Prieskum NATO: Slováci majú zo všetkých členov k Aliancii najnegatívnejší postoj
17 | 07 | 2021 I Peter Sulek

NATO si nechalo vypracovať prieskum, ktorý potvrdil veľmi negatívny postoj Slovákov k Severoatlantickej aliancii. Vystúpenie z Aliancie by sme chceli najviac zo všetkých.


Nedávny prieskum Severoatlantickej aliancie (NATO) zisťoval, ako vnímajú obyvatelia princípy kolektívnej obrany, zvyšovanie financovania, či spoluprácu s EÚ, Ruskom alebo Čínou. Slovensko je podľa neho krajinou, ktorej obyvateľstvo je transatlantickej spolupráci najmenej naklonené.
Najnegatívnejší postoj k NATO majú Slováci

Prieskum, ktorý si dala Severoatlantická aliancia vypracovať medzi občanmi z 30 členských štátov Aliancie potvrdzuje, že Slováci patria v NATO medzi najskeptickejšie národy, čo sa rozširovania spolupráce týka.
Transatlantické vzťahy, teda spoluprácu medzi Severnou Amerikou a Európou, naďalej považuje za dôležitú 83 percent respondentov z krajín Aliancie.

Najpozitívnejšie spoluprácu vnímajú v Spojených štátoch (89 percent opýtaných), Portugalsku (88 percent) a Rumunsku. Viac ako 80 percent respondentov je priaznivo naklonených transatlantickým vzťahom aj v Litve, Španielsku, Nórsku, Poľsku, Kanade, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Grécku, Maďarsku, Chorvátsku a Estónsku.

Na opačnom konci, s najvyššími negatívnymi konotáciami voči transatlantickej spolupráci, je hneď po Čiernej Hore Slovensko. Podľa prieskumu považuje spoluprácu za pozitívnu len 53 percent, za negatívnu až 17 percent Slovákov.

Putin: "Väčšina Ukrajincov je inteligentná a odmietne vstup do NATO. Nechcú byť krmivo pre delá"
Ruský prezident Vladimir Putin ocenil Ukrajincov, ktorí sú proti tomu, aby sa Kyjev prihlásil do vojenského bloku NATO pod vedením USA. Jednoznačne povedal, že tento krok by bol pre Rusko červenou čiarou. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Nechceme ani väčšiu spoluprácu s USA

Viac ako 55 percent všetkých respondentov tvrdí, že EÚ a NATO by mali spolupracovať viac, len šesť percent tvrdí, že by spolupráca mala byť menšia.

Najnegatívnejšie z krajín NATO vnímajú Slováci aj možnosť rozširovania spolupráce medzi Severnou Amerikou a Európou. Viac ako pätina Slovákov hovorí, že dva kontinenty by mali spolupracovať menej, čo si v priemere myslí len šesť percent opýtaných obyvateľov naprieč Alianciou.

Slovensko je v podpore aktivít NATO na chvoste rebríčka krajín takmer vo všetkých kategóriách. Až 21 percent Slovákov si myslí, že členstvo v NATO vplýva na bezpečnosť krajiny negatívne, čo je spolu s Tureckom naviac zo všetkých krajín.

Priemerom v NATO je desať percent, pričom za bezpečnejšiu vďaka členstvu v NATO považuje svoju krajinu priemerne 45 percent obyvateľov. Na Slovensku je to 41 percent, čo je piata najhoršia podpora v Aliancii.

Posledný samit NATO ukázal, že skutočným dôvodom jeho existencie je umožnenie dominancie USA ( Tom Fowdy)
Názor Toma Fowdyho (Russia Today) Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Referendum by najhoršie dopadlo na Slovensku

Podľa prieskumu záleží obyvateľom krajín NATO aj na princípoch kolektívnej obrany. Až 66 percent obyvateľov by bolo za to, aby ich krajina pomohla spojeneckému štátu v prípade, ak by bolo napadnuté. Len deväť percent by s takýmto postupom nesúhlasilo.

Najviac sú takémuto postupu naklonení v Poľsku, potom v Holandsku a Nórsku. Najmenej na Islande, v Čiernej Hore a Bulharsku. Slovensko je piate od konca, za podporu by bolo 47 percent respondentov, zásadne proti až štvrtina opýtaných.

Ak by sa v ich krajine konalo referendum o vystúpení zo Severoatlantickej aliancie, podporilo by ho 14 percent opýtaných obyvateľov z členských krajín. Proti by bolo až 86 obyvateľov.

Aj tu by najmenej opýtaných Slovákov zakrúžkovalo možnosť nie (len 61 percent), pričom za vystúpenie by bolo až 39 percent opýtaných, čo je najviac v Aliancii. Za zotrvanie v NATO by bolo najviac Albáncov, Litovcov a Poliakov.

O spojení síl Ruska a Číny v záujme medzinárodnej stability (Anatolij Koškin)
Komentár Anatolija Koškina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Iveta Machová

Slovensko má najpozitívnejší vzťah k Rusku

Prieskum sa zaujímal aj o pohľad obyvateľov na financovanie Aliancie. V priemere až 29 percent občanov si myslí, že by ich krajina mala na obranu míňať viac a 41 percent hovorí, že by mala míňať rovnako. Necelá pätina tvrdí, že by boli za znižovanie obranných výdavkov.

Aj pri tejto otázke boli Slováci voči NATO najskeptickejší. Až tretina si totiž myslí, že na obranu by sa malo míňať menej peňazí ako doteraz, čo je spoločne s Lotyšskom najväčšia skupina odporcov v Aliancii.

Poslednou oblasťou prieskumu bol pohľad na svetové mocnosti, konkrétne Čínu a Rusko. Aliancia po summite v Bruseli, ktorý sa konal 14. júna, označuje spoločne Rusko za „hrozbu“ a Čínu za „výzvu“.

Až 41 percent obyvateľov krajín Aliancie vníma Čínu skôr nepriaznivo. Približne rovnaký počet je negatívne naklonený aj voči Rusku. Pozitívne vníma Čínu 19 percent opýtaných a Rusko približne 18 percent opýtaných.

V tomto prípade autori štúdie nezverejnili výsledky za jednotlivé krajiny. Aj tu však skoršie štúdie naznačujú, že Slovensko patrí v Aliancii medzi krajiny, ktoré majú voči Moskve najpozitívnejší vzťah.

Srbsko: NATO zaplatí za následky bombardovania ochudobneným uránom!
Prvá žaloba proti NATO z dôvodu zvyšujúcemu sa počtu chorôb po bombardovaní Juhoslávie ochudobneným uránom dorazila do bruselského sídla Aliancie, informuje server prvnizpravy.cz. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Tibor Sipos