V nadchádzajúcom teste nadzvukovej rakety by mohli zomrieť štyri slimáky a 90 mušlí, varujú USA
21 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Americké letectvo varovalo, že nadchádzajúci test novej nadzvukovej rakety môže zabiť štyri slimáky a 90 mušlí, informuje portál RT.


Test vzduchom vypúšťaných zbraní rýchlej reakcie (ARRW) sa môže konečne uskutočniť budúci mesiac po predchádzajúcom neúspešnom pokuse. Túto informáciu priniesol začiatkom júna generál Timothy M. Ray, šéf velenia Global Strike. A tí, čo zaplatia túto cenu, nebudú len americkí daňoví poplatníci, ale aj morský život na atole Kwajalein, ktorý je súčasťou Marshallovych ostrovov.

Atol je domovom mnohých vzácnych druhov, zverejnila to nedávna environmentálna štúdia. Centrum jadrových zbraní amerických vzdušných síl trvalo však na tom, že test im nespôsobí nezvratné škody.

„Pri pokuse by mohli zomrieť štyri slimáky a 90 mušlí,“ uvádza sa v dokumentoch. Dodáva sa, že k stratám môže dôjsť na súši aj vo vode.

"Nič sme nedosiahli“: Trump kritizuje Bidenove stretnutie s Putinom
Donald Trump po stretnutí Putina a Bidena poukázal na nedostatky súčasnej americkej vlády. Trval na tom, že USA stretnutím nič nezískali a označil ho za „dobrý deň“ pre Moskvu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Avšak zbraň pravdepodobne zasiahne morský život tvrdšie. Streľba z ARRW by mohla viesť k „úplnej úmrtnosti“ viac ako 10 000 koralových kolónií na atole Kwajalein, uvádzajú dokumenty. Varovali tiež, že 108 hlbokomorských vtákov, ktoré sú ohrozeným druhom rýb, „by mohlo byť zranených alebo zabitých“.

Pokiaľ ide o nadzvukové zbrane, USA zaostávajú za Ruskom. Moskva sa stala svetovým lídrom, keď uviedla do prevádzky kĺzavú raketu Avangard v roku 2019.

Putin: Násilie spojené s BLM a útok na Kapitol ukazujú, že USA majú svoje problémy s ľudskými právami
Ruský prezident Vladimir Putin spochybnil morálnu autoritu USA v oblasti ľudských práv. Vyhlásenie prišlo v stredu po samite s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca