Český epidemiológ: Je neuveriteľné, ako sa u nás s číslami o delta mutácii manipuluje
24 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

A nielen u nás, aj z pohľadu Českej republiky, žiada sa dodať. Ide tu zas a len o hrubú politickú a mediálnu propagandu. To prvé z neznámeho dôvodu (nateraz) a to druhé zjavne z hlúposti.


O rizikovosti Delta mutácie je ešte veľmi predčasné zodpovedne hovoriť, hovorí český epidemiológ profesor Jiří Beran. Za Deltu mutáciu považuje vírus, ktorý bol skôr nazývaný ako indický. Uznávaný epidemiológ a vakcinológ sa tiež pozastavuje nad tým, že každodenne umierajú osoby staršie ako šesťdesiat rokov a my veselo očkujeme mladých a chystáme sa aj na kojencov. Povedal to v rozhovore pre web parlamentnilisty.cz.
Analýza dát z Veľkej Británie

"Pri hodnotení vychádzam z dát zo Spojeného kráľovstva . Celkový počet prípadov s mutáciou delta do 14. júna predstavoval v Spojenom kráľovstve 60 655. Z týchto nakazených zomrelo 73 osôb, čo je 0,1 percenta, teda jedno promile.Ide tak o úmrtnosť 20x nižšiu, ako je úmrtnosť súčasnej prevažujúci mutácie v SR alfa, označovanej skôr ako britská. Hospitalizovaných bolo 488 osôb, čo je 0,8 percenta, teda 8 promile, a je to dva a polkrát menej ako u prevažujúcej súčasnej mutácie alfa. Z diagnostikovaných cca 60 tisíc vzoriek bolo 35-tisíc osôb neočkovaných." Vysvetľuje profesor Beran.
Cestovanie nie je významný faktor

"Cestovanie osôb sa neukazuje ako významný faktor ovplyvňujúci šírenie vírusu. Znamená to, že delta mutácie je tu zatiaľ krátko na tých, čo ochorenie prekonali, a je jedno, či ochorenie bolo preukázané pozitívnym PCR testom na začiatku choroby, alebo či išlo o nález na základe pozitivity protilátok po prekonanom ochorení."
Manipulácia neuveriteľných rozmerov

Profesor Beran druhým dychom pripomína: "K tomu musím povedať, že je neuveriteľné, ako sa u nás s číslami o delta mutácii manipuluje."

"Je nevyhnutné u nás prestať mudrovať o očkovaní detí, doočkovat seniorov a začať sledovať dva zásadné ukazovatele pre vyhodnotenie klinických a epidemiologických aspektov mutácií."

"Prvým ukazovateľom je počet novo - sekundárne, druhýkrát - infikovaných medzi osobami, ktoré v minulosti covid-19 prekonali, a tiež počet nových infekcií u ľudí, ktorí boli v minulosti proti covidu-19 zaočkovaní. Sledovanie oboch čísel ukáže epidemiologický význam mutácií." Predpokladá epidemiológ v rozhovore pre web parlamentnilisty.cz.

Pribudli ďalšie tri prípady delta variantu nového koronavírusu
Na Slovensku sa laboratórne potvrdila prítomnosť delta variantu nového koronavírusu v ďalších troch prípadoch. Osoby neboli zaočkované. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | tasr