Baránek: Voliči by mali mať právo zmeniť rozhodnutie, keď sa zistia závažné okolnosti, ktoré neboli známe
09 | 07 | 2021 I Petra Demková

Ak sme napríklad v deň volieb nevedeli, že premiér je blázon, my musíme mať možnosť to napraviť. Keď sme nevedeli, že táto vláda bude potierať demokratické princípy štátu, že bude porušovať ústavu, to sme predsa v deň volieb nevedeli. A keď sme sa to dozvedeli, musíme mať právo korekcie,“ povedal Baránek pre Parlamentné listy.



Je to zlý výsledok

Ján Baránek si rozhodnutie Ústavného súdu SR dovolí komentovať iba ako občan. Uznáva, že nie je právnik. „Nemôžem nález ústavného súdu nijako komentovať, lebo nie som právnik. Ako ústavní sudcovia rozhodli, tak rozhodli. Ale môžem to komentovať z občianskeho hľadiska – je to zlý výsledok. nehovorím, že je to zlé rozhodnutie, je to zlý výsledok,“ povedal pre portál Parlamentné listy.
Nemôže tu mať niečo niekto štyri roky vyárendované

Podľa neho, ak je naša ústava naozaj takto postavená, treba to okamžite zmeniť. „Lebo nie je možné, aby ľudia niekoho zvolili a on mal na štyri roky niečo vyárendované. Veď ak sa za dva roky zistí, že ten človek je blázon alebo bývalý kriminálnik, musí existovať právo nejakej opravy. My si to pletieme s nejakou štátnou definitívou, čo dostávali úradníci za prvej republiky, že do konca života mali flek istý. Toto je predsa volený zástupca ľudu a tam musí byť možnosť korekcie,“ myslí si analytik.

Milá vláda, milí poslanci. Ľudia sú unavení a chudobní. Nevládzu a kašlú na Bödora v base
09 | 07 | 2021 | Lea Penderecki

Strážcovia nemôžu strážiť strážnikov

Podľa Baránka, možnosť korekcie nemôže byť vyhradená len pre parlament. „Strážcovia predsa nemôžu strážiť strážnikov, nemôžu vzájomne strážiť sami seba. Takže ľudia, voliči, tým, že majú právo voliť, tak to právo musí byť späté s tým, že majú právo zmeniť svoje rozhodnutie, keď sa zistia závažné okolnosti, ktoré neboli známe v deň volieb. Aj v iných oblastiach života keď spravíte nejakú zmluvu a neskôr sa objavia skutočnosti, ktoré neboli známe v deň podpisu zmluvy, tá zmluva je neplatná. Aj tu musí byť tá istá možnosť,“ povedal pre portál PL Baránek.
Ak sme v deň volieb nevedeli, že premiér je blázon...

„Ak sme napríklad v deň volieb nevedeli, že premiér je blázon, my musíme mať možnosť to napraviť. Keď sme nevedeli, že táto vláda bude potierať demokratické princípy štátu, že bude porušovať ústavu, to sme predsa v deň volieb nevedeli. A keď sme sa to dozvedeli, musíme mať právo korekcie. V občianskom živote to platí pri zmluvách. O to naliehavejšie je, aby to platilo aj pri takejto príležitosti,“ upozornil politológ.
Pre každého je zaujímavých 600 tisíc voličov

Podľa analytika, niektoré politické strany kalkulujú. „Pre každého je to aktuálne zaujímavé, pre koaličné, aj opozičné strany. 600 tisíc ľudí nie je málo a oni si vedia zrátať, že medzi 600 000 ľuďmi sú aj ich voliči – to je prvá vec. Druhá vec, neviem si predstaviť celkom dobre politika, ktorý by išiel spochybňovať, čo chcú ľudia, aj keď sa taký nájde. Otázka skôr je o inštitúte referenda, či ho chceme takéto. Sú krajiny, kde sú možnosti referenda veľmi obmedzené, ale sú krajiny, ako napríklad Švajčiarsko, kde sa podľa referend vládne. Je načase sa teda rozhodnúť, aký model chceme,“ povedal Ján Baránek.

„Tento rok podľa mňa určite referendum o predčasných voľbách nebude,“ zakončil Baránek svoje slová pre Parlamentné listy.

Pán Heger, neviem, nechcem a nedokážem sa zmieriť. Nie som poddaný! (Ivan Brožík)
Slovo zmieriť sa okrem iného znamená podrobiť sa. Zanechať spor. Pán predseda vlády nechápe tých, ktorí sa ešte nezmieril s tým, kto a ako vládne v tomto štáte. Nechápe tých, ktorí sa mu na odvodoch skladajú na mzdu. Nedobrovoľne. Jemu a jeho... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ivan Brožík