O spojení síl Ruska a Číny v záujme medzinárodnej stability (Anatolij Koškin)
06 | 07 | 2021 I Iveta Machová

Komentár  Anatolija Koškina (Fond strategickej kultúry)


Zmluva o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci medzi Ruskom a Čínou je stará 20 rokov



Najväčší problém západu

Dnes sa azda najvážnejším politickým a vojensko-strategickým problémom Západu a Japonska stala analýza perspektív možného vojenského spojenectva medzi Ruskou federáciou a Čínskou ľudovou republikou.

Objektívne uvažujúci analytici nemôžu pripustiť, že USA a ich spojenci sa stávajú katalyzátorom zjednotenia jadrových mocností: štáty, ktoré prijali doktrínu Pentagónu, podľa ktorej sa na Rusko a Čínu pozerajú nielen ako na súperov, ale aj na nepriateľov. Prejavuje sa to nielen v teoretickom vývoji a plánoch, ale aj v praktických činnostiach zameraných na zostavenie námorného zoskupenia proti Číne a Rusku v indicko-tichomorskej oblasti .

Slobodomurári sú už len krok k ovládnutiu celého sveta (Alexander Dugin)
Komentár Alexandra Dugina (Tsargrad.tv) Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Spojenectvom je znepokojené Japonsko

Japonsko je obzvlášť znepokojené tým, čo sa považuje za vznikajúce vojenské spojenectvo medzi Ruskou federáciou a ČĽR. Táto téma neopúšťa stránky japonských analytických publikácií. Pred pár dňami mu venoval svoje stránky japonský mesačník Wedge Infinity (náklad - 150 tisíc výtlačkov; jeho web navštevuje zhruba 20 miliónov používateľov mesačne). Článok Akira Saita má názov „Nočná mora USA - rusko-čínska vojenská koalícia“.
Nočná mora USA

Článok sa začína vyhlásením, že najdôležitejšou úlohou vedúcich svetových ekonomík je "súdržnosť demokratických národov na pozadí spolupráce medzi Čínou a Ruskom, ktoré sa hlásia k iným hodnotám."Tvrdí sa, že obe krajiny načasovali zintenzívnenie vojenskej spolupráce tak, aby sa krylo s inauguráciou Bidenovej administatívy.

Preto americkí bezpečnostní experti prejavujú nervozitu. A nielen odborníci, ale, zdá sa, aj sám Biden. „Sme pripravení posilniť súdržnosť západných demokracií s cieľom reagovať na škodlivé činy vlád v Číne a Rusku,“ zdôraznil prezident Biden pred summitom G7 v článku zverejnenom 10. júna v denníku The Washington Post.

Európska komisia diskredituje celý európsky projekt (Malte Fischer)
Komentár Maltea Fischera (WirtschaftsWoche) Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Analýza etáp zblíženia

Pri analýze etáp rusko-čínskeho zblíženia Saito píše: „V rokoch 2010, keď sa zakorenil despotický systém prezidenta Vladimíra Putina, bola čínska injekcia Rusku najevidentnejšia. Tieto udalosti symbolizuje skutočnosť, že v máji 2012 prezident Putin vynechal samit G8, ktorý sa konal v Camp Davide neďaleko Washingtonu, a namiesto toho na konferencii Organizácie pre spoluprácu v Šanghaji, ktorá sa konala v Pekingu, tvrdo kritizoval USA za ich neobmedzenú  v protiraketovej obrane “.

Autor považuje návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve v marci 2013 za začiatok kvalitatívne novej etapy posilňovania vojenskej spolupráce, keď „krajiny dospeli k spoločnému vyhláseniu o priorite komplexného strategického partnerstva. V roku 2014 navyše USA a európske krajiny dôrazne protestovali proti anexii Krymu Ruskom a uložili protiruské hospodárske sankcie, ktoré stimulovali ďalšie posilňovanie čínsko-ruských vzťahov. Najmä v roku 2014 urýchlili krajiny svoju interakciu vo vojenskej sfére.“
Wedge Infinity dokument

Fakty o tejto interakcii uvádzané v dokumente Wedge Infinity:

  • V rokoch 2014 až 2018 poskytlo Rusko Čínskej ľudovej oslobodeneckej armáde (ČLOA) špičkové stíhačky Su-27 a Su-35, protilietadlové raketové systémy S-300 a S-400, ako aj najnovšie protilietadlové raketové systémy – protilodné rakety. Výsledkom bolo, že nákupy zbraní z Ruska dosiahli takmer 70% z celkového počtu a Čína dokázala eliminovať prevahu amerických ozbrojených síl v oblasti PVO v Taiwanskom prielive a Juhočínskom mori.

  • V roku 2014 sa krajiny začali navzájom doplňovať vo vojensko-priemyselnej spolupráci a najmä Rusko začalo dovážať elektroniku a naftové motory čínskej výroby pre námorníctvo s cieľom vyplniť medzeru v prístupe k pokrokovým vojenským technológiám západných krajín v dôsledku hospodárskych sankcií.

  • Pokiaľ ide o vojenské cvičenia, v roku 2005 sa uskutočnili prvé spoločné manévre Ruska a Číny za účasti pozemných síl a vzdušných síl „Mierová misia - 2005“. A od roku 2012 sa každoročne konajú spoločné námorné cvičenia. V posledných rokoch sa tieto námorné cvičenia zaoberali rozsiahlou oblasťou od Stredozemného mora po Juhočínske more.

  • V roku 2016 čínsko-ruské operačné velenie vyvinulo počítačové simulácie operácií s cieľom posilniť protiraketovú obranu a potlačiť vnútorné nepokoje. Potom sa vedenie ČLOA v rokoch 2018 a 2019 zúčastnilo na veliteľských cvičeniach strategického velenia ruskej armády.

  • V auguste 2019 uskutočnili strategické bombardéry oboch krajín prvé spoločné cvičenia nad vodami indicko-tichomorského regiónu. Ak vieme o rastúcej prítomnosti ozbrojených síl USA v tejto oblasti, možno to vnímať ako ukážku spoločného záujmu Moskvy a Pekingu o tento vážny problém.“


Moskva a Peking údajne synchronizujú...

Od vymenovania faktov o prehlbovaní spolupráce medzi Ruskom a Čínou vo vojenských a vojensko-technických oblastiach sa japonský autor obracia k tvrdeniam, že Moskva a Peking údajne „synchronizujú“ svoje vojenské prípravy na použitie ozbrojených síl. A to: Rusko proti Ukrajine na západe, Čína proti Taiwanu na východe.

Rozhovor so Sergejom Jastržembským 30 rokov po rozpade ZSSR
Rozhovor so Sergejom Jastržembským (Kommersant) Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová


Čítame: „V polovici apríla hovorca Pentagónu uviedol: „Rusko nedávno začalo presúvať veľké jednotky k hranici s Ukrajinou. Rozsah je ešte väčší ako počas anexie Krymu v roku 2014“. A tesne predtým vyslala ČLOA rekordný počet bojovníkov a bombardérov do Taiwanského prielivu a Juhočínskeho mora. Poslaním demonštračného letu bolo preraziť taiwanskú zónu protivzdušnej obrany.“

Je však ťažké dokázať koordináciu opatrení na „dobytie Ukrajiny a Taiwanu“ a preto Saito vznáša výhrady: „V súčasnosti nie je jasné, či boli tieto vojenské akcie Číny a Ruska podniknuté súčasne zámerne, ale odvtedy Peking naďalej starostlivo sleduje zvyšovanie vojenskej sily v ukrajinskom smere. Podľa jednej verzie sa to používa ako vodítko pre strategické plánovanie invázie na Taiwan, ktorá sa podľa niektorých predpokladov uskutoční už v nasledujúcich šiestich rokoch.“
Rozhovory medzi premiérmi

Pripomeňme, že po výsledkoch rozhovorov medzi japonským premiérom Jošihidom Sugim a americkým prezidentom Josephom Bidenom v apríli tohto roku sa Washingtonu podarilo dosiahnuť výmenou za prísľub „ochrany“ ostrovov Senkaku, po čínsky Diaoyu, prinútiť Tokio k zmene svojej dlhodobej politiky uznávania „jednej Číny“ a prísľub konfrontácie Pekingu s „taiwanskou otázkou“.

Potom japonský premiér, ktorý riskoval zhoršenie vzťahov s ČĽR, prvýkrát za posledné polstoročie (od roku 1969) súhlasil so spoločným vyhlásením s americkým prezidentom o Taiwane. Prepojením problému Senkaku s Taiwanom, Suga zdôraznil význam bezpečnosti Taiwanu. Spoločné vyhlásenie obsahovalo „znepokojenie, ktoré vyjadrili Suga a Biden z čínskych vojenských manévrov v taiwanskej oblasti, ako aj zo situácie v Hongkongu a autonómnej oblasti Sin-ťiang Uygur“, ktorú Peking nemohol nepovažovať za zasahovanie do vnútorných záležitostí. ČĽR.

O amerických továrňach na smrť (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová


Komunikácia s japonskými politikmi a politológmi ukazuje, že Tokio sa samozrejme neobáva „plánov“ spoločného zmocnenia sa ich krajiny Čínou a Ruskom. Japonci sa viac zaoberajú možnosťou, aj keď nepriamou, účasti napríklad ruských vojnových lodí na operácii čínskeho námorníctva za účelom „oslobodenia“ ostrovov Senkaku, na ktoré si nie neoprávnene nárokuje vláda ČĽR.

Americká delegácia na Taiwane.

Znepokojenie nad perspektívou

Preto autor článku v časopise Wedge Infinity vyjadruje neskrývané znepokojenie nad touto perspektívou, odvolávajúc sa na vstup čínskych a ruských vojnových lodí do „pobrežnej zóny ostrovov Senkaku“ 9. júna. Je potrebné poznamenať: "V minulosti čínske lode opakovane vtrhli do tejto oblasti, ale nikdy medzi nimi neboli nijaké vojnové lode." Do oblasti vyslalo svoje vojnové lode aj Rusko, bolo to však prvýkrát, čo sa uskutočnila spoločná operácia s Čínou.

Podľa americko-japonských vojenských expertov význam jednotných akcií spočíva aj v tlaku na Japonsko, ktoré začalo posilňovať vzťahy s USA v bezpečnostnej sfére, pretože Bidenova vláda zaujíma voči Rusku a Číne obzvlášť tvrdý postoj,“

V Japonsku, napriek Bidenovým ubezpečeniam, prejavujú neistotu, že ak bude mať Čína počas „oslobodzovania“ ostrovov Diaoyu-Senkaku Ruskú, aj keď nepriamu podporu, USA sa odvážia kvôli Japoncom situáciu vyhraniť na pokraji „veľkej vojny“ s kombinovanými silami Ruskej federácie a ČĽR.

Pokúša sa nepotrebná Severoatlantická aliancia o svetovú nadvládu?
Kritické pohľady na existenciu a činnosť Severoatlantickej aliancie (NATO) sú vždy veľmi rýchlo zmietnuté zo stola, pretože západný svet vraj čelí nejednej hrozbe. Bolo tomu tak pred 76 rokmi, teda v čase vzniku aliancie, a je tomu tak aj teraz -... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Najhorší scenár

Autor článku je nútený pripustiť: „Najhorší vývoj udalostí, nielen pre USA, ale aj pre Japonsko je, ak čínska armáda s podporou ruskej armády okamžite obsadí ostrovy Senkaku. V takom prípade môžu americké jednotky váhať s bojom bez podpory spojencov, hoci americká vláda tvrdí, že ochrana ostrovov Senkaku spadá pod Zmluvu o vzájomnej spolupráci a bezpečnostných zárukách medzi USA a Japonskom. V tomto zmysle môže byť objavenie sa ruských a čínskych vojnových lodí v oblasti Senkaku predzvesťou určitých problémov.“

Saito vyjadruje názor, že "v súvislosti s týmito činnosťami, najväčšia pozornosť bude venovaná možnosti uzatvorenia čínsko-ruskej vojenskej aliancie."
Zmluva o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci

Chýry a obavy z toho sa šíria už niekoľko rokov. Teraz sa stali aktívnejšími v súvislosti s rozhodnutím automaticky predĺžiť Zmluvu o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci medzi Ruskom a Čínou o päť rokov (zmluva oslavuje v tomto roku svoje 20. výročie).

"Za posledných dvadsať rokov zmluva položila pevný právny základ pre zdravý a udržateľný rozvoj rusko-čínskych vzťahov a prispela k ich modernizácii," uviedol čínsky minister zahraničia Wang Yi na stretnutí so Sergejom Lavrovom v Guiline v marci tohto roku. rok.

Západ čoskoro pocíti dopad čínskych opatrení proti sankciám. A bude to naozaj bolieť (Tom Fowdy)
Názor Toma Fowdyho (Russia Today) Skončili sa časy, keď USA a ich spojenci mohli beztrestne sankcionovať tých, ktorí sa im nepáčia. Nový návrh zákona o „protisankciách“ z Pekingu stanovuje právny rámec, ktorý ich má tvrdo zasiahnuť presne tam,... Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Šéf ministra zahraničia ČĽR je presvedčený, že dokument bude musieť byť v priebehu času prispôsobený súčasnej realite bilaterálnych vzťahov, čo znamená, že bude potrebovať „nový obsah“. Analytici a pozorovatelia tiež interpretovali slová o „novom obsahu“ ako narážku na možnosť užších vojenských väzieb medzi oboma štátmi, až po vytvorenie obranného spojenectva.
Putin potvrdzuje na zasadnutí Valdai

Aj keď čínska strana túto požiadavku doteraz nevzniesla a zdá sa, že ju v blízkej budúcnosti nevznesie, myslím si, že v Moskve sa o takejto iniciatíve mohlo uvažovať. Toto v skutočnosti potvrdzuje ruský prezident Vladimir Putin, ktorého podrobne cituje autor článku v časopise Wedge Infinity . Budeme citovať aj názor, ktorý Putin vyjadril minulý rok vo svojom prejave na zasadnutí diskusného klubu Valdai:

"Predstaviť si možno všetko." Vždy sme vychádzali z toho, že naše vzťahy dosiahli taký stupeň interakcie a dôvery, že to nepotrebujeme, ale teoreticky je možné si také niečo predstaviť.

Pravidelne organizujeme vojenské akcie, cvičíme na mori aj na zemi, v Číne a v Ruskej federácii si vymieňame osvedčené postupy v oblasti vojenskej výstavby. Dosiahli sme vysokú mieru interakcie v oblasti vojensko-technickej spolupráce a to je asi najdôležitejšie, nejde len o výmenu výrobkov alebo nákup a predaj vojenských výrobkov, ale o výmenu technológií .

Posledný samit NATO ukázal, že skutočným dôvodom jeho existencie je umožnenie dominancie USA ( Tom Fowdy)
Názor Toma Fowdyho (Russia Today) Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


A  to sú veľmi citlivé veci. Naša spolupráca s Čínou bezpochyby zvyšuje obranyschopnosť Čínskej ľudovej armády, a Rusko je v tom zainteresované, aj Čína. Ako sa to teda bude vyvíjať ďalej - život ukáže. Ale teraz si nedávame takúto úlohu. Ale v zásade to nejdeme vylúčiť. Preto uvidíme.

V každom prípade sme spokojní s vývojom vzťahov medzi Ruskom a Čínou v tejto oblasti. Žiaľ, objavujú sa aj nové hrozby. Napríklad zámer a vyhlásenie našich amerických partnerov o možnosti rozmiestnenia rakiet stredného a kratšieho doletu v ázijsko-pacifickom regióne v nás, samozrejme, nemôže nevyvolávať ostražitosť, a bez akýchkoľvek pochybností budeme musieť niečo prijať ako odpoveď, to je úplne zrejmý fakt“.
Uzávery japonského autora

Z týchto slov ruského prezidenta vyvodzuje japonský autor závery:

„V súčasnosti sa vojenská spolupráca medzi Ruskom a Čínou prehĺbila takmer na úroveň vojenského spojenectva;

  • zatiaľ si Rusko nestanoví strategický cieľ uzavrieť  vojenskú alianciu;

  • koalícia USA a Európy zároveň kladie Rusku nové výzvy;

  • v závislosti od trendov v medzinárodnej mocenskej politike môže Rusko uzavrieť vojenské spojenectvo s Čínou. “


A ďalej. Bidenova vláda sa dnes netají tým, že by chcela vraziť klin medzi Rusko a Čínu  predovšetkým vo vojenskej spolupráci. Na to existuje odpoveď prezidenta Putina: „S Čínou sme si za posledné roky, za posledné desaťročia, vytvorili vzťah strategického partnerstva, ktoré sme predtým v histórii našich štátov nedosiahli. Vysoká úroveň dôvery a spolupráce vo všetkých oblastiach: v politike, ekonomike, v oblasti technológií, vo vojensko-technickej spolupráci. Neveríme, že Čína je pre nás hrozbou. Je to priateľská krajina. Nevyhlasuje nás za nepriateľa, ako to urobili v USA... “

Ako sa hovorí u nás: „Nedočkáte sa!“

„Dcéry dôstojníkov“ odhaľujú tajomstvá alebo O tajnej armáde USA (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Iveta Machová