Ak Ústavný súd zamietne referendum, budeme podporovať pouličné demonštrácie, zastrája sa Fico
27 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Strana Smer-SDS je pohoršená tým, že prezidentka sa ohľadom referenda obrátila na Ústavný súd. Šéf strany a trojnásobný premiér Robert Fico sa teraz vyhráža, že ak bude referendum o predčasných voľbách zamietnuté, budú ľudí nabádať na demonštrácie.


Smeráci čakajú na rozhodnutie Ústavného súdu ako na súdny deň. Hnevá ich však to, že prezidentka Zuzana Čaputová obrátením sa na Ústavný súd chcela pomôcť koalícii. Fico, ako uvádza portál tvnoviny.sk, síce nespochybnil právo hlavy štátu na tento krok, no zároveň dodal, že ak bude referendum zamietnuté, jeho strana bude podporovať demonštrácie.
Fico ide tvrdohlavo za svojím, ak neuspejú s referendom teraz, pokúsia sa oň opäť

Petíciu za vyhlásenie predčasných volieb iniciovali opozičný Smer-SD, ale aj mimoparlamentné strany Hlas-SD, SNS, Socialisti.sk a ďalšie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Ich iniciatívu však podporila aj Konfederácia odborových zväzov. Naopak, viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podpísalo takmer 600-tisíc ľudí a prezidentke bola odovzdaná 3. mája. Iniciátori petície sa chcú v referendovej otázke spýtať ľudí, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

„Rozhodnutie Ústavného súdu očakávame každým dňom.“ konštatuje Fico, podľa ktorého v prípade, že ÚS rozhodne, že je referendová otázka v poriadku, môže sa referendum konať pravdepodobne v septembri. Ak sa konať nebude, v takom prípade za to ponesie plnú politickú zodpovednosť prezidentka Zuzana Čaputová. V prípade, že sa potom ľudia rozhodnú zákonne urobiť v uliciach nejaké protesty a demonštrácie, Smer-SD ich bude podporovať. Podľa Fica jeho strana pripravená opäť zozbierať podpisy na vyhlásenie ďalšieho referenda.

Referendum o vypísaní predčasných volieb požaduje väčšina národa, ukázal prieskum
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek

V minulosti už boli vyhlásené dve referendá vo veci konania sa predčasných volieb

Šéf Smeru-SDS vraj vníma vo vyjadreniach našej hlavy štátu akúsi schizofréniu. Čaputová podľa neho najskôr povedala, že ako občianka je v prospech konania referenda, lenže neskôr sa obrátila na Ústavný súd s argumentmi proti jeho konaniu. Robert Fico zároveň pripomenul, že v minulosti už boli dve referendá vo veci konania sa predčasných volieb. „Referendová petičná aktivita bola v súlade so zákonom a splnila všetky formálne predpoklady. Toto konštatovala aj prezidentka. Má na stole petičnú akciu s obrovským množstvom podpisov, a táto akcia jej umožnila ihneď vyhlásiť referendum,“ skonštatoval Fico.

Prezident Gašparovič: Jedinou možnosťou je referendum a predčasné voľby. Matovičovi už nedôveruje vyše 80 % ľudí
Nebýva zvykom, aby sa bývalí prezidenti otvorene vyjadrovali k aktuálnej politickej situácii v krajine. Robia to väčšinou len v časoch naliehavej, celospoločenskej krízy. Vyjadrenia ex-prezidenta Gašparoviča by preto mohli naznačovať, že v takejto... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný