Za hromadným kolapsom študentov v Česku bola davová psychóza, usúdil psychológ
29 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Záchranári v piatok ošetrili v českom Sokolove 20 žiakov strednej policajnej školy na Komenského ulici, ktorí náhle začali kolabovať. Polícia teraz zistila, že nešlo napríklad o otravu jedlom, ale o davovú psychózu, informuje portál SZ.









"Na základe výsledkov doteraz vykonaných laboratórnych vyšetrení krvi a moču sa vylúčilo, že by u študentov sokolovskej strednej školy išlo o intoxikáciu, a takisto bola vylúčená prítomnosť alkoholu či iných návykových látok. Lekári sa zhodli na hyperventiláciu spôsobenú stresom," uviedla policajná hovorkyňa Eva Valtová. "Podľa predbežného vyjadrenia znalca z odboru psychológie mohlo dôjsť následkom kolapsu jednej alebo dvoch dievčat na spustenie sugestívnej reakcie ostatných osôb a je možné, že tak bola vyvolaná davová psychóza."





Vo vzorkách odobratej vody zo strany Krajskej hygienickej stanice Karlovarského kraja nebola zistená prítomnosť škodlivých látok. Taktiež bol požiadaný Český hydrometeorologický ústav o posúdenie poveternostných vplyvov, kedy nebola zistená žiadna anomália.




Študenti sa zúčastnili pred školou slávnostného ukončenia školského roka, náhle začali kolabovať. Záchranná služba aktivovala stav hromadného postihnutia osôb, 17 žiakov odviezla do nemocníc v Karlových Varoch, Sokolove a Chebu.


Na strednej škole v meste Sokolov hromadne skolabovali študenti
Celkovo 19 študentov skolabovalo v piatok ráno na strednej škole v meste Sokolov ležiacom v Karlovarskom kraji v západných Čechách. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR




Na mieste zasahovali všetky zložky záchranného systému, technici i psovodi.





Podľa hovorkyne Karlovarskej krajskej nemocnice Markéty Singerovej záchranári previezli do nemocnice v Karlových Varoch sedem študentov. "Ani jeden z nich nebol v stave vyžadujúcom hospitalizáciu na lôžku. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo jednať o otravu alebo intoxikáciu," uviedla pre ČTK Singerová, podľa ktorej boli žiaci z nemocnice už prepustení.


Žiaci policajnej školy sa zúčastnili slávnostného ukončenia školského roka s odovzdaním vysvedčení vo vonkajších priestoroch. Podľa riaditeľa policajnej školy Zdeňka Jedličky počas slávnostného ukončenia omdlelo a postupne stratilo vedomie asi 20 detí. Okamžite im bola poskytnutá prvá pomoc. Škola o incidente informovala ostatných žiakov a rodičov.

Celý svet sa pozeral na slovenskú astrobiologičku: Na BBC predviedla, ako by vyzeral život na Marse (VIDEO)
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké je to žiť na Marse? Touto otázkou začína článok britskej spravodajskej stanice BBC, v ktorom bolo zverejnené video slovenskej astrobiologičky Michaely Musilovej. Ľuďom po celom svete tak ukázala, ako približne... Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Tibor Sipos