"Nikto z politikov referendum nechce! Prišli by o dobré jedlo a bidlo," tvrdí sociológ Haulík
12 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Že by mali politici naozajstný záujem o referendum, o tom silne pochybujem. Nikomu z vládnych strán by referendum neprospelo. Ak by oň mali naozajstný záujem, netreba robiť takéto veľké kolotoče. Opozícia by podporila keby sa na najbližšej schôdzi parlamentu riešilo, že takéto referendum sa bude konať, priamo v parlamente. A vybavené. Nemusia špekulovať o zmenách ústavy. Ale dnes to je naozaj o tom, že referendum reálne nikto nechce z pohľadu politikov." Citát Pavel Haulík


Sociológ Pavel Haulík je čo sa týka referenda a úprimného záujmu politikov o referendum skeptický. V rozhovore, ktorý priniesol portál Parlamentné listy okrem iného uviedol aj to, že referendum Ústavný súd odmietol, nebude.

Akúkoľvek ďalšiu debatu politikov o tom, že politici referendum chcú, z toho, čo plynie z rozhovoru môžeme vnímať iba ako prázdne mlátenie slamy. Politici kĺžu na vôli voličov, hovoria čo chcú počuť ľudia, v konečnom dôsledku sa ale nič neudeje. (Pozn. red. HD - citát GF).

OĽANO má podľa dostupných informácií 45 členov, Smer 14 136. Koho zastupuje Matovičova sekta?
11 | 07 | 2021 | Aneta Leitmanová

Ak by mali o referendum naozajstný záujem, netreba robiť takéto veľké kolotoče

Podľa Haulíka, keby mali politici záujem o referendum, mohli to vyriešiť na pôde parlamentu. Opozíciia by ich návrh podporila a nemuseli by ani meniť Ústavu. "Politici o referende rozprávajú, dokonca rozprávajú o referende ako o najvyššej forme demokracie, ale reálne sa neudeje nič. A to je pochopiteľné, mohli by prísť o svoje benefity, lebo „také dobré jedlo a bidlo“ už väčšina z nich mať nebude," tvrdí Haulík.

Prvý krok sa neuskutočnil. Referendum vyhlásené nebude. Haulík v rozhovore pre Parlamentné listy upozorňuje, že ani druhý by nebol ľahký. K referendu by sa malo dostaviť 50 percent ľudí a preto je podľa neho veľmi odvážne hovoriť o tom, že referendum by znamenalo automaticky predčasné voľby.

Chmelár o zmarenom referende: Vládnu nám politickí hochštapleri bez náznaku štátnického uvažovania
11 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Boj proti korupcii bol silnou predvolebnou agendou, ale korupciu, o ktorej sa hovorí treba dokázať

Vyslovene tvrdé postupy, ktoré s využívajú v naplnení predvolebnej agendy považuje sociológ Haulík za nesmierne nebezpečnú hru, počas ktorej sa aktéri zahrávajú s ohňom.

"Korupciu, o ktorej sa hovorí, je potrebné dokázať. Nestačí len chcieť. Okrem toho, je tu riziko, že to povedie k ohromnej deštrukcii štátu. Zatiaľ všetko prebieha v rámci zákonných pravidiel a medzí, ale nikdy neviete, kde ktorá iskrička náhodou preskočí. A potom, potom už to môže všelijako smerovať. Takáto koalícia nemôže krajinu efektívne voviesť do nejakej lepšej pozície. To sa proste nedá. To by sa musel stať zázrak. A zázraky sa až tak často nedejú," vysvetľuje Haulík v rozhovore pre portál Parlamentné listy.

Všetci sme v rukách politickej mafie. Dôležitú úlohu v tom zohrala Čaputová
12 | 07 | 2021 | Tibor Sipos