Chmelár o zmarenom referende: Vládnu nám politickí hochštapleri bez náznaku štátnického uvažovania
11 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
V posledných dňoch často skloňované referendum nenechalo chladným ani analytika a historika Eduarda Chmelára. "Ľudia bez náznaku štátnického uvažovania nemôžu pochopiť význam referenda," píše na Facebooku.

Podľa Chmelára je zarážajúce, koľko štátnych funkcionárov pohŕda inštitútom referenda a navyše tak konajú úplne otvorene. "Napríklad poslanec Ondrej Dostál, ktorého strana nikdy neprešla riadnymi voľbami a vždy parazitovala na väčšom politickom subjekte, sa netají tým, že by bol najradšej, keby tento nástroj priamej demokracie vôbec neexistoval," píše Chmelár.
Hodnotový odkaz

Ako historik sa nedokáže zmieriť s tým, že politici "bez historickej pamäte" znevažujú slovenský podiel na vzniku republiky. Nie len to. Podľa jeho slov zneuctili aj hrdinstvo vlastencov, ktorí 30. októbra riskovali životy. "Ale keď sa už hlásime k Česko-Slovensku, mali by sme sa hlásiť aj k jeho hodnotovému odkazu. Keď otcovia zakladatelia vpísali do Washingtonskej deklarácie bod 7, ktorý znel, že vláda budúceho štátu bude uznávať zásady iniciatívy a referenda, nebola to len formálna klauzula," zdôrazňuje.



"Keď nám vládnu politickí hochštapleri bez náznaku štátnického uvažovania, ktorí nedokážu pochopiť historické, politické a filozofické dôsledky svojich činov, potom to tu nevyhnutne vyzerá tak, ako to vyzerá," dodáva znepokojene Chmelár.

"Použime článok 32 slovenskej Ústavy a postavme sa na odpor," vyzýva verejnosť Chmelár
Rozhodnutie nášho Ústavného súdu o údajnej „protiústavnosti“ referenda vyvolalo vlnu nevôle nielen medzi pospolitým ľudom, ale aj medzi opozičnými politikmi, ktorí sa nádejali, že budú predčasné voľby. Z kroku sudcov sklamaný i politický analytik a... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik