozhovor pripravila: Martina Valachová

Celý rozhovovor si môžete prečítať TU.

Mainstream lobuje za záujmy farmafiriem a prekrúca informácie o Ivermektíne
Niekoľko mienkotvorcov, ktorých umelo vytvorili mainstreamové médiá za finančnej pomoci farmafiriem, sa stále snažia bagatelizovať potenciálny prínos ivermektínu u pacientov s covidom, píše doktor Piják. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Gabriel Matta