Ruské vesmírne ťahače budú schopné likvidovať ľubovoľný satelit
13 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Vesmírny ťahač Zeus bude môcť vyraďovať z prevádzky nepriateľské družice. Sci-fi sa tak stáva skutočnosťou. Vývoj má byť ukončený okolo roku 2024.


"Ruské vesmírne jadrové ťahače Zeus bude možné využívať na vyradenie vesmírnych prístrojov potenciálnych nepriateľov z prevádzky elektromagnetickým impulzom a  „streľbou” laserom." Informuje web srspol.sk s odvolaním sa na portál armadnymagazin.sk.
Roskosmos sa informačne otvára

Vyplýva to z materiálov konštrukčnej kancelárie Arsenal (súčasť Roskosmosu), ktorá je jedným z projektantov vesmírneho komplexu. V Keldyšovom výskumnom stredisku už skôr oznámili, že sa loď dá použiť aj v systéme protivzdušnej obrany. Bude ukazovať vzdušné ciele z obežnej dráhy.
Zeus je odskúšaný

Ako, to sa nevie. V rokoch 2018 a 2019 vykonala konštrukčná kancelária vedecko-výskumné práce, aby zistila, či Zeus dokáže nielen diaľkovo sondovať zemský povrch a vzdušný priestor okolo Zeme, ale aj „pôsobiť elektromagnetickým žiarením na rádioelektronické prostriedky riadiacich, výzvedných, spojovacích a navigačných systémov, a mať schopnosť smerového prenosu energie laserovým žiarením“.

"Okrem toho sa predpokladajú aj civilné úlohy: zabezpečenie spojenia, vysielanie a retranslácia, meziorbitálna preprava nákladov a doprava nákladov k Mesiacu." Píše srspol.sk.
Dlhoročný vývoj

"Vývoj prvkov jadrového ťahača na základe transportného a energetického modulu s jadrovou jednotkou megawattovej triedy prebieha v Rusku od roku 2010. V roku 2019 bola na Medzinárodnej leteckej a kozmickej výstave MAKS prvýkrát prezentovaná maketa ťahača, na fóre Armáda 2020 zase trojrozmerné zobrazenie jeho fungovania vo vesmíre." Informuje článok na citovanom webe.

Projekt Zeus má stáť asi 4,2 miliardy rubľov. Jadrový ťahač bude určený pre lety k Mesiacu a k planétam slnečnej sústavy. Dostal názov Zeus, vedecko-výskumné a pokusné konštrukčné práce majú označenie Nuklon. Kvapkový chladič a žiarič pre Zeus má byť podľa plánu otestovaný na ISS.

(Medzititulky red. HD)

Roscosmos stavia orbitálnu stanicu Venera-D. Poletí na Venušu ako prvá od čias ZSSR
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková