"Použime článok 32 slovenskej Ústavy a postavme sa na odpor," vyzýva verejnosť Chmelár
08 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Rozhodnutie nášho Ústavného súdu o údajnej „protiústavnosti“ referenda vyvolalo vlnu nevôle nielen medzi pospolitým ľudom, ale aj medzi opozičnými politikmi, ktorí sa nádejali, že budú predčasné voľby. Z kroku sudcov sklamaný i politický analytik a historik Eduard Chmelár.


Chmelár v statuse na sociálnej sieti skritizoval nielen sudcov ale aj prezidentku, ktorá, podľa neho v tomto „komplote“ zohrala rozhodujúcu úlohu. Rozhodnutie ústavného súdu bolo podľa neho politické a nelogické. Neúspešný prezidentský kandidát dokonca navrhuje zmenu Ústavy, lebo táto už, podľa neho, nemá cenu.
Rozhodnutie ústavného súdu bolo politické a nelogické

Politický analytik sa hneď v úvode priznáva, že rozhodnutie Ústavného súdu o údajnej „protiústavnosti“ referenda v ňom pochovalo posledné ilúzie, že nejaký štátny orgán na Slovensku dokáže rozhodovať férovo. „To, čo sa dnes odohralo v Košiciach, bol ústavný komplot, v ktorom zohrala rozhodujúcu úlohu Zuzana Čaputová. Faloš a arogancia tejto ženy, ktorá bez mihnutia oka vyzvala politické strany, že keď sa zhodujú na tom, že referendum byť môže, nech zmenia ústavu, je neskutočná,“ kritizuje Chmelár svoju bývalú konkurentku na post hlavy štátu. „V prvom rade mala referendum umožniť ona sama a politické strany by nenamietali - všetko ostatné sú trápne výhovorky. To, že sa pohybuje po veľmi tenkom ľade a nesie za vzniknutú situáciu kus viny, si musela uvedomiť aj samotná prezidentka republiky, keď sa po prvýkrát pokúsila hasiť obrovský hnev ľudu na sociálnej sieti vlastnými komentármi,“ píše ďalej Chmelár.

Prezidentka by vyhlásila referendum, ak by došlo k zmene Ústavy SR (AKTUALIZOVANÉ)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o konanie referenda. Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | tasr


Komentáre prezidentky boli podľa neho veľmi nepresvedčivé. „Táto osoba sa farizejsky odvoláva na literu Ústavy, aby poprela jej ducha. Rozhodnutie ústavného súdu bolo politické a nelogické,“ konštatuje Chmelár, podľa ktorého je absurdné, ak sa už raz konalo jedno referendum na takúto otázku, aby bolo druhé vyhlásené za protiústavné. „Je smiešne vyhovárať sa na to, že podľa Ústavy je funkčné obdobie parlamentu štvorročné, ak si jeho skrátenie už poslanci neraz schválili. Je škandalózne tvrdiť, že poslanci majú väčšie práva ako ľud, z ktorého pochádza všetka moc v tomto štáte,“ hnevá sa politický analytik.

Ak Ústavný súd zamietne referendum, budeme podporovať pouličné demonštrácie, zastrája sa Fico
Strana Smer-SDS je pohoršená tým, že prezidentka sa ohľadom referenda obrátila na Ústavný súd. Šéf strany a trojnásobný premiér Robert Fico sa teraz vyhráža, že ak bude referendum o predčasných voľbách zamietnuté, budú ľudí nabádať na... Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Potrebujeme novú spoločenskú zmluvu, úplne novú Ústavu

„Načo nám je takýto Ústavný súd? Načo nám je Ústava, ktorej články sa nedodržiavajú, protirečivo interpretujú a účelovo menia? Uvedomujete si vlastne, čo v skutočnosti urobil Ústavný súd?“ pýta sa Chmelár a dodáva: „Dopísal do Ústavy niečo, čo v nej nebolo. Svojvoľne ju zmenil. A nie po prvýkrát (ešte mám v živej pamäti škandalózne rozhodnutie, keď zmenu ústavy vyhlásil za protiústavnú). Ústavný súd sa vymkol spod kontroly a začína právnemu štátu škodiť.“ Chmelár je presvedčený, že celá politická elita je falošná. „Igor Matovič sa tvári, akoby rozhodnutie ústavného súdu veľmi ľutoval, no pred voľbami OĽaNO navrhovalo zakázať možnosť skracovania volebného obdobia referendami,“ poukazuje analytik na dnes najviac neobľúbeného politika.



„Potrebujeme novú spoločenskú zmluvu, úplne novú Ústavu prijatú ľudom v referende,“ navrhuje Chmelár, podľa ktorého prezidentka s Ústavným súdom urazili minimálne 600 000 občanov Slovenskej republiky, ktorí podpísali petíciu za referendum o predčasných voľbách. „Prehĺbili politickú krízu a vyhrotili studenú občiansku vojnu na maximum. Tento rozklad štátu je možné zastaviť iba nastolením nových pravidiel,“ konštatuje historik, podľa ktorého štátne orgány v presadzovaní a zabezpečovaní spravodlivosti a demokracie dlhodobo zlyhávajú. „Preto sme oprávnení použiť článok 32 Ústavy SR a postaviť sa na odpor. Nie živelne, nie násilím, ale premysleným spoločným postupom. Vyzývam všetky politické a spoločenské sily, pre ktoré demokracia nie je formálnym slovom, aby zahodili osobné spory a ideologické rozdiely a zjednotili sa v spoločnom úsilí o záchranu demokratického právneho štátu,“ burcuje na záver statusu Eduard Chmelár.

Referendum o vypísaní predčasných volieb požaduje väčšina národa, ukázal prieskum
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek