Sankcie proti Talibanu by mohli byť zrušené v rámci mierového procesu v Afganistane, tvrdí ruský diplomat
15 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Bojovníci Talibanu vyzvali Rusko, aby podporilo zrušenie sankcií proti vodcom tejto skupiny, informuje portál RT.


V pondelok jeden z najvyššie postavených politických vyslancov islamistickej frakcie uviedol, že využil stretnutie s ruskými partnermi. Požiadal ich o podporu pri zrušení týchto obmedzení OSN. Taliban má v súčasnosti zmrazený majetok, podlieha aj zbrojným embargám a zákazu cestovania.

Skupina bola na území Ruska oficiálne označená ako zakázaná teroristická organizácia. Avšak minulý týždeň dostala osobitnú výnimku, aby sa mohla zúčastniť na rokovaniach v Moskve.

Suhail Šahín, bývalý novinár, ktorý v súčasnosti pôsobí ako hovorca Talibanu, uviedol, že on a jeho kolegovia povedali ruským partnerom, že je čas na zrušenie opatrení OSN zavedených v roku 1988.

"Požiadali sme ich o odstránenie zo sankčného zoznamu," uviedol. Moskva má stále zastúpenie v Rade bezpečnosti OSN, čo znamená, že by jej dala slovo pri rozhodovaní.

V Moskve prepukla masívna bitka dvoch skupín migrantov. Zapojilo sa do nej viac ako 100 ľudí
14 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Kým žiadosť nebola oficiálne potvrdená, Dmitrij Poljanskij, jeden z najvyššie postavených diplomatov v krajine a zástupca stáleho predstaviteľa pri OSN, v stredu pre RT uviedol, že už existuje rezolúcia Rady bezpečnosti, ktorá obsahuje ustanovenia o preskúmaní sankcií. Majú za cieľ ukončiť násilie a nestabilitu v krajine.

"Rusko neustále podporuje mierový proces v Afganistane. Podporujeme rokovania medzi afganskými frakciami a všetko naše úsilie je zamerané na uľahčenie začatia vecných rozhovorov medzi oboma stranami. Z tohto dôvodu sme podporili výnimku zo zákazu cestovania. Aby sa predstavitelia Talibanu mohli zúčastniť na mierových rozhovoroch,“ dodal.

Nemecko nezavedie povinné očkovanie, oznámila Merkelová
Kancelárka Angela Merkelová oznámila, že Nemecko nezavedie povinné očkovanie proti Covid-19. Dokonca ani pre zdravotníckych pracovníkov. Dodala, že takýto krok by mohol narušiť dôveru verejnosti a ľudia sa musia sami rozhodnúť, či sa chcú dať... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Lukáš Leca