Bojové lietadlo novej generácie. Najväčší európsky zbrojný projekt stále čelí zásadným pochybnostiam a kritike
22 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Najväčší európsky zbrojný projekt je vlastne bojové lietadlo novej generácie. Nemecký Spolkový dvor audítorov však kritizuje európsky letecký bojový systém FCAS, píše epochtimes.de.


Ešte pred rozhodnutím nemeckého Spolkového snemu o ďalšom financovaní niekoľkomiliardového leteckého bojového systému FCAS Spolkový dvor audítorov varoval pred viacerými kritickými bodmi.



Varovanie pred rizikami

V stanovisku odborníci upozorňujú na stále nezodpovedané otázky. Politici by mali zodpovedne zvážiť  únosnosť rizík, ktoré sú s tým spojené. Transparentne o nich už informovalo nemecké ministerstvo obrany.


USA získali dôkazy, že COVID-19 naozaj „unikol“ z wuhanského laboratória
Bývalý šéf čínskej kontrarozviedky údajne poskytol USA dôkazy, že COVID-19 naozaj „unikol“ z wuhanského laboratória. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Letecký bojový systém má byť funkčný od roku 2040. Nahradí známe stíhačky typu Eurofighter. Nové strategické bojové lietadlo siaha oveľa ďalej. Lietať bude v koordinácii s ozbrojenými a neozbrojenými dronmi. Celkové náklady sa odhadujú na trojcifernú miliardovú čiastku.



Na projekte sa podieľajú tri európske krajiny

Do projektu, ktorého celý názov je Zbraňový systém novej generácie v budúcom leteckom bojovom systéme (NGWS/FCAS), sú zapojené tri krajiny – Nemecko, Francúzsko a Španielsko.


Plánované technológie sú nanajvýš komplexné, no verejnosť im príliš nerozumie. Kameňom sváru zostáva, kto dostane práva na používanie, keďže sa na financovanie takéhoto nákladného technologického projektu použijú peniaze daňových poplatníkov.


Ešte v polovici mája po vzájomnom zápolení napokon Nemecko, Francúzsko a Španielsko oznámili zásadnú dohodu na pokračovaní procesu.


V nadchádzajúcom teste nadzvukovej rakety by mohli zomrieť štyri slimáky a 90 mušlí, varujú USA
Americké letectvo varovalo, že nadchádzajúci test novej nadzvukovej rakety môže zabiť štyri slimáky a 90 mušlí, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Nemecké ministerstvo obrany má teraz uzavrieť ďalšiu implementačnú dohodu s Francúzskom a Španielskom. „Nemecký podiel predstavuje asi  4 468 miliárd eur,“ informoval Spolkový dvor audítorov. Spolkový snem rozhodne o tom na budúci týždeň.


Audítori kritizujú obmedzené práva na použitie výsledkov projektu, ktorý je financovaný z peňazí daňových poplatníkov. Ministerstvo obrany uviedlo, že nie je možné v rokovaniach s partnermi programu presadiť nemecké želanie neobmedzeného použitia výsledkov štúdie na štátne účely. Niektoré z výsledkov možno už teraz použiť len s výslovným súhlasom výrobcu a partnerských krajín.



Nehospodárnosť?

Spolkový dvor audítorov uznáva politický význam projektu, kritizuje však skutočnosť, že parlamentu nebola doposiaľ nepredložené výsledné znenie dohody. Žiada tiež preskúmanie hospodárnosti. Rezort obrany navyše poukázal na riziká pri schvaľovaní bojového lietadla novej generácie, uzatvára epochtimes.de.


Laboratóriá, pracujúce aj so smrtiacimi patogénmi, nie sú všade dostatočne zabezpečené
Nielen koronavírus. Aj mnohé ďalšie vírusy a iné patogény nás ešte môžu ohroziť. A na svedomí to môžu mať laboratóriá, , ktoré s nimi manipulujú. Tých je na svete 59. Sú pod najvyšším stupňom ochrany, ale nie všetky sú dostatočne zabezpečené.... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová