Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe
16 | 07 | 2021 I tasr

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.


„Súd, posudzujúc obdobie od 18. mája dodnes, keď rozhodoval opätovne o väzbe obžalovaného, konštatuje, že sa dôvody väzby, ktoré boli konštatované v minulom rozhodnutí, nezmenili,“ zdôvodnila sudkyňa Pamela Záleská. Obžalovaný Dušan K. je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Záleská poukázala na to, že súd počas hlavného pojednávania „zistil, že sa potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby“. Sudkyňa skonštatovala, že existuje obava z možného ovplyvňovania svedkov zo strany obžalovaného, pričom netvrdí, že je istota takéhoto správania. „Súd odmieta čakať do okamihu, keby obžalovaný takúto obavu naplnil,“ podotkla.

Obhajca Dušana K. Erik Magál si chce počkať na bližšiu argumentáciu súdu v písomnom znení uznesenia. „Rozhodnutie berieme na vedomie, podali sme proti nemu sťažnosť, pretože máme za to, že dôvody väzby u Dušana K. nikdy neexistovali,“ zdôraznil advokát.

„Ja by som bol spokojný, keby sa takéto veci nestávali. Môžem vyjadriť spokojnosť aspoň s tým, že boli uznané argumenty a bola zamietnutá žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby,“ povedal novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek.

Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Na ŠTS v Pezinku s ním pokračuje proces už šiesty pojednávací deň. Dušana K. zadržali a obvinili v októbri 2020 a stále je väzobne stíhaný. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Dušana K. obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Dušan K. mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.

Prípad prokurátora Kováčika eskaluje: Vypočuť chcú okrem bývalých sudcov a prokurátorov aj Pčolinského
15 | 07 | 2021 | Tibor Sipos