Zvládne stretnutie s Putinom? Zjavne trpí demenciou, tvrdia konzervatívci o Bidenovi, keď si pomýlil Sýriu s Líbyou
14 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Konzervatívci sú pesimistickí ohľadom nadchádzajúceho stretnutia Joe Bidena s Vladimírom Putinom po tom, čo americký vodca riadne zakopol počas prejavu. Pomýlil si Sýriu s Líbyou a nepravdivo tvrdil, že Rusko je zapojené do líbyjského konfliktu, informuje portál RT.


Sýria, Líbya - všetko jedno

„Môžeme spolupracovať s Ruskom - napríklad v Líbyi. Mali by sme otvárať priechod, aby sme mohli prejsť, poskytnúť potravinovú pomoc a ekonomickú ... Mám na mysli životne dôležitú pomoc obyvateľstvu, ktoré má skutočné problémy,“ povedal Biden na tlačovej konferencii na záver samitu G7 v Cornwalle.




Bezpečný prechod utečencov a potravinová pomoc, ako ich Biden opísal, sú záležitosti týkajúce sa sýrskej občianskej vojny, nie líbyjského konfliktu.

Aj keď Obamova administratíva zasiahla do oboch konfliktov, vyzbrojila povstalecké milície a viedla leteckú kampaň v Sýrii a zosadila Muammara Kaddáfího v Líbyi v rámci kampane NATO v roku 2011, Rusko sa zúčastnilo iba jedného z nich. Podporilo vládu Bašára Asada v Sýrii.

Biden má „hollywoodske mačo správanie“ a nie je taký impulzívny ako Trump, tvrdí Putin
Ruský prezident Vladimir Putin v prvom rozhovore pre americké médiá od roku 2018 označil Bidena za "kariérneho" politika, ktorý má "hollywoodske mačo správanie". Porovnával ho aj s jeho predchodcom, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Biden potom vyzval Rusko, aby investovalo v Líbyi, pretože „sú tam“. Potom si obe krajiny po tretíkrát pomýlil a opäť tvrdil, že Rusko je zapojené do bojov v Líbyi.

Bidenov omylmi prešpikovaný prejav si všimli americkí konzervatívci, ktorí neustále tvrdia, že prezidentova duševná jasnosť zlyháva.
Zvládne stretnutie s Putinom?

Zvesti o poklese kognitívnych schopností prenasledovali Bidena od chvíle, keď ohlásil kandidatúru do Bieleho domu v roku 2019. Od jeho nástupu do funkcie došlo k niekoľkým udalostiam. Keď zabudol na mená  vlastných úradníkov a v polovici vety na tlačových konferenciách stratil myšlienkový smer iba umocnilo špekulácie.

Európsky parlament chce zažalovať Európsku komisiu! Nejde o hoax a ani o vtip
Veľa poslancov Európskeho parlamentu je nahnevaných, pretože v Európskej únii sa nepresadil nový nástroj na ochranu právneho štátu. Preto sa chcú obrátiť na Európsky súdny dvor, píše focus.de. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


A Bidenove výroky o Sýrie neboli jediným prešľapom, ktorý naznačoval, že by niečo mohlo byť v neporiadku. V piatok ho zbadali blúdiť po terase kaviarne a vyzeral stratene, kým ho prvá dáma Jill Bidenová neodviedla za ruku.

Bol aj upozornený, keď na stretnutí svetových lídrov predstavil prezidenta Južnej Afriky potom, čo tak už urobil britský premiér Boris Johnson.

Biden sa však bude musieť dostať do formy, kým si v stredu sadne v Ženeve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Mužom, ktorého nazval „zabijakom“ a sľúbil, že „zaplatí cenu“ za údajné, ale nedokázané tvrdenia o manipulovaní amerických volieb.

Zničujúce svedectvo o agentúre Frontex. Prišlo vytriezvenie a spŕška kritiky
Môže agentúra EÚ na ochranu hraníc Frontex zabrániť ďalšiemu veľkému nekontrolovanému prílevu utečencov? Odborný posudok prináša zdrvujúce vytriezvenie, píše focus.de. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová