Laboratóriá, pracujúce aj so smrtiacimi patogénmi, nie sú všade dostatočne zabezpečené
20 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Nielen koronavírus. Aj mnohé ďalšie vírusy a iné patogény nás ešte môžu ohroziť. A na svedomí to môžu mať laboratóriá, , ktoré s nimi manipulujú. Tých je na svete 59. Sú pod najvyšším stupňom ochrany, ale nie všetky sú dostatočne zabezpečené. Nevyhrali sme zatiaľ nad Covidom. Nikto, ale nemôže zaručiť to, že nás neohrozí niečo iné. Laboratóriá sú všade vo svete.


59 laboratórií s najvyšším stupňom ochrany sú všade vo svete. Sú podobné virologickému inštitútu vo Wu-chane. "Sú to laboratóriá s úrovňou biologickej bezpečnosti 4 (BSL4). Teda laboratóriá, kde je nevyhnutné dodržiavať najviac bezpečnostných opatrení," píše Interez.
Tri štvrtiny z nich sa nachádzajú v mestách

Najviac sa ich nachádza v Európe. Ďalšie v Severnej Amerike, v Ázii, Austrálii a v Afrike. Laboratórium vo Wu-chane je spomedzi nich rozlohou najväčšie. Predbehnúť ho má laboratórium, ktoré stavajú v Amerike, v meste Kansas. Vo všetkých sa narába s patogénmi na ktoré neexistuj žiaden liek. A pri nedostatočnej bezpečnosti môžu spôsobiť závažné smrtiace ochorenia. "V takýchto laboratóriách musia mať na sebe vedci ochranné obleky pokrývajúce celé telo a s nezávislým prívodom kyslíka," informuje Interez.

„Čaká nás veľká vojna,“ vraví jasnovidec, ktorý predpovedal tragickú smrť poľského prezidenta
Okrem „veľkej vojny“ vidí Krzysztof Jackowski i „nejakú malú krajinu v plameňoch“. Predpovedá tiež strediská podobné „getám“. V nich by mali ľudom rozdávať „potravinové dávky“, po ktorých ochorejú. Uviedol... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Bezpečnostné opatrenia vo väčšine z nich nie sú dostatočné

Podľa Global Health Security Index len jedna štvrtina štátov, v ktorých laboratóriá podobné vo WU-chane sú dosiahla dostatočné skóre v hodnotení biologickej bezpečnosti a obrany. Informáciu priniesol portál Interez. Mestá, v ktorých sa nachádzajú nemajú vypracované žiadne plány týkajúce sa bezpečnosti.
Laboratóriá budú pribúdať

Vedci tvrdia, že je dôležité patogény skúmať intenzívnejšie. Sú o tom presvedčení aj kvôli koronavírusu. Štátom ale chýbajú regulácie výskumov a to sa môže vypomstiť. "Ide o výskumy, v rámci ktorých sa skúmajú vyššie spomínané aspekty patogénov. Zároveň sa však experimentuje aj s tým, ako sa môže z patogénu stať smrtiaca zbraň," píše Interez.  A to je dôvod, kvôli ktorému by sa malo viac venovať bezpečnosti takýchto miest.

Koronavírusom sa v Moskve opätovne nakazili aj niektorí zaočkovaní
V Moskve zaznamenali niekoľko prípadov opätovného nakazenia koronavírusom, a to aj u ľudí, ktorí proti nemu už boli zaočkovaní. Pre ruské médiá to v nedeľu uviedol starosta Moskvy Sergej Sobianin, podľa ktorého je potrebné, aby sa časť obyvateľov... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | tasr