Slovinský predseda vlády: „Nie sme kolónia Európskej Únie!"
04 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Drobné Slovinsko sa tento týždeň ujalo vedenia najväčšieho obchodného bloku na svete a okamžite si posvietilo na jeden z najnepríjemnejších problémov Európskej únie: Ako vyhovieť čoraz hlasnejším členským krajinám s veľmi rozdielnymi predstavami o budúcnosti Európy, informuje portál Breitbart.


Vlády v Maďarsku a Poľsku už dnes znepokojujú svojich partnerov v EÚ. Niektorí sa obávajú, že nové právne predpisy zavedené týmito dvoma krajinami by mohli narušiť demokratické normy a nezávislosť súdnictva.
Slovinsko znepokojuje Západ

Takže vo štvrtok sa návrat Slovinska na európsku scénu - ktoré na šesť mesiacov prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ - vyznačoval obavami z rekordov pravicovej vlády v oblasti slobôd médií a z toho, že nedokázalo nominovať právnych expertov do Európskej Prokuratúry.

Pre predsedu vlády Janeza Janšu - ktorý vedie národ s iba 2 miliónmi obyvateľov medzi Rakúskom, Chorvátskom, Maďarskom a Talianskom - je Slovinsko nepochopenou obeťou „dvojitých štandardov“ v rukách čoraz výkonnejšej výkonnej moci EÚ, Európskej komisie.

Azerbajdžan prepustil 15 arménskych zajatcov výmenou za mapy mínových polí
Azerbajdžan v sobotu odovzdal Jerevanu 15 arménskych zajatcov výmenou za mapy mínových polí v oblastiach, ktoré Baku ovládlo počas vlaňajšej vojny v Náhornom Karabachu. Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | tasr

Nie sme kolónia

"Nie sme kolónia. Nie sme členom Európskej únie druhej kategórie,“ povedal v piatok Janša zahraničným novinárom. Jeho vystúpenia zdôraznili rastúce napätie medzi novšími členmi EÚ zo strednej a východnej Európy a zakladajúcimi štátmi zo západu kontinentu.

„EÚ spája krajiny s rôznymi tradíciami a kultúrami. Existujú rozdiely, ktoré je potrebné zohľadniť a rešpektovať,“ uviedol premiér.

Nedávno bol na vládu Janšu vyvíjaný tlak. Jej úlohou je predovšetkým pôsobiť ako „čestný sprostredkovateľ“, aby sa dosiahol konsenzus medzi 27 národmi a zabezpečilo hladké prijatie politík od životného prostredia po migráciu.

Ukrajinec zomrel iba štyri hodiny po užití prvej dávky Pfizeru: Už žiadne výhovorky, smrť sa pripisuje vakcíne
04 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Protesty v  Ľubľane

Protesty v hlavnom meste Ľubľane sa stali rutinou. Koncom mája sa na centrálnom námestí zhromaždilo okolo 20 000 ľudí, ktorí požadovali odstúpenie vlády.

Jansa je obvinený z toho, že sa stáva čoraz autoritárskejším podobným spôsobom ako jeho spojenec, nekompromisný maďarský premiér Viktor Orbán. Kritici tvrdia, že Janšova vláda vyvíjala tlak na slovinské médiá, podnecovala nenávistné prejavy a nesprávne riadila pandémiu koronavírusu.
Pripojí sa k Maďarsku a Poľsku?

Na otázku, aký je jeho postoj k „neliberálnym demokraciám“, ako sú tie v Maďarsku a Poľsku, 62-ročný bývalý novinár odpovedal: „Pre mňa sú všetky tieto hlavné politické smery rovnaké a rovnako legitímne.“

Cudzincov s neurčitým pohlavím, označovaným ako „X“, nevpustia do Ruska
Uvažovanie o inom pohlaví, než o tom, ktoré má človek od narodenia, svedčí podľa ruského poslanca Vitalija Milonova o „duševnej poruche“. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič


„Nemôžem súhlasiť s rozdelením medzi liberálnu a neliberálnu demokraciu. Demokracia je demokracia,” uviedol Janša. "Ak bojujem za náklonnosť svojich voličov, v slobodnom svete sú si všetci rovní."

"Nie je dobré, ak vás niekto kritizuje za čokoľvek, čo robíte." Ak robíte obmedzenia týkajúce sa COVIDU, ste kritizovaný. Ak neurobíte obmedzenia, budete kritizovaný. Na konci ľudia zomierajú kvôli pandémii. Nie je to také jednoduché,“ uviedol.

Napätie nakoniec vyhovuje obom stranám. Zdá sa, že malé Slovinsko prekonáva svoju politickú váhu, zatiaľ čo výkonná zložka EÚ pôsobí ako obhajca európskych hodnôt.

Koronavírus môže pochádzať z fariem, na ktorých chovali divoké zvieratá. Tie museli farmári zabiť
Pátranie po zdroji, odkiaľ mohol koronavírus uniknúť pokračuje. Existuje hypotéza, že zdrojom koronavírusu mohli byť farmy v juhočínskej provincii Jün-nan. Farmári na nich chovali, alebo odchytávali divoké zvieratá, ktoré boli potom predávané na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Problematická nezávislosť súdov

Problematickejšie však je, že spor sa týkal nezávislosti sudcov, ktorý vzbudil obavy, že Slovinsko odložilo vymenovanie právnych expertov do Európskej prokuratúry, ktorá vyšetruje zneužitie finančných prostriedkov EÚ.

Stalo sa to v deň, keď Komisia schválila postpandemický plán Slovinska na oživenie jeho hospodárstva prostredníctvom grantov a pôžičiek z európskych peňazí vo výške 2,5 miliárd eur. Maďarský národný plán stále nebol schválený pre obavy z jeho demokratického úpadku.

V marci sa maďarská vládnuca strana prudko stiahla z najväčšej mainstreamovej politickej skupiny v Európskom parlamente. Členstvo v strane Fidesz už skupina, Európska ľudová strana, pozastavila.

Ruské hlavičky sa vynájdu. Máme hlučné ponorky? Tak zničíme nepriateľské torpéda!
Ruská ponorková flotila prechádza modernizáciou. Avšak nie až tak rýchlou, ako by bolo treba. Zvuková "sonarová" stopa niektorých starších ponoriek je ešte stále dostatočná na to, aby ju zachytil nepriateľ. Nič sa nedeje, vážení, my to vyriešime!... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Ivan Brožík