"Chcem vás informovať, že som zomrel dôstojne," napísal Macronovi muž tesne pred eutanáziou
16 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Vo veku 58 rokov v utorok vo Švajčiarsku "zomrel dôstojne" pri asistovanej samovražde Francúz Alain Cocq. Trpel nevyliečiteľnou chorobou a vlani držal dve protestné hladovky. Chcel nimi upozorniť na to, že vo Francúzsku nemá možnosť sám rozhodnúť o dôstojnom konci svojho života, informuje Echo24.


"Chcem vás týmto informovať, že som zomrel dôstojne pri asistovanej samovražde vo Švajčiarsku," napísal Cocq v otvorenom liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, vláde a poslancom. "Vzal si lieky. Bolo to veľmi rýchle. Je to za nami a je dobre, že odišiel tak, ako si želal," uviedol jeden z Cocqových blízkych priateľov Francois Lambert. Úmrtie na Facebooku potvrdila i ďalšia priateľka Sophie Medjebergová.

Cocqovi v 23 rokoch diagnostikovali nevyliečiteľné a bolestivé ochorenie tepien, kvôli ktorému strávil 35 rokov v starostlivosti lekárov. Cocq vlani neúspešne žiadal prezidenta Macrona, aby lekárom povolil podať mu silný barbiturát a umožniť mu "dôstojne a v pokoji odísť".

Eutanázia znamená možnosť úmyselne usmrtiť pacienta s nevyliečiteľnou chorobou na jeho vlastnú žiadosť, a to s cieľom skrátiť jeho utrpenie. Vo väčšine krajín je nelegálna, v nejakej forme ju umožňujú napríklad Švajčiarsko, Belgicko, Luxembursko, Holandsko, Kanada či Kolumbia. Na Slovensku je eutanázia zakázaná a klasifikuje sa ako vražda.

"Bol to inštinkt," tvrdí muž, ktorý dal facku Macronovi. Čaká ho väzenie
11 | 06 | 2021 | Tibor Sipos