Výborná správa. Smrtnosť delta variantu je desaťkrát nižšia, hovorí Bošňák z Dáta bez pátosu
26 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Analytik z iniciatívy Dáta bez pátosu Ivan Bošňák potvrdil, že delta variant nepredstavuje riziko a nie je dôvod na šírenie paniky. Smrtnosť novej mutácie je až desaťkrát nižšia a nezvyšuje ani hospitalizácie.


Bošňák bol hosťom v relácii Pozrime sa na to televízie TA3. Potvrdil, že nie je žiadny dôvod na šírenie paniky a hystérie z delta mutácie SARS-CoV-2.
Menej hospitalizácií a kratší pobyt v nemocnici

Delta variant v Británii je prítomný už dlhšie. Zhruba dva mesiace. Za ten čas sa stal v populácii dominantným a tvorí už takmer sto percent všetkých prípadov. Briti aj napriek tomu žijú veľmi slobodne, hovorí Bošňák.

V Británii sa síce už trikrát za sebou v dvojtýždňovom cykle počty infikovaných zdvojnásobili. Čo sú relatívne vysoké čísla nových pozitívnych prípadov. To však v tomto prípade nie je vôbec dôležité. Totiž v prvých dvoch vlnách si vyžadovalo hospitalizáciu veľmi veľa nakazených. Asi každý desiaty. Teraz ide v Británii do nemocnice len každý tridsiaty a to je zásadný rozdiel. Dokonca aj ich hospitalizácia trvá kratšie, pokračuje analytik.

Bošnák tvrdí, že práve počet hospitalizovaných je dôležitým parametrom. V Británii pred deltou klesol na deväťsto a dnes počas delty je tento počet asi len tisíc päťsto. To podľa neho znamená, že v Británii ani zdvojnásobovanie počtu nových infikovaných každé dva týždne neznamená zvyšovanie počtu hospitalizovaných. Tento parameter je teda potrebné sledovať, pretože práve nápor na nemocnice je problém. V prípade variantu delta sa nápor nedeje.

Nepanikárte. Delta variant nie je nebezpečný. Dokazujú to dáta z Veľkej Británie
24 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Desaťkrát nižšia smrtnosť

"A máme tu výbornú správu. Delta variant sa síce rýchlo šíri, ale jeho smrtnosť je desaťkrát nižšia. To hovoria dáta z Británie za posledných osem týždňov. Teda zomiera desaťkrát menej ľudí a toto číslo sa bude postupne ďalej zlepšovať. Pritom v Británii je hlavné mesto Londýn zaočkované len na 50 percent a aj to len prvou dávkou. Druhou dávkou je tam zaočkovaných len 37 percent. To aj Bratislava má vyššiu zaočkovanosť prvou aj druhou dávkou," upozornil analytik.

Dáta majú tiež ukazovať aj to, že tí, čo prekonali covid, sú chránení, čo má byť pre Slovensko výhoda. Takých je totiž u nás veľmi veľa aj oproti Británii. A to je vlastne ďalšia veľmi dobrá správa.

Český epidemiológ: Je neuveriteľné, ako sa u nás s číslami o delta mutácii manipuluje
A nielen u nás, aj z pohľadu Českej republiky, žiada sa dodať. Ide tu zas a len o hrubú politickú a mediálnu propagandu. To prvé z neznámeho dôvodu (nateraz) a to druhé zjavne z hlúposti. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Ivan Brožík