Radačovský: Kritizovať by sa nemala prezidentka, ale aj „odborní“ poradcovia
18 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Zuzana Čaputová sa stala terčom ostrej kritiky za to, že na summite Globsec podporila myšlienku Nemecka zrušiť právo veta jednotlivým štátom EÚ. V tejto veci sa jej však v statuse zastal europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý ju obhajuje tým, že je ešte mladá a neskúsená.


Radačovský v statuse konštatuje, že naša prezidentka sa nikdy profesijne nezaoberala ústavným právom, právom EÚ, otázkami zahraničnej politiky, a tak nie je potrebné na ňu pre jej neodbornosť a neskúsenosť útočiť. Skúsení „právnici a zahraniční politici“ Blaha, Taraba a Blanár však na to mali iný názor, a preto na našu hlavu štátu ostro zaútočili.
Nie je potrebné pre jej neodbornosť a neskúsenosť na ňu útočiť

Z vyjadrení Ľuboša Blahu, Tomáša Tarabu aj Juraja Blanára podľa Miroslava Radačovského vyplýva, že prezidentka na prebiehajúcej medzinárodnej konferencii GLOBSEC podporila nápad Nemecka zrušiť právo veta jednotlivým členom EÚ, čím sa oslabí zvrchovanosť Slovenska. „Tvrdí sa, že kompletne zradila záujmy Slovenska, a ako príklad sa uvádza to, že v prípade rozhodnutia EÚ o migračných kvótach Slovensko by stratilo možnosť právo veta a muselo by rozhodnutie EÚ rešpektovať,“ píše v úvode náš europoslanec a skúsený právnik, podľa ktorého sa ale uvedení páni vo svojich vyjadreniach vo vzťahu k prezidentke republiky mýlia. Aj preto sa jej musí zastať.

„Pani prezidentka je v podstate mladá a politicky neskúsená žena, ktorá sa pred tým, ako bola zvolená do funkcie prezidentky nikdy profesijne nezaoberala ústavným právom, právom EÚ, otázkami zahraničnej politiky, jednoducho, ako mladá advokátka pôsobila predovšetkým v kauze pezinskej skládky a tiež pôsobila v neziskových organizáciách,“ uvádza Radačovský, podľa ktorého preto nie je potrebné pre jej neodbornosť a neskúsenosť na ňu útočiť. Kritizovať, prípadne atakovať je vraj potrebné jej poradcov, pretože to, čo pani prezidentke poradili, aby predniesla na konferencii Globsec je skutočne odborne nespôsobilé.

Blaha ostro útočí na prezidentku: Pochopte, že na to nemáte a prestaňte robiť hanbu Slovensku
Členovia Smeru sú v otázke kritiky súčasnej vlády nezastaviteľní. Ako ukázal v statuse Ľuboš Blaha aj prezidentky Čaputovej. Ich zástava je poriadne vysoko a trúbenie do útoku počuť doširoka a doďaleka. Pochopte, že na to nemáte, odkázal hlave... Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Europoslanci sa vraj chcú zaoberať aj Benešovými dekrétmi

„Je proti zmyslu fungovania EÚ, nedomyslené vzhľadom na dôsledky, ktoré s odňatím práva veta národným štátom môžu vzniknúť a skutočne sú proti záujmom Slovenska ako suverénneho národného štátu,“ konštatuje skúsený právnik, ktorý by sa, podľa vlastných slov, nesústredil iba na otázku migrácie. Problémom môže byť aj to, že mu v Bruseli od neho europoslanci chcú, aby zaujal odborný názor k tomu, že náš parlament v r. 2007 uznal neprerušenú právnu platnosť Benešových dekrétov. „Z týchto materiálov vyplýva, že niektoré členské štáty majú o týchto dekrétoch vo vzťahu k národnostným menšinám zaujímavý a neakceptovateľný názor, čím nepriamo naznačujú akési nerešpektovanie princípov právneho štátu na Slovensku, čo už je oblasť zahraničných vzťahov, o ktorých by sa malo rozhodovať v prípade ich otvorenia tak, že Slovensko by mala mať právo veta,“ píše okrem iného v statuse Radačovský.

„Predstavte si, že takýto neobjektívny a právne irelevantný postoj k Slovensku by prešiel a Slovensko by nemalo právo veta. Absolútny chaos v majetkovom vysporiadaní sa na predtým zabratých územiach Slovenska horthyovským Maďarskom. No, jednoducho, katastrofa. Moji kolegovia sudcovia vedia, (pani prezidentka, resp. jej poradcovia určite nie) ako dôsledne sme sa vysporiadavali s otázkami Benešových dekrétov, konfiškácií, prídelových listín, reštitúcií a podobne a nikdy žiadne práva národnostných menšín našimi rozhodnutiami porušené neboli,“ vysvetľuje skúsený právnik.


Ľudia by sa vo voľbách nemali rozhodovať na základe emócií

Nebezpečenstvo podľa Radačovského je, keď sa vo voľbách volí neodbornosť a neskúsenosť.“ Druhý najvyšší ústavný činiteľ Boris Kollár, po tom, ako sa prevalil problém s jeho diplomovou prácou, a teda s jeho vzdelaním, bol aspoň úprimný a povedal, že on vzdelanie nepotrebuje, pretože voľby nie sú o vzdelaní a odbornosti, ale o emóciách. Ťažko povedať, či týmto urazil voličov, teda občanov Slovenska alebo opäť len deklaroval nedostatok vzdelania a odbornosti,“ konštatuje v samom závere Miroslav Radačovský a dodáva, že nech je jedno aj druhé mementom pre všetkých v budúcich voľbách, aby sa ľudia nerozhodovali podľa emócií, pretože to môže mať pre Slovensko a jeho hrdé postavenie v Európe nedozierne následky.

Radačovský: "Máme tu vládu klamárov, ustráchancov, trpiacich stihomamom. Vedia iba vyrážať dvere"
Europoslanec Miroslav Radačovský sa síce momentálne nachádza v Bruseli, ale podľa vlastných slov ostro sleduje politické dianie na Slovensku. A žasne nad tým, kto všetko sa vyjadruje k domovej prehliadke v Zurianovom... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková