Black Lives Matter v Rusku nechceme, povedal Putin o extrémistickom hnutí
17 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Ruský prezident Vladimir Putin k extrémistickému hnutiu Black Lives Matter pôvodom zo Spojených štátov uviedol, že Rusko súcití s ​​obyvateľmi Spojených štátov. Nechce však, aby sa niečo podobné dialo na jeho území. Nedovolí to.


"Amerika úplne nedávno čelila veľmi ťažkým následkom po známych udalostiach, po vražde Afroameričana (Georga Floyda) a vytvorení celého hnutia Black Lives Matter. Nebudem sa k tomu teraz vyjadrovať, chcem len povedať, že to, čo sme videli - pogromy, to, že sme videli porušovanie zákona a tak ďalej a tak ďalej. Súcitíme s Američanmi a americkým ľuďom, ale nechceme, aby sa to dialo na našom území. A urobíme všetko pre to, aby sme tomu zabránili," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii po rusko-americkom summite v Ženeve.
Vtrhnutie do Kapitolu a nepokoje v USA

Pripomenul tiež, že po zvolení prezidenta USA vošli do Kongresu USA ľudia s politickými požiadavkami. Jedna z účastníčok bola vtedy policajtom na mieste zastrelená, hoci príslušníka neohrozovala zbraňou.

"Bolo začaté trestné stíhanie 400 ľudí, ktorým hrozí trest odňatia slobody až na 20, možno až na 25 rokov. Sú vyhlásení za vnútorných teroristov, obvinení z radu ďalších trestných činov. Sedemdesiat ľudí bolo zatknutých okamžite a len 30 z nich je stále vo väzbe. Nie je tiež jasné, na základe čoho, pretože žiadny z oficiálnych orgánov Spojených štátov nás o tom neinformuje," dodal Putin.

Putin: Násilie spojené s BLM a útok na Kapitol ukazujú, že USA majú svoje problémy s ľudskými právami
Ruský prezident Vladimir Putin spochybnil morálnu autoritu USA v oblasti ľudských práv. Vyhlásenie prišlo v stredu po samite s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Nepokoje vo Washingtone vypukli 6. januára, keď stúpenci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do budovy Kongresu, aby sa pokúsili americkým zákonodarcom zmariť oficiálne ohlásiť víťaza prezidentských volieb Joea Bidena. Podľa Trumpa totiž voľby mohli byť sfalšované.

Následne bol vo Washingtone vyhlásený zákaz vychádzania a do mesta zamierila Národná garda. K pokoju vyzval aj prezident Trump, ktorý chcel, aby sa ľudia vrátili domov. Joe Biden útok pred Kapitolom odsúdil a dav protestujúcich vyzval, aby sa stiahol. Čoskoro nato najväčší prevádzkovatelia sociálnych sietí zablokovali profil Donalda Trumpa.

Pripomeňme, že vlani v Minnesote a niekoľkých ďalších amerických štátoch vypukli protesty a nepokoje. Dôvodom bolo úmrtie Afroameričana Georga Floyda, ktorému pri zadržaní jeden z príslušníkov polície kľačal na krku nehľadiac na jeho výkriky, že nemôže dýchať. Floyd následne zomrel v jednej z nemocníc. Policajt, ​​ktorý mu kľačal na krku, bol uznaný vinným z vraždy.

Zvládne stretnutie s Putinom? Zjavne trpí demenciou, tvrdia konzervatívci o Bidenovi, keď si pomýlil Sýriu s Líbyou
14 | 06 | 2021 | Diana Zaťková