Nová štúdia dokazuje, že Hawking mal pravdu. Čierne diery sa iba zväčšujú
16 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Fyzici tvrdia, že analýzou gravitačných vĺn pochádzajúcich z vesmíru dokázali potvrdiť Hawkingovu teóriu. Podľa nej sa čierne diery nemôžu časom zmenšovať, informuje portál RT.


Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) a Cornellovej univerzity sa v novej štúdii podelili o svoje zistenia. Analyzovali v ňom vlny v časopriestore vytvorené dvoma čiernymi dierami. Diery sa zo začiatku špirálovito pohybovali smerom dovnútra a nakoniec sa zlúčili do jednej väčšej čiernej diery.

Študované vlny boli prvými gravitačnými vlnami, aké sa kedy podarilo identifikovať. V roku 2015 ich detegovalo gravitačné vlnové observatórium Advanced Laser Interferometer.

Vedci vypočítali povrch čiernych dier v obidvoch obdobiach rozdelením údajov o gravitačnej vlne na časové segmenty pred a po zlúčením.

Pundžáb nastoľuje očkovaciu diktatúru. Nezaočkovaným zablokuje SIM karty
Vláda pakistanskej provincie Pandžáb pritvrdila v očkovacom programe proti Covid-19. Tým, ktorí odmietnu očkovanie, zablokuje SIM karty, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Fyzici zistili, že povrchová plocha novej čiernej diery bola v skutočnosti väčšia ako dve pôvodné čierne diery dokopy. Zistenie potvrdzuje predpoveď slávneho vedca Stephena Hawkinga zo 70. rokov. Uviedol vtedy, že povrch čiernych dier sa nemôže zmenšovať, pretože to zodpovedá pravidlám fyziky.

Hawkingov zákon hovorí, že povrch čiernej diery sa sám nezväčší, ale keď do nej veci vstúpia, získa hmotu a zodpovedajúcim spôsobom sa zväčší aj jej povrch.

Kým prichádzajúce objekty môžu spôsobiť rotáciu čiernej diery, ktorá zmenšuje povrchovú plochu, zväčšenie veľkosti v dôsledku dodatočnej hmoty bude vždy väčšie ako veľkosť stratená pri rotácii.

Japonsko chce do konca júna zaočkovať každý deň až jeden milión ľudí
Šéf japonského očkovacieho programu odhalil ambiciózny cieľ, aby sa do konca júna dalo každý deň zaočkovať jeden milión ľudí. Doteraz bolo v Japonsku zaočkovaných proti Covid-19 iba asi 5 percent populácie, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca