Škandál: Budaj „vysolil“ šesť miliónov na sčítanie medveďov a 5,5 milióna na ochranu sysľov!
29 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Minister Ján Budaj si našiel v otázke medveďov nového nepriateľa. Sú nimi poľovníci. Tí mu odkazujú, že iba na sčítanie ich populácie minul jeho rezort životného prostredia neuveriteľných šesť miliónov eur! Podobná suma však padla aj na ochranu sysľa.


Zdá sa, že súčasná „čistá“ vláda nie je až taká čistá. Na povrch totiž vyplávalo, aké neuveriteľné sumy vynaložil rezort životného prostredia na sčítanie medvedej populácie a na ochranu sysľa pasienkového. Informuje o tom portál polovnictvo-rybarstvo.pluska.sk v súvislosti s najnovším bojom medzi poľovníkmi a ministrom Jánom Budajom.
Za riziká kolízií medzi človekom a medveďom sú zodpovední poľovníci

Tak takéto niečo tu zrejme ešte nebolo. Vojna na sociálnej sieti medzi ministrom životného prostredia Jánom Budajom a poľovníkmi je stále ostrejšia nielen v otázke, kto môže za stále častejšie strety človeka a medveďa hnedého, ale aj v otázke ochrany sysľov či pri obrovských čiastkach minutých ministerstvom životného prostredia na sčítanie populácie medveďa hnedého a ochranu sysľa pasienkového. Minister životného prostredia Ján Budaj tvrdí, že za riziká kolízií medzi človekom a medveďom sú zodpovední poľovníci„Z reťazcov za pár eur kupujú metráky chleba, banánov, cukroviniek… Lákajú nimi divú zver čoraz bližšie k dedinám. Tí najnezodpovednejší z nich to robia preto, aby vyvolali kolíziu, a potom sa dostali k povolenke na odstrel medveďa,“ napísal Budaj na Facebooku.

Člen prezídia Slovenskej poľovníckej komory a predseda Pozemkového spoločenstva obce Očová Rudolf Huliak mu však oponuje. „Musel vyhasnúť jeden ľudský život na to, aby namiesto regulácie medvedej populácie na základe výsledkov genetického sčítania profesora Pauleho o premnoženej populácii medveďa zobrali ďalších 6 miliónov eur na nové sčítanie v roku 2019,“ vykričal Budajovi zbytočne vyhodené milióny, pričom to nie sú jediné milióny, ktoré rezort Jána Budaja počas koronakrízy „rozdal“.

Medveďov túlajúcich sa mestami je na Slovensku čoraz viac: Budaj poukazuje na to, že na vine sú ľudia
Minister životného prostredia Ján Budaj zdieľal príspevok Správy Tatranského národného parku (TANAP), podľa ktorého sú medvede vyskytujúce sa v obytných častiach Slovenska problémom, ktorý zapríčinili ľudia. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Milióny putujú na medvedie centrum aj na ochranu sysľa pasienkového

Ministerstvo životného prostredia sa v súčasnosti rozhoduje o tom, že posilní zásahový tím pre medveďa hnedého, ba po vzore podobných centier v zahraničí chce zriadiť medvedie centrum. To by fungovalo ako záchranná stanica nielen pre osirelé medvieďatá, ale aj ako návštevnícke centrum zamerané na vzdelávanie. Postaviť ho chcú do dvoch rokov, pričom pred pár dňami sa k tejto téme konalo prvé stretnutie ministerstva s odbornou verejnosťou. Poľovníci si myslia, že tu zasa pôjde len o čísi kšeft.

Podľa poľovníkov nie je medveď jediný tvor, na ktorom sa priživujú desiatky ľudí. Ide napríklad aj o sysľa Bratislavské regionálne ochranárske združenie dostalo počas koronakrízy na projekt Ochrana sysľa pasienkového skoro päť a pol milióna eur! Po tomto všetkom si ešte niekto myslí, že v tomto štáte nie sú, či chýbajú peniaze?

Blaha: Slušnoľudia, nezabúdajte, aj naša trpezlivosť má hranice. Matovičova zlomoc sa musí skončiť!
Minister vnútra Roman Mikulec neprežíva v ostatných dňoch práve pokojné obdobie. Útočnú kampaň, ktorú proti nemu spustili Robert Fico a jeho Smer, by ustál len málokto. A keďže on to zatiaľ zvláda, Ľuboš Blaha sa mu v statuse rozhodol ešte čosi... Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik