WHO zase straší. Vyhlásila začiatok tretej vlny pandémie Covid-19
15 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) straší, že pandémia Covid-19 sa dostala do „raných štádií tretej vlny“. Rýchlo šíriaca sa Delta mutácia vírusu spôsobila prudký nárast prípadov a ničí dôveryhodnosť vakcín, informuje portál RT.


Globálny počet infekcií stúpa už štyri týždne po sebe. Delta mutácia je v súčasnosti prítomná v 111 krajinách a počet úmrtí opäť začal stúpať po desiatich týždňoch poklesu, uviedol v stredu generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V rozhovore s pohotovostným výborom WHO pre Covid-19 uviedol, že Delta je poháňaná zvýšenými sociálnymi stykmi. Taktiež údajným nedôsledným dodržiavaním opatrení v oblasti verejného zdravia.

Koronaírus podľa WHO zabil na celom svete viac ako štyri milióny ľudí a Ghebreyesus vidí, že Delta sa stáva dominantným kmeňom na celom svete. Rusko v stredu zaznamenalo rekordných 786 úmrtí na Covid-19 a počet nových infekcií vo Veľkej Británii je na polročnom maxime.

Nemecko nezavedie povinné očkovanie, oznámila Merkelová
Kancelárka Angela Merkelová oznámila, že Nemecko nezavedie povinné očkovanie proti Covid-19. Dokonca ani pre zdravotníckych pracovníkov. Dodala, že takýto krok by mohol narušiť dôveru verejnosti a ľudia sa musia sami rozhodnúť, či sa chcú dať... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


„Keď začala stúpať zaočkovanosť v Európe a Severnej Amerike, zaznamenali sme trvalý pokles prípadov a úmrtí. Tieto trendy sa, bohužiaľ, teraz obrátili a sme v počiatočných fázach tretej vlny,“ uviedol Ghebreyesus.

Ghebreyesus lamentoval nad tým, že nedostatok prístupu k očkovacím látkam spôsobil, že väčšina svetovej populácie je náchylná na infekcie a „vydaná na milosť a nemilosť vírusu“.

„Niektoré národy s dostatočnými dodávkami vakcín zrušili sociálne dištančné obmedzenia a znovu otvorili svoje spoločnosti. Avšak mnoho krajín nedostalo žiadne vakcíny proti Covid-19,“ dodal. Zámerne však zamlčal, že v krajinách s najnižšou mierou zaočkovanosti sú aj nižšie počty úmrtí na milión obyvateľov.

V Moskve prepukla masívna bitka dvoch skupín migrantov. Zapojilo sa do nej viac ako 100 ľudí
14 | 07 | 2021 | Lukáš Leca