Pápež František ukladá rozsiahle obmedzenia na tradičnú latinskú omšu
17 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Pápež František v piatok zasiahol proti konzervatívnym katolíkom. Zrušil inkluzívne opatrenia svojich predchodcov pápeža Jána Pavla II. a pápeža Benedikta XVI. a uvalil nové obmedzenia na tradičnú latinskú omšu, informuje portál Breitbart.


Vo svojom apoštolskom liste s názvom Traditionis Custodes („Ochrancovia tradície“) pápež zakázal slávenie tradičnej latinskej omše - niekedy nazývanej „tridentská“ omša, v súvislosti s Tridentským koncilom zo 16. storočia - v katolíckych farnostiach a zrušil existujúce ubytovanie kňazom, ktorí chcú využiť mimoriadnu formu katolíckej liturgie.
Žiadne nové skupiny

Pri zabezpečovaní duchovných potrieb skupín „ktoré slávia podľa misála, ktorý bol predchodcom reformy z roku 1970“, píše pápež, biskupi majú ustanoviť sériu nových prísnych opatrení a zdržať sa povoľovania „zakladania nových skupín“.

Tento list obracia opatrenia na zmiernenie obmedzení používania tradičnej formy pápežom Benediktom XVI., ktorý v roku 2007 poznamenal, že mnohí veriaci sú naďalej pripútaní „láskou k predchádzajúcim liturgickým formám, ktoré formovali ich kultúru a ducha“.

Podľa Františkových nových obmedzení by kňazi, ktorí chcú sláviť použitie Rímskeho misála z roku 1962, „mali predložiť formálnu žiadosť diecéznemu biskupovi, ktorý sa pred udelením tohto oprávnenia poradí s Apoštolskou stolicou“.


„Doterajšie normy, pokyny, povolenia a zvyky, ktoré nie sú v súlade s ustanoveniami súčasného zákona Motu Proprio, sú zrušené,“ vyhlásil František.
Latinčina stále vedie

Vlastná webová stránka Vatikánu tvrdí, že „podľa súčasných noriem si latinský jazyk stále drží prvenstvo ako jazyk, ktorý Cirkev na základe princípov uprednostňuje, hoci uznáva, že ľudový jazyk môže byť pre veriacich užitočný“.

Vatikán ďalej poznamenáva, že „latinčina by sa mala chrániť ako vzácne dedičstvo západnej liturgickej tradície“. Podobne to ustanovuje Kódex kánonického práva, ktorý upravuje činnosť Cirkvi a liturgiu : „Eucharistické slávenie sa má konať v latinskom jazyku alebo v inom jazyku, ak sú liturgické texty oprávnene schválené.“
Chce zabrániť rozdeleniu Cirkvi

Pápež František ospravedlňuje zvrátenie inkluzívnejšieho prístupu svojich predchodcov tým, že trvá na tom, že sa ich pastoračná láskavosť „využívala na zväčšenie rozdielov, na posilnenie rozdielov a na podporu nezhôd, ktoré poškodzujú Cirkev, blokujú jej cestu a vystavujú ju nebezpečenstvu rozdelenia.“