Bielorusko reaguje na sankcie EÚ: Minsk odvoláva vyslanca a stáva sa prvým štátom, ktorý opustí Východné partnerstvo EÚ
29 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Po mesiacoch eskalácie politického napätia Bielorusko oznámilo, že jednostranne vystúpi zo schémy zameranej na priblíženie bývalých sovietskych štátov k EÚ, informuje portál RT.




Vyslanec EÚ v Bielorusku Dirk Schuebel bol v pondelok predvolaný na ministerstvo zahraničia. Oznámili mu bieloruský zámer s vysvetlením, že Minsk sa domnieva, že nemá inú možnosť, ako reagovať na „kroky EÚ, ktoré ohrozujú bieloruskú národnú bezpečnosť a priamo škodia bieloruskému hospodárstvu a občanom“.
Reakcia na sankcie

V piatok Brusel zaviedol sankcie proti niekoľkým kľúčovým odvetviam hospodárstva krajiny vrátane ropných produktov, hnojív a tabakových výrobkov, ktoré naznačujú ako vážne únia berie porušovanie ľudských práv a násilné represie voči občianskej spoločnosti, demokratickej opozícii a novinárom.

Členovia EÚ dlho kritizovali Minsk v súvislosti s jeho zákrokom proti protivládnym protestom, ktorý sa začal po vyhlásení dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka za víťaza vlaňajších prezidentských volieb. Všeobecne sa verí, že výsledky boli sfalšované.

Bez Ruska čaká Európu katastrofa, varuje nemecká novinárka
„Odmietnutie stretnutia EÚ a Ruska môže byť osudové. Teraz sa môže Putin pohodlne usadiť v kresle a spokojne sledovať, ako EÚ pomaly stráca silu,“ upozorňuje Sabina Scholtová. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič


Nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair tento postoj Bruselu iba utvrdilo.

V rámci odvetných krokov Minsk zastaví svoju účasť na iniciatíve Východné partnerstvo, ktorá sa začala v roku 2009 s cieľom rozšíriť vplyv EÚ na bývalé sovietske republiky Bielorusko, Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu.
Pozastavená spolupráca

Bieloruské ministerstvo zahraničia tiež uviedlo, že Minsk „iniciuje postup pozastavenia“ dohody o zjednodušení vízového režimu a readmisii s Bruselom. Dohoda, ktorú obe strany podpísali minulé leto, uľahčila vstup Bielorusov do bloku a zároveň stanovila postupy bezpečného a riadeného návratu osôb, ktoré sa nelegálne zdržiavajú v EÚ alebo Bielorusku.

„Pozastavenie dohody negatívne ovplyvní spoluprácu s EÚ v oblasti boja proti nelegálnej migrácii a organizovanému zločinu,“ ľutovalo ministerstvo.

Našli sa tajné dokumenty. Británia vopred naplánovala námorný incident s Ruskom, píše BBC
Na autobusovej zastávke v anglickom grófstve Kent sa našla zložka tajných dokumentov britského ministerstva obrany. Podľa BBC dokumenty dokazujú, že incident v Čiernom mori Británia vopred naplánovala. Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Minského vyslanca pri EÚ Alexandra Michneviča už odvolali z Bruselu na „konzultácie“ pre prudký nárast napätia.

Bielorusko tiež plánuje zakázať vstup úradníkom EÚ, o ktorých si myslí, že pomohli uľahčiť zavedenie sankcií voči krajine. „Použitie sankcií ako nástroja nátlaku na zvrchovaný a nezávislý štát je absolútne neprijateľné,“ trvalo na svojom ministerstvo.

Minsk dodal, že v reakcii na sankcie EÚ pracuje na ďalších opatreniach, vrátane opatrení hospodárskej povahy.

Novinár BBC sa nakazil ťažkým Covidom po zaočkovaní. Odborníci reagujú: "Nie ste jediný, tešte sa, že ste nezomrel"
28 | 06 | 2021 | Diana Zaťková