Zaujímavé. Bývalý redaktor z RTVS a TV JOJ sa na úkor kolegu Žatka zastal Petra Tótha
09 | 07 | 2021 I Petra Demková

Ide o situáciu, ktorá sa odohrala po súdnom pojednávaní dňa 6. 7. v Pezinku. Redaktor RTVS Žatko pchal pred tvár bývalému novinárovi a SIS-károvi Petrovi Tóthovi mikrofón. Tomu sa to nepáčilo a situácia vyústila do konfliktu. Novinárska obec, samozrejme, skritizovala Tótha. Okrem Richarda Bojlešika.   


Ten napísal komentár Emocionálne agresívny výlev redaktora RTVS, za ktorý by dostal okamžitý vyhadzov v každej normálnej televízii.
Novinár RTVS prerazil dno slovenskej žurnalistiky

„Utorňajšie (6. 7. 2021) pojednávanie vo veci televíznych zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prinieslo nečakanú dohru. Keď súd opúšťal svedok – bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, novinár verejnoprávnej televízie prerazil ďalšie dno slovenskej žurnalistiky. Nechal sa jednoducho vyprovokovať ku konaniu, ktoré sa nedá nijako obhájiť ani tolerovať,“ napísal v úvode svojho komentára Bojlešik.

Pokračuje proces so Štefanom Á. Ako svedok je predvolaný Peter Tóth.
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok hlavné pojednávanie so Štefanom Á. obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Popoludní na 13. hodinu je predvolaný ako svedok bývalý riaditeľ... Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | TASR

Popis situácie. Tóth odstrkával mikrofón, Žatko sa vytočil

„Odchádzajúci svedok zo súdu telefonoval, redaktor mu kládol otázky. Tóth neoprávnene siahol na mikrofón RTVS a snažil sa ho odstrčiť. Agresívne si presadzoval svoje právo neodpovedať. To vytočilo vznetlivého Petra Žatka z RTVS do nepríčetnosti. Tóthovi začal z ničoho nič tykať, zvýšil hlas a fyzicky začal Tóthovi brániť v odchode z areálu ŠTS v Pezinku. Žatko prekročil viaceré hranice novinárskej etiky, slušného správania a novinárskych metodík. Zrazu sa prepol z novinárskej polohy do osobnej a tváril sa, že na chvíľu nie je redaktor, hoci mal k dispozícii kameru a mikrofón. Evidentne zneužil svoje postavenie a celú RTVS pre seba a svoj osobný revanš,“ opisuje zo svojho pohľadu, čo sa stalo, bývalý novinár TV JOJ aj RTVS.

Podľa Bolješika si Žatko riešil nejaký starý, evidentne osobný spor s Tóthom. „Vybavoval si údajne dvadsať rokov staré veci, kde sa mal Tóth vyhrážať Žatkovi mafiánom Čongrádym. Ten je už ale 17 rokov mŕtvy. Skrátka starina a osobný konflikt, ktorý mal Žatko riešiť už dávno, a nie 20 rokov po,“ napísal Bolješik.
Žatko robil divadlo pre médiá

Podľa neho nemal na vybavovanie si osobných účtov a osobný revanš, hoc by bol aj akokoľvek opodstatnený, zneužívať pozíciu redaktora a mikrofón RTVS. „Dokonca žiadal, aby to médiá nakrúcali. Pôsobí to ako lacné divadlo pred kamerami. Rozum sa až zastavuje,“ opisuje novinár. „Nekritický novinári mu to zožrali aj s navijakom a nepýtali sa na podstatu, napríklad, ako Žatko uvedené konanie riešil v minulosti? Podal na Tótha trestné oznámenie, žalobu či čakal 20 rokov? Čo je najhoršie, väčšina novinárskej obce mlčí, rovnako aj RTVS, ako aj nemohúce slovenské organizácie. Všetci sa len ticho prizerajú, ako Žatko prerazil ďalšie novinárske dno.

Peter Tóth: Novinári sú komplicmi organizovanej skupiny Pčolinský - Lipšic - Košč (rozhovor)
Bývalý novinár Peter Tóth alias Ďateľ, Hlavnému denníku v exkluzívnom rozhovore poskytol svoj pohľad na dianie v SIS. Aj na kauzy, ktoré v súčasnosti hýbu Slovenskom. Neobišiel ani Daniela Lipšica a Moniku Tódovú. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Petra Demková

Nový level žumpy

„Takéto správanie som za dvadsať rokov v slovenskej žurnalistike od novinára nezažil. Boli situácie, keď politici, advokáti, zločinci bránili redaktorovi nakrúcať, prípadne slovne alebo fyzicky útočili na médiá, nikdy to však nebolo v opačnom garde. Novinári si vždy držali odstup, rešpektovali ,nedotknuteľnosť respondenta, nech už išlo o zločinca alebo gaunera. Skrátka, dokázali držať líniu, že sa neznížia na úroveň protistrany, ktorú konfrontovali so svojím mikrofónom. Mikrofón, kamera a trefné otázky boli kedysi najväčšia zbraň novinára. Kedysi… Spomeňme prípad redaktora JOJ Ľuboslava Choluja, ktorý jednou peknou otázkou vytočil Vladimíra Mečiara, stačilo, že sa spýtal, kde zobral peniaze na Elektru, opätovať Mečiarovi agresiu si nedovolil,“ myslí si Bolješik.

Podľa neho redaktor RTVS posunul slovenskú žurnalistiku do ďalšieho levelu žumpy. „Atakovať respondenta nie je možné nielen slovne, ale aj fyzicky a znížiť sa na úroveň gaunerov, ktorých ako novinár má spovedať. Ak mal s Tóthom osobný problém z minulosti, mal sa z výroby reportáže nechať vylúčiť, lebo si nedokáže držať odstup od respondenta, čo sa aj jasne ukázalo. Samá chyba za chybou a porušenie všetkých novinárskych noriem,“ dodal novinár.
A RTVS? Mlčí!

Ten si všíma aj ďalšiu zaujímavú vec: „RTVS o incidente mlčí, dokonca ho do reportáže nezapracovala – vystrihla ho, ďalšie chyba – pôsobí to ako cenzúra alebo krytie redaktora? Normálna televízia by sa k tomu postavila čelom, a nie ako pštros. Ako sa hovorí, ten, kto mlčí, ticho súhlasí. Naozaj si niekto myslí, že takéto správanie by akceptovala ČT, BBC alebo ktorákoľvek televízia, ak má príčetné vedenie? V tomto exemplárnom prípade ide najmä o to, čo verejnoprávna televízia povolí svojim redaktorom, akú normu a pravidlá nastaví do budúcnosti aj ostatným novinárom,“ napísal Bolješik.

„Vahram Chuguryan, Peter Nittnaus, Jaroslav Rezník, Etická komisia RTVS, Rada RTVS, čo vy na to?“ pýta sa novinár. Na záver už len informuje, že RTVS aj redaktora oslovil s otázkami a tí mu zatiaľ neodpovedali.

Zločinecké komando Penty: "Pomáhať im mali Kočner, Tóth aj Košč," tvrdí investigatívna novinárka!
Finančná skupina Penta mala vraj pomocou bezpečnostných zložiek štátu ovplyvňovať dianie vo svoj prospech. Za týmto účelom mala mať akési súkromné "komando," pripravené kedykoľvek zakročiť aj v spolupráci s im poplatnými novinármi. Tvrdí to... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | René Skalný