Vírus sa vracia! Majster sveta v očkovaní – Izrael bojuje s raketovým nárastom nových prípadov (Peter Münch)
16 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Petra Müncha (Süddeutsche Zeitung)


Izrael najprv zrušil všetky obmedzenia, a teraz zápasí s rapídnym rastom počtu nových prípadov koronavírusu. Vláda sa spolieha na stratégiu „mäkkého potláčania“.


Izrael sa svojho času pýšil samozvaným titulom majstra sveta v očkovaní. Ten je ale už v nenávratne a krajina bojuje s rýchlo rastúcim počtom nových prípadov koronových infekcií. Po tom, čo ešte minulý mesiac sa hovorilo o víťazstve nad pandémiou, keď denný nárast bol menej ako desať infikovaných a zrušili sa všetky obmedzenia, v týchto dňoch sa zaznamenalo za 24 hodín až 730 (!) nových nakazených.


Teraz krajina nielenže hľadá východiská, ako sa dostať z dilemy nového variantu koronavírusu Delta, ale pátra aj po vinníkom návratu tejto veľkej hrozby.


Konšpirácia predsa len realitou? „Ochranný múr“ okolo Virologického laboratória vo Wu-chane sa rozpadá
Komentár Lea Einblicka (The Epoch Times) Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Boží trest, alebo „bez Netanjahua nič nefunguje“?

Moshe Gafni, predseda ultraortodoxnej strany Zjednotený judaizmus Tóry, to považuje za Boží trest. Podľa jeho logiky je to trest pre novú vládu, ktorá sa odvážila vynechať zbožné strany, a preto stratila „Božiu podporu“.


Podobne, ale už menej zbožne, argumentuje bývalý premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého rastúci počet koronových čísiel je dôkazom toho, že bez neho nič nefunguje a vírus sa opäť vracia. Na druhej strane nový predseda vlády Naftali Bennett, ktorý je vo funkcii len jeden mesiac, poukazuje na chyby a „pošmyknutia“ starého vedenia, čo sa teraz podľa neho vypomstilo.



Bennett nechce postupovať impulzívne ako Briti

Bennett, ktorý ešte v úlohe opozičníka rád a často dával za pravdu odborníkom na koronavírus, chce novej vlne čeliť stratégiu pod príznačným názvom „mäkké potláčanie“. V podstate ide o zníženie počtu infekcií, alebo aspoň o ich udržanie pod kontrolou, aby sa novými reštrikčnými opatreniami neublížilo ekonomike.


Minulý týždeň sa Bennett na tom telefonicky dohodol s britskými premiérom Borisom Johnsonom. No tak impulzívne ako Briti Bennett postupovať nechce. Pokiaľ ide o jeho stratégiu, hovorí o „určitom riziku“ a „nevyhnutnej rovnováhe“. Nezameriava sa však na dennú incidenciu, ale na počet závažných prípadov ochorenia, a tých je pri celkovo 4 600 akútne infikovaných v štvrtej vlne v súčasnosti 45, čo je podstatne menej ako v minulosti.


WHO zase straší. Vyhlásila začiatok tretej vlny pandémie Covid-19
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) straší, že pandémia Covid-19 sa dostala do „raných štádií tretej vlny“. Rýchlo šíriaca sa Delta mutácia vírusu spôsobila prudký nárast prípadov a ničí dôveryhodnosť vakcín, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Lukáš Leca

Polovica nakazených bola zaočkovaná (!), ale očkovanie až na 90 percent zabráni vážnemu priebehu ochorenia

To sa pripisuje úspechu očkovania: 5,2 z 9,3 milióna Izraelčanov už bolo zaočkovaných dvoma dávkami, ďalších 500 000 dostalo aspoň prvú dávku a okolo 850 000 ochorenie už prekonalo. Vakcína od konzorcia Biontech/Pfizer, ktorá sa doteraz používala, zdá sa, nie je taká spoľahlivá voči Delta variantu. Približne polovica novoinfikovaných bola totiž zaočkovaná. Očkovanie však až na 90 percent zabrániť ťažkému priebehu ochorenia.



Vakcinácia 12- až 15-ročných detí a tretia dávka pre ľudí s oslabenou imunitou

S cieľom zaplniť medzery sa Izrael rozhodol už od začiatku júna očkovať 12- až 15-ročné deti. Nevylučujú sa však ani mladšie deti. Štúdie k tomu však ešte ukončené nie sú.  Navyše Izrael ako jediná krajina na svete dáva aj tretiu dávku vakcíny, ale len ľuďom, ktorí majú oslabený imunitný systém. V diskusii o tretej dávke pre všetkých, o ktorej hovoria farmaceutické koncerny, izraelská vláda zatiaľ vyčkáva.



Otvorenie krajiny pre očkovaných turistov sa posúva

Súčasne s intenzívnou očkovacou kampaňou sa v Izraeli hovorí aj o ďalších obmedzeniach. Opäť treba nosiť rúško v uzavretých priestoroch. Nasledovať má zákaz veľkých zhromaždení. Zelený pas, ktorý bol svojho času vydaný pre očkovaných a tých, ktorí ochorenie už prekonali, by mohol zažiť svoju renesanciu. Predovšetkým by sa malo zabrániť prenosu nových mutácií koronavírusu do Izraela.


Pomôcť má cielené testovanie a pravidlá karantény.  Otvorenie krajiny pre očkovaných turistov sa presunulo z 1. júla na 1. augusta. Teraz sa ale začalo hovoriť o jeho možnom ďalšom presunutí na september, uzatvára Peter Münch v komentári v Süddeutsche Zeitung.


Václav Klaus: Nechajte ľudí na pokoji, nechajte ľudí žiť!
15 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová