Prezidentka by vyhlásila referendum, ak by došlo k zmene Ústavy SR (AKTUALIZOVANÉ)
07 | 07 | 2021 I tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o konanie referenda.


Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. "Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou," vysvetlila.

Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum.

Prezidentka sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.

Pellegrini: ÚS zlyhal v procese budovania právneho a demokratického štátu
Ústavný súd (ÚS) SR zlyhal v procese budovania právneho a demokratického štátu, odňal voličom ich ústavné právo. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | tasr