Pápež navštívi v septembri Slovensko, príde do Bratislavy i Košíc
04 | 07 | 2021 I tasr

Pápež František v septembri navštívi slovenské mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. V nedeľu to oznámil hovorca Vatikánu Matteo Bruni, uviedol informačný portál Svätej stolice Vatican News. Pred návštevou Slovenska zavíta aj do maďarskej Budapešti.


"(Pápež sa) od 12. do 15. septembra 2021 odoberie na Slovensko, kde navštívi mestá Bratislava, Prešov, Košice a Šaštín. Program cesty bude časom zverejnený," píše sa vo vyhlásení.

Samotný pápež František návštevu oboch krajín potvrdil v nedeľu pri príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. Na Slovensko pápež príde na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

"Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu," uviedol pápež, ktorý zároveň poďakoval všetkým, ktorí cestu pripravujú. Pápež pritom osobitne pozdravil slovenských pútnikov na vatikánskom Námestí svätého Petra, tí tam prišli so zástavami.

Pápež aj tlačový odbor Svätej stolice zároveň potvrdili, že pred návštevou Slovenska hlava katolíckej cirkvi 12. septembra zavíta do maďarskej metropoly Budapešť "pri príležitosti svätej omše na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu".

Pápežovo rozhodnutie navštíviť Slovensko v nedeľu privítala aj prezidentka Zuzana Čaputová a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, podľa ktorého ide o významný moment pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou a "pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom".

Návšteva pápeža Františka bude v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. V minulosti Slovensko trikrát navštívil pápež Ján Pavol II., a to v rokoch 1990, 1995 a 2003.

Maďarský hnev na Slovákov je opodstatnený. Chcú sa nám pomstiť za to, že im "ukradneme" pápeža?
Slováci by sa mali pripravovať na príchod pápeža už tri týždne, namiesto toho však termín nie je známy dodnes. Oznámenie návštevy majú podľa vatikanistu a žurnalistu Edwarda Pentina blokovať Maďari. Niet sa im však čomu čudovať, píše portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Tibor Sipos